Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/3932
Karar No: 2019/11337
Karar Tarihi: 22.05.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2019/3932 Esas 2019/11337 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, iş akdinin haksız olarak feshedildiğini ve sendikal faaliyetlerinden dolayı iş akdinin feshedildiğini iddia ederek işe iade talebinde bulunmuştur. Mahkeme, feshin geçersiz olduğuna ve davacının işe iadesine karar vermiştir. Ancak davacının boşta geçen süre ücretini altı ay yerine dört ay olarak belirlemesi talebi hukuki olarak uygun değildir. Hüküm gereği; davalıların yanında çalışmanın muvazalı olduğu tespit edilmiş, işverenin yaptığı feshin geçersiz olduğuna ve davacının gerçek işveren olan şirkete işe iadesine karar verilmiştir. Ayrıca, davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarı takdiren davacının altı aylık brüt ücret tutarı olarak belirlenmiştir. İlgili kanun maddeleri 4857 sayılı İş Kanunu'nun 20. maddesinin 3. fıkrasıdır.
22. Hukuk Dairesi         2019/3932 E.  ,  2019/11337 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : İŞE İADE

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalılardan ... Anonim Ortaklığı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili; iş akdinin haksız olarak feshedildiğini, her ne kadar davacı alt işveren şirket işçisi gibi gösterilmiş ise de gerçekte ..."nun işçisi olduğunu, emir ve talimatları ... personelinin verdiğini ve işçilerin sürekli ve kesintisiz olarak ... bünyesinde çalıştığını, davacının iş yerinde örgütlü olan... Sendikasına üye olduğunu, sendika üyeliği için toplantılar düzenlediğini, işverenin de bunun üzerine davacının iş akdini feshettiğini, asıl fesih nedeninin davacının sendikal faaliyette bulunması olduğunu öne sürerek feshin geçersizliğinin tespiti ile davacının işe iadesine karar verilmesini ve sendikal fesih nedeniyle tazminata hükmedilmesini talep etmiştir.
    Davalıların Cevaplarının Özeti;
    Davalı vekili, davacıların tüm özlük haklarının, ücretlerinin ve işe alınıp işten çıkarılmalarının işverenleri olan müteahhite ait olduğunu, müvekkili kurumun bir sorumluluğunun bulunmadığını, davacıyı asıl işveren olan müteahhit işten çıkardığı için müvekkilini sendikal tazminat bakımından sorumlu tutmanın mümkün olmadığını, iş bu davanın hak düşürücü süre geçtikten sonra açıldığını savunarak haksız ve yasal dayanaktan yoksun açılan davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı şirket temsilcisi ise davacının iş aktine son verilmesinin davalı ... tarafından istenildiğini, bu nedenle işten çıkarmak zorunda kaldıklarını, işçilerin emir ve talimatları ... tarafından görevlendirilen ustalar tarafından verildğini beyan etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan feshin geçerli nedene dayanmadığı ve sendikal nedenle fesih yapıldığı, davalılar arasındaki ilişkinin muvazaalı olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararın davalı ... vekili tarafından temyizi üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’nce, davalılar arasındaki ilişkinin muvazaalı olup olmadığı ve feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığı husunda gerekli ataştırmaların yapılarak sonucunda göre değerlendirme yapılması gerektiği gerekçesi ile bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozmaya uyan Mahkemece, mahallinde keşif yapılarak bilirkişi heyetinden rapor alınmış,dosya kapsamı ve bilirkişi heyet raporuna göre davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı ... Anonim Ortaklığı vekilince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, Mahkemece feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiş olması isabetlidir.
    Ancak davacı dava dilekçesinde boşta geçen süre ücretinin dört aylık olarak belirlenmesini istediği halde, boşta geçen süre ücretini altı aylık ücret tutarı olarak belirlenmesi taleple bağlılık kuralına aykırı olmuştur.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un 20. maddesinin 3. fıkrası uyarınca, ... 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin (İş Mahkemesi sıfatıyla) 22.11.2018 tarih ve 2016/574 Esas, 2018/1217 Karar sayılı hükmünün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan gerekçe ile:
    1- ... 1.Asliye Hukuk Mahkemesi’nin (İş Mahkemesi sıfatıyla) 22.11.2018 tarih ve 2016/574 Esas, 2018/1217 Karar sayılı kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-Davacının davalılar yanında çalışmasının muvazalı olduğunun tespiti ile davalı ... bünyesinde ilk çalışmasından itibaren ... işçisi olduğunun tespitine,
    3-İş verenin yapmış olduğu feshin geçersizliğine, davacının davalılardan gerçek işveren ..."ya işe iadesine,
    4-Davacının yasal süre içerisinde başvurusuna rağmen davalı işveren ... tarafından süresi içerisinde işe başlatılmaması halinde davalılarca müştereken ve mütelsesilen ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi ve fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının altı aylık brüt ücret tutarında belirlenmesine,
    5-Davacının işe iade için davalı işveren ..."ya süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsilinin gerektiğinin tespitine,
    6-Karar tarihi itibariyle alınması gerekli olan 44,40 TL karar ve ilam harcından, peşin alınan 25,20 TL harcın mahsubu ile bakiye 19,20 TL karar ve ilam harcının davalılardan tahsili ile hazineye irad kaydına,
    7-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 2.725,00 TL vekâlet ücretinin davalılardan alınıp davacıya verilmesine,
    8-Davacı tarafından yapılan 25,20 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalıların yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    9-Yatırılan gider avanslarından varsa kullanılmayan bakiyelerinin ilgili tarafa iadesine, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22/05/2019 tarihinde oybirliği ile kesin olarak karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi