Esas No: 2022/5445
Karar No: 2022/6116
Karar Tarihi: 17.05.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/5445 Esas 2022/6116 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacı işçi, davalı işverenden toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan bazı yardım ve fark ücret alacaklarını talep etmiştir. İlk derece mahkemesi davanın kabulüne karar vermiş, davalının istinaf başvurusu üzerine Bölge Adliye Mahkemesi kararı kaldırarak yeniden davayı esas hakkında incelemiş ve yine davanın kabulüne hükmetmiştir. Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiş ancak davalının temyiz itirazları kabul edilmemiştir.
Kanun Maddeleri:
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun \"Tanımlar\" başlıklı 2. maddesinin altıncı fıkrası
- 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 39. maddesi
- 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddeleri
"İçtihat Metni"
BÖLGE ADLİYE
MAHKEMESİ : ... 6. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
İLK DERECE
MAHKEMESİ : ... 49. İş Mahkemesi
Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararın davalı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince davalının istinaf başvurusunun yargılama gideri ve arabuluculuk gideri yönünden kabulüne, İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılmasına ve davanın esası hakkında yeniden hüküm kurulmak suretiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
I. DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde; davalıya ait iş yerinde TM işletme teknisyeni olarak alt işveren şirket bünyesinde çalıştığını, dava dışı şirket ile ... Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine Yüksek Hakem Kurulunun 23.10.2019 tarihli ve 2019/525 Esas ve 2019/438 Karar sayılı kararı ile 15.03.2019-14.02.2020 yürürlük süreli toplu iş sözleşmesinin karara bağlandığını; ancak toplu iş sözleşmesi hükümlerinin kendisine uygulanmadığını ileri sürerek ikramiye, yakacak, çocuk ve bayram yardımları ile fark ücret alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
II. CEVAP
Davalı vekili cevap dilekçesinde; müvekkiline husumet yöneltilemeyeceğini savunarak reddine karar verilmesini istemiştir.
III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile toplanan kanıtlara ve aldırılan bilirkişi raporuna dayanılarak davacının hak kazandığı toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ikramiye, yakacak, bayram ve çocuk yardımı ile fark ücret alacaklarının ödendiğinin davalı tarafça ispat edilemediği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
IV. İSTİNAF
A. İstinaf Yoluna Başvuranlar
İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı, davalı vekilince istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
B. İstinaf Sebepleri
Davalı vekili istinaf dilekçesinde; müvekkilinin harçtan muaf olmadığını, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun (4734 sayılı Kanun) 3 üncü maddesinin (g) bendine göre istisna kapsamında trafo merkezlerinin işletilmesine yönelik hizmet alımı işleri için Yüksek Hakem Kurulu kararı ile bağıtlanan toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan fiyat farkının ödenmesinin mümkün olmadığını ve tarafları dava dışı şirket ile ... Sendikası olan toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçilik alacaklarından sorumlu tutulamayacağını ileri sürmüştür.
C. Gerekçe ve Sonuç
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davacının, aralarında asıl-alt işveren ilişkisi bulunduğu anlaşılan davalı Kurum ile ihbar olunan Şirket nezdinde çalıştığı, hükme esas alınan ayrıntılı bilirkişi raporundaki tespitlerin yerinde olduğu, hesaplamalarda hata bulunmadığı, davalı ....'nin (TEİAŞ) yargılama harcından muaf olduğuna dair herhangi bir yasal düzenleme olmadığından yargılama harçlarından sorumlu tutulması gerekirken yanılgılı değerlendirme ile harçtan muaf olduğunun kabul edilmesinin yerinde olmadığı gerekçesiyle yargılama harcı ve arabuluculuk gideri yönünden 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'un (6100 sayılı Kanun) 353 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (2) nci alt bendi gereğince İlk Derece Mahkemesi kararının düzeltilerek yeniden esas hakkında hüküm kurulmak üzere kaldırılmasına ve davanın kabulüne karar verilmiştir.
V. TEMYİZ
A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.
B. Temyiz Sebepleri
Davalı vekili; 4734 sayılı Kanun'un 3 üncü maddesinin (g) bendine göre istisna kapsamında trafo merkezlerinin işletilmesine yönelik hizmet alımı işleri için Yüksek Hakem Kurulu kararı ile bağıtlanan toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan fiyat farkının ödenmesinin mümkün olmadığını ve tarafları dava dışı şirket ile ... Sendikası olan toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan işçilik alacaklarından sorumlu tutulamayacağını ileri sürerek kararı temyiz etmiştir.
C. Gerekçe
1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
Taraflar arasında, davacı işçinin toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan ikramiye, yakacak, çocuk ve bayram yardımları ile fark ücret alacaklarının bulunup bulunmadığı hususu uyuşmazlık konusudur.
2. İlgili Hukuk
1. 4857 sayılı İş Kanunu'nun "Tanımlar" kenar başlıklı 2 nci maddesinin altıncı fıkrası şöyledir:
"Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur."
2. 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun (6356 sayılı Kanun) 39 uncu maddesi.
3. 4734 sayılı Kanun'un ilgili maddeleri.
3. Değerlendirme
Somut uyuşmazlıkta; dava dışı şirket ile ... Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin uyuşmazlıkla sonuçlanması üzerine Yüksek Hakem Kurulunun 23.10.2019 tarihli ve 2019/525 Esas, 2019/438 Karar sayılı kararı ile 15.03.2019-14.02.2020 yürürlük süreli toplu iş sözleşmesinin karara bağlandığı, davalı .... ile ihbar olunan Şirket arasındaki sözleşmenin 4734 sayılı Kanun'un 3 üncü maddesinin (g) bendi uyarınca yapıldığının ve buna göre 4857 sayılı Kanun'un 2 nci maddesinin altıncı fıkrası uyarınca dava konusu alacaklardan davalı ....'nin sorumluluğu bulunduğunun anlaşılmasına göre davalı vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
VI. KARAR
Açıklanan sebeplerle;
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere göre davalı vekilinin yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Kanun’un 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,
Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
17.05.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.