Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4212
Karar No: 2022/5455
Karar Tarihi: 28.04.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/4212 Esas 2022/5455 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bir işçi sendikasının genel kurulunun iptal edildiği bir davada, İlk Derece Mahkemesi tarafından genel kurulun iptaline karar verildiği ve Bölge Adliye Mahkemesi tarafından da istinaf başvurusunun reddedildiği görülmektedir. Temyiz istemi reddedilmiş ve karar kesinleşmiştir. Kararda, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 10. maddesi detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Bu madde, bir sendika veya konfederasyonun ilk genel kurulunu tüzel kişilik kazanmasından başlayarak altı ay içinde yapması gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, toplu sözleşme kapsamında açılan davalarda temyiz yoluna başvurulamayacağı birinci fıkrasının (ç) bendi gereğince karar kesinleşmiştir.
9. Hukuk Dairesi         2022/4212 E.  ,  2022/5455 K.

    "İçtihat Metni"


    BÖLGE ADLİYE
    MAHKEMESİ : ... 7. Hukuk Dairesi
    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : ... 34. İş Mahkemesi


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen karar, duruşmalı olarak süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmiş ise de; davanın niteliği gereğince kanunda ivedi şekilde sonuçlandırılması öngörüldüğünden duruşma isteminin reddine, incelemenin dosya üzerinden yapılmasına karar verilmiş olmakla; dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun “Temyiz edilemeyen kararlar” başlıklı 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendine göre 25/6/2001 tarihli ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 10'uncu maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında açılan davalarda verilen kararlar bakımından temyiz yoluna başvurulamaz.
    4688 sayılı Kanun’un 10'uncu maddesi ise;
    “Sendika veya konfederasyonun ilk genel kurulu tüzel kişilik kazanmasından başlayarak altı ay içinde yapılır.
    (Değişik ikinci fıkra: 4/4/2012-6289/8 md.) Olağan genel kurul toplantıları dört yılı aşmamak üzere tüzüklerde belirtilen sürede yapılır.
    (Değişik üçüncü fıkra: 4/4/2012-6289/8 md.) İki genel kurul toplantısı arasındaki döneme ilişkin faaliyet ve hesap raporu, denetleme kurulu veya denetçi raporu ile gelecek döneme ilişkin bütçe önerisi, genel kurula katılacaklara toplantı tarihinden en az onbeş gün önce yazılı veya elektronik ortamda gönderilir ve internet sitesinde ilan edilir.
    Olağanüstü genel kurul, yönetim kurulu veya denetleme kurulunun gerekli gördüğü durumlarda ya da genel kurul üye veya delegelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine en geç altmış gün içinde toplanır.
    Genel kurula çağrı yönetim kurulu tarafından yapılır.
    Toplantı yeter sayısı üye ya da delege tamsayısının salt çoğunluğudur. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa, ikinci toplantı en çok onbeş gün sonraya bırakılabilir. Bu toplantıda salt çoğunluk aranmaz.
    Karar yeter sayısı toplantıya katılan üye veya delege sayısının salt çoğunluğudur.
    Yukarıdaki hükümlere aykırı hareket eden sendika şubesi, sendika veya konfederasyon yönetim kuruluna; üyelerinden birinin veya durumu tespit eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başvurusu üzerine, iş davalarına bakmakla görevli mahkeme kararı ile işten el çektirilir. Bu takdirde görevli mahkeme, genel kurulu kanun ve tüzük hükümleri gereğince altmış günü geçmemek kaydıyla en kısa zamanda toplamak ve yeni yönetim kurulu seçilinceye kadar cari işleri yürütmekle görevli olmak üzere Medenî Kanun hükümleri gereğince bir veya üç kayyım tayin eder.”
    Şeklindedir.
    Somut uyuşmazlıkta davacı tarafından belirtilen madde kapsamında genel kurulun iptalinin talep edildiği, İlk Derece Mahkemesi tarafından da aynı madde kapsamında dava konusu şube genel kurulunun iptaline karar verildiği, istinaf yoluna başvurulması üzerine Bölge Adliye Mahkemesi tarafından istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildiği ve kararın davalı vekili tarafından temyiz edildiği görülmektedir.
    Açıklanan bu maddi ve hukuki olgulara göre, Bölge Adliye Mahkemesi kararı kesin nitelikte olduğundan temyiz yoluna başvurulması olanaklı değildir.
    Bu itibarla 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu’nun 8'inci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi gereğince temyiz isteminin REDDİNE, peşin alınan temyiz karar harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28/04/2022 tarihinde oy birliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi