Esas No: 2022/4833
Karar No: 2022/5678
Karar Tarihi: 09.05.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/4833 Esas 2022/5678 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacı, davalı Belediyenin alt işvereni olan davalı Şirkette eğitmenlik ve merkez sorumluluğu görevinde çalışırken, haklı ve geçerli neden olmadan iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia ederek işe iadesi ile mali haklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. İlk Derece Mahkemesi davanın kabulüne karar verirken, Bölge Adliye Mahkemesi bu kararı ortadan kaldırarak davanın reddine karar vermiştir. Ancak davacının Anayasa Mahkemesine yaptığı bireysel başvuru sonucu, Adil Yargılanma Hakkı'nın ihlal edildiği gerekçesiyle yeniden yargılama yapılmak üzere dosya İlk Derece Mahkemesine gönderilmiştir. İlk Derece Mahkemesi davacının işe iadesine ve mali haklarının davalıların birlikte sorumluluğuna karar vermiştir. Davalıların istinaf başvurusu sonucu Bölge Adliye Mahkemesi başvuruların esastan reddine karar vermiştir. Temyiz edilen kararın ise yerinde olduğu sonucuna varılmıştır.
4857 sayılı İş Kanunu'nun asıl işveren-alt işveren ilişkisini düzenleyen 2/6, feshin geçerli sebebe dayandırılması ile işçinin işe iade talebi için açabileceği davayı düzenleyen 18/6, ve fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığını iddia etme hakkını düzenleyen 20. maddeleri kararda detaylı bir şekilde açıklanmaktadır.
"İçtihat Metni"
BÖLGE ADLİYE
MAHKEMESİ : ... 9. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : İŞE İADE
İLK DERECE
MAHKEMESİ : ... 2. İş Mahkemesi
Taraflar arasındaki işe iade davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiştir.
Kararın davalılar tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince İlk Derece Mahkemesi kararı ortadan kaldırılıp davanın esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
Kararın davacı tarafça temyizi üzerine Yargıtay (Kapatılan) 22. Hukuk Dairesinin 22.02.2018 tarihli ve 2017/45554 Esas, 2018/4726 Karar sayılı ilâmı ile Bölge Adliye Mahkemesi kararı kaldırılarak davanın reddine karar verilmiştir.
Davacının bireysel başvurusu üzerine Anayasa Mahkemesince 2017/30357 Başvuru numaralı ve 03.11.2020 tarihli karar ile davacının Anayasa’nın 36. maddesinde güvence altına alınan adil yargılanma hakkı kapsamındaki mahkeme hakkını ihlal edildiği gerekçesiyle ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın İlk Derece Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesince, Anayasa Mahkemesi kararı üzerine yapılan yargılama sonunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesinin kararına karşı süresi içinde davalılar tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuştur.
Bölge Adliye Mahkemesince başvuruların esastan reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı ... vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre ve diğer temyiz şartları yönünden yapılan ön inceleme sonucunda temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
I. DAVA
Davacı vekili dava dilekçesinde; davalı Belediyeye ait işyerinde alt işverenler nezdinde son olarak davalı Şirket işçisi olarak kültür sanat merkezinde eğitmenlik ve merkez sorumluluğu görevinde çalıştığını, iş sözleşmesinin işverence haklı ve geçerli neden olmadan feshedildiğini ileri sürerek işe iadesi ile buna bağlı mali hakların hüküm altına alınmasını istemiştir.
II. CEVAP
1.Davalı ... vekili cevap dilekçesinde; davacının kendi işçileri olmadığı gerekçesiyle husumet itirazında bulunmuş; ayrıca iş sözleşmesinin belirli süreli olduğunu ve yapılan feshin de haklı olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
2.Davalı ... vekili; asıl işverenin ... Belediyesi olduğunu, kendilerinin işveren sıfatının olmadığını, davanın 1 aylık hak düşürücü sürede açılmadığını, feshin 667 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (667 sayılı KHK) kapsamında yapıldığını ve bu nedenle haklı ve geçerli olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
İlk Derece Mahkemesince, Anayasa Mahkemesi kararı üzerine yeniden yargılama yapılmış ve dosyadaki bilgi ve belgeler ile toplanan delillere göre iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedilmediği gerekçesiyle dava kabul edilerek davacının alt işveren şirket nezdinde işe iadesine, mali haklardan ise davalıların birlikte sorumluluğuna karar verilmiştir.
IV. İSTİNAF
A. İstinaf Yoluna Başvuranlar
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalılar tarafından istinaf başvurusunda bulunmuştur.
B. İstinaf Sebepleri
1.Davalı ... vekili, davacının kendi işçileri olmadığından davada husumetleri bulunmadığını, asıl işveren de olmadıklarını, sözleşmelerin belirli süreli olduğunu ve feshin de haklı nedenle yapıldığını savunarak istinaf yoluna başvurmuştur.
2.Davalı ... vekili; davacının diğer davalı işçisi olarak çalıştığından kendilerinin davada husumetleri olmadığını, davanın süresi içinde açılmadığını, iş sözleşmesinin de 667 sayılı KHK kapsamında haklı nedenle sona erdiğini savunarak istinaf yoluna başvurmuştur
C. Gerekçe ve Sonuç
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davalılar arasında asıl-alt işveren ilişkisi olup husumet itirazlarının yerinde olmadığı, davanın süresinde açıldığı ve dosyada toplanan delillere göre feshin geçerli nedenle yapılmadığı gerekçesiyle başvuruların esastan reddine karar verilmiştir.
V. TEMYİZ
A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı ... vekili temyiz isteminde bulunmuştur.
B. Temyiz Sebepleri
Davalı ... vekili, davacının kendi işçileri olmadığını bu nedenle davada husumetleri bulunmadığını, sözleşmelerin belirli süreli olup feshin de 667 sayılı KHK kapsamında yapıldığından geçerli olduğunu savunarak kararı temyiz etmiştir.
C. Gerekçe
1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
Uyuşmazlık, temel olarak davacının iş sözleşmesinin feshinin haklı ve geçerli nedenlerle yapılıp yapılmadığı ve davalı Belediyenin sorumluluğunun bulunup bulunmadığı hususlarında toplanmaktadır.
2. İlgili Hukuk
1. 4857 sayılı İş Kanunu'nun (4857 sayılı Kanun) "Tanımlar" kenar başlıklı 2 nci maddesinin altıncı fıkrası şöyledir :
"Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir. Bu ilişkide asıl işveren, alt işverenin işçilerine karşı o işyeri ile ilgili olarak bu Kanundan, iş sözleşmesinden veya alt işverenin taraf olduğu toplu iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerinden alt işveren ile birlikte sorumludur."
2. 4857 sayılı Kanun'un "Feshin geçerli sebebe dayandırılması" kenar başlıklı 18 inci maddesinin ilgili bölümü şöyledir:
"Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır. ...
..."
3. 4857 sayılı Kanun'un fesih tarihinde yürürlükte olan 20 nci maddesi hükmüne göre de "İş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde işe iade talebiyle dava açabilir. ..."
3. Değerlendirme
Bir üst başlıkta yapılan açıklamalar ile dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde, Bölge Adliye Mahkemesi kararındaki gerekçenin yerinde olduğu görülmüştür.
VI. KARAR
Açıklanan sebeplerle;
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere göre davalı ... vekilinin yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,
Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
09.05.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.