
Esas No: 2020/1712
Karar No: 2022/194
Karar Tarihi: 03.02.2022
Danıştay 5. Daire 2020/1712 Esas 2022/194 Karar Sayılı İlamı
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1712
Karar No : 2022/194
Temyiz Eden (Davacı) : ….
Vekili : Av. ….
Karşı Taraf (Davalı) : …. Bakanlığı
Vekili : Av. …..
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde öğretmen olarak görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin …. tarih ve …. sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen …. İdare Mahkemesinin …. tarih ve E:…., K:… sayılı kararına karşı davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunun reddi, davalı idarenin vekalet ücretine yönelik istinaf başvurusunun ise kabulü ile kararın vekalet ücretine hükmedilmesine ilişkin kısmının kaldırılmasına ilişkin …. Bölge İdare Mahkemesi ….. İdare Dava Dairesinin …. tarih ve E:…., K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı vekili tarafından; müvekkili hakkında yürütülen ceza yargılamasının devam ettiği, kesinleşmiş bir mahkumiyet kararı bulunmadığı bu sebeple müvekkilinin hapis cezası ile cezalandırılmasının idare mahkemesi kararında gerekçe olarak yer almasının masumiyet karinesine aykırı olduğu, müvekkilinin Bylock kullanıcısı olmadığı, MİT tarafından hazırlanıp Emniyete gönderilen oradan mahkemelere intikal eden Tespit ve Değerlendirme Tutanağının kim tarafından ne şekilde hazırlandığının belli olmadığı, yasa dışı delil niteliğinde olan, istihbari nitelikteki bilgilerin hükme esas alınamayacağı, sendikanın fiil ve işlemlerinin iç ve dış denetime tabi olduğu, hukuka aykırı iş ve işlemlerinin ise hukuken sadece sendikanın tüzel kişiliğini ilgilendirdiği bu nedenle sendikaya üyelikten başka her hangi bir irtibatı olmayan müvekkilinin kamu görevinden çıkarılması ile Anayasa'da teminat altına alınan temel haklarının ihlal edildiği, İlk Derece ve Bölge Adliye Mahkemesi hükmüne esas alınan tanık ifadelerinin maddi gerçeği yansıtmadığı, tanıkların birçoğunun emniyette baskı altında ifade verdiklerini beyan ettikleri ve müvekkilinin FETÖ/PDY terör örgütü üyeliği suçlamasına dair herhangi bir faaliyetini görmediklerini ifade ettikleri buna rağmen bu beyanlar gözardı edilerek birkaç tanığın kendilerine yönelik isnadlardan kurtulmak maksadıyla verdikleri ifadelerin işlemin hukuka uygunluğu noktasında gerekçe olarak gösterilmesinin hukuka aykırı olduğu, müvekkilinin faaliyet ve çalışmaları devletin gözetimi altında olan Bank Asya nezdindeki hesap hareketlerinin rutin bankacılık faaliyeti olduğu, dava konusu edilen işlem ile kanunsuz suç ve ceza olmaz, kanunların geçmişe yürümezliği, ceza sorumluluğunun şahsiliği ve kusur ilkelerinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Davalı idare tarafından; Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı, davacının temyiz iddialarının 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesinde sayılan sebeplerden hiçbirisine uymadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : ….
Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
UYAP kayıtlarının incelenmesinden, davacının 15/10/2021 tarihinde tahliyesine karar verildiği, karar tarihi itibarıyla cezaevinde olmadığı, kısıtlılık halinin sona erdiği görülmektedir.
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
… Bölge İdare Mahkemesi ….. İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 03/02/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.