Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/22588
Karar No: 2019/11343
Karar Tarihi: 22.05.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/22588 Esas 2019/11343 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesi'nde görülen bir alacak davası sonucunda verilen kararın temyizen incelenmesi istenilmiştir. Davacı, davalının iş akdini haksız olarak feshettiğini iddia ederek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ihbar tazminatı, ücret alacağı ile fazla mesai ücretinin tahsiline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının temyiz itirazları yerinde değildir. Ancak, Mahkemece belirlenen süreye aykırı bir süre belirlenerek ıslahın süresinde yapıldığı kabul edilerek hüküm kurulduğundan karar hatalı bulunmuştur. Bu nedenle, temyiz olunan kararın bozulmasına karar verilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 90. maddesi sürelerin belirlenmesini, 181. maddesi ise kısmi ıslahın süresini düzenlemektedir. Kanunda belirtilen istisnai durumlar dışında, hâkimin süreleri artırıp eksiltme yetkisi yoktur. İdlak yasağı ilkesi doğrultusunda, süre belirlenirken kanundaki sürelere uyulmalıdır. Kısmi ıslahın 1 haftalık süre içerisinde yapılması gerekmektedir. Eğer süre içerisinde ıslah yapılmaz ise, ıslah yapılmamış gibi davaya devam edilir.
22. Hukuk Dairesi         2017/22588 E.  ,  2019/11343 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalıya ait işyerinde tır şoförü olarak 15.05.2011 tarihinden 23.01.2014 tarihine kadar aralıksız çalıştığını, müvekkilinin iş akdinin davalı tarafça haksız olarak feshedildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı, yıllık izin ücreti, ihbar tazminatı, ücret alacağı ile fazla mesai ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Somut olayda; davacı vekili 15.09.2015 tarihli mazeret dilekçesi ile 16.09.2015 tarihli duruşma gününe katılamayacağından mazeretinin kabulüne karar verilerek yeni duruşma gününün uyap üzerinden öğrenilmesine karar verilmesini talep etmiş, aynı dilekçe ile ıslah için tarafına süre verilmesini istemiştir. Mahkemece, 16.09.2015 tarihli celsede davacı vekilinin mazereti kabul edilerek duruşma gününü uyaptan öğrenmesine ve davasını ıslah etmesi için bir sonraki celseye kadar süre verilmesine karar verilmiş ve duruşma 02.11.2015 tarihine bırakılmıştır. Davacı vekili ıslahını 02.11.2015 tarihine kadar yapmadığından, Mahkemece bu defa 02.11.2015 tarihli celsede davacının davasını ıslah etmesi için son kez 2 hafta kesin süre verilmesine, süresi içerisinde ıslahın yapılmaması halinde ıslah talebinden vazgeçilmiş sayılacağı ihtarını içeren meşruhatlı davetiye çıkartılmasına karar verilmiş, davacı vekili ise 2 haftalık süre içinde hesaplama raporuna göre talep miktarlarını arttırmış, davalı taraf ise, ıslahın süresinde yapılmadığını bildirerek ıslahı kabul etmediklerini beyan etmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun 90. maddesi "sürelerin belirlenmesi" başlığını taşımakta olup, ilgili maddenin birinci fıkrasında sürelerin, Kanunda belirtildiği veya hâkim tarafından tespit edildiği, Kanunda belirtilen istisnai durumlar dışında, hâkimin kanundaki süreleri artırıp eksiltemeyeceği düzenlenmiş, aynı Kanunun 181.maddesinde de kısmi ıslahın 1 haftalık süre içerisinde yapılacağı, bu sürede ıslah işlemi yapılmaz ise ıslah hiç yapılmamış gibi davaya devam edileceği düzenlenmiştir.
    Uyuşmazlığa bakıldığında, Mahkemece Kanundaki süreye aykırı bir süre belirlendiği ve davalının ıslahın süresi içinde yapılmadığı yönündeki itirazına rağmen Mahkemenin ıslahın süresinde yapıldığı kabul edilerek ıslah ile arttırılan miktarlar yönünden hüküm kurduğu anlaşıldığından karar hatalı olup, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22.05.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi