Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/21977
Karar No: 2019/11376
Karar Tarihi: 22.05.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/21977 Esas 2019/11376 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesi'nde görülen alacak davasında, davacı emeklilik nedeniyle iş sözleşmesini feshettiğini ve işçilik alacaklarının ödenmediğini belirterek, kıdem tazminatı ile fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etti. Mahkeme, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanarak, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak davalı vekili kararı temyiz etti ve Yargıtay, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücretine hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunması nedeniyle mahkemenin eksik inceleme, araştırma ve değerlendirme yaptığını belirterek kararı bozdu. Kararda geçen kanun maddeleri: İş Kanunu madde 63, Türk Borçlar Kanunu madde 55, Türk Borçlar Kanunu madde 96, Türk Borçlar Kanunu madde 101.
22. Hukuk Dairesi         2017/21977 E.  ,  2019/11376 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesini emeklilik nedeniyle feshettiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı ile fazla çalışma ve ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçeyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı, davalı vekili temyiz etmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında, davacının fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücretine hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Dosya içeriğine göre, davacının davalı işyerinde teknik eleman, otopark ve depo personeli olarak birbirinden farklı görevlerde çalıştığı anlaşılmaktadır. Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda, davacının belirtilen görevleri yönünden ayrı ayrı bir değerlendirme yapılmaksızın davacı tanıklarının beyanlarına göre, çalışma saatleri belirlenerek haftalık fazla çalışma süresi ile dini bayramların iki günü dışında ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştığı tespit edilmiştir. Ancak varılan sonuç dosya içeriği ile örtüşmemektedir.
    Mahkemece, gerekirse tanıklar yeniden çağrılarak davacının hangi tarihlerde hangi görevleri yerine getirdiği ayrıntılı olarak sorulmalı, tanıkların davacı ile birlikte çalıştıkları süreler ile bağlı kalınmak suretiyle davacının çalışma düzeni tam olarak tespit edilmeli, davacı tanıklarının işverene karşı dava açmış olmaları sebebiyle husumetlerinin bulunduğu, salt husumetli tanık beyanlarıyla sonuca gidilmesinin mümkün olmadığı da gözetilerek ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti hakkında bir karar verilmelidir. Eksik inceleme, araştırma ve değerlendirmeyle yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Kabule göre de, fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağına ilişkin yapılan hesaplamalarda izinde olunan sürelerin dışlanmaması da hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 22/05/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi