22. Hukuk Dairesi 2012/30434 E. , 2013/1449 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II.(ı) bendi gereğince feshedildiğini, davacının bu kapsamda herhangi bir eyleminin olmadığını, savunmasının da alınmadığını ileri sürerek feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, davacının işyerine 23.03.2012 tarihinde alkollü olarak geldiğini, bu durum hakkında tutanak tutularak davacının işe alınmadığını, işverenin haklı sebeple derhal fesih hakkını kullanarak davacının iş sözleşmesini 24.03.2012 tarihinde feshettiğini, açılan davanın haksız olduğunu beyanla davanın reddini talep etmiştir.
Mahkemece belirsiz süreli hizmet sözleşmesine göre çalışan işçinin hizmet sözleşmesinin işçinin davranışı veya verimi ile ilgili bir sebeple feshedilmesi halinde 4857 sayılı İş Kanunu"nun 19. maddesi gereğince hakkındaki iddialara karşı savunmasının alınmasının zorunlu olduğu, dava konusu olayda davacının savunmasının alınmadığı, feshin geçersiz olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı tarafça temyiz edilmiştir.
4857 İş Kanun’un 19. maddesine göre: “Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışına veya verimi ile ilgili sebeplerle feshedilemez. Ancak, işverenin 25. maddenin (II) numaralı bendi şartlarına uygun fesih hakkı saklıdır”. Düzenlemenin içeriğine göre, işçinin iş sözleşmesinin 4857 sayılı Kanun’un 25/II. maddesinde belirtilen sebeplerle feshedildiği durumlarda, savunma alınmasına gerek yoktur. Başka bir anlatımla haklı sebeple fesihte, aksine sözleşme hükmü yok ise işçinin savunmasının alınmaması, feshi geçersiz ve haksız kılmaz.
Dosya içeriğine göre davacı işçinin iş sözleşmesi işyerine alkollü vaziyette sarhoş gelmesi ve işyerinde alkol alması sebepleri ile 4857 sayılı Kanun"un 25/2 maddesi
kapsamında haklı sebeple feshedilmiştir. Fesihte bildirilen sebebe ve belirtilen maddeye göre yukarıda açıklandığı gibi fesihten önce savunma alınmasına gerek yoktur. Mahkemenin davacının bu davranışından dolayı savunma alınmaması sebebi ile feshin geçerli sebebe dayanmadığı yönündeki gerekçesi yerinde değildir. Davacının işyerine alkollü olarak gelmesi 4857 sayılı Kanun"un anılan hükmüne göre işverene iş sözleşmesini derhal fesih hakkı veren hallerdendir.
Davacının işyerine sarhoş geldiği ve işyerinde alkol almaya devam ettiği dosya kapsamı ile sabit olduğundan davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı sebebe dayandığı gözetilerek davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın kabulü hatalı olup bu husus bozmayı gerektirmiştir.
Açıklanan sebeplerle 4857 sayılı Kanun"un 20/3 maddesi gereğince mahkemece oluşturulan hükmün bozularak ortadan kaldırılması ve dairemizce aşağıda belirtildiği üzere karar verilmesi gerekir.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
1-Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-Davanın REDDİNE,
3-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
4-Davacının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 95,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
5-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.320,00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 31.01.2013 gününde oybirliği ile karar verildi.