Esas No: 2022/3450
Karar No: 2022/4249
Karar Tarihi: 10.05.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/3450 Esas 2022/4249 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada korunma kararının kaldırılması istemiyle ilgili olarak verilen hüküm, hukuk dairesi tarafından incelendi. 2828 sayılı Kanun'a göre alınmış olan korunma kararının kaldırılması istemi ele alınırken, kanunun 22/1 ve 24. maddeleri hükümleri hatırlatılmıştır. Kanun, korunmaya muhtaç çocukların, kurulan sosyal hizmet kuruluşlarında bakılıp gözetilmeleri hususundaki tedbirin görevli ve yetkili mahkemece alınacağını, korunma kararı alınmasını gerektiren şartların ortadan kalkması halinde, mahkemece, çocuk ergin olmadan kaldırılabileceğini gibi, ergin olduktan sonra da, çocuğun rızası alınmak şartıyla ve belirli şartların varlığı halinde korunma kararının devam edebileceğini belirtir. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun 26/3. maddesinde ise mahkemeler ve çocuk hakiminin bu kanun ve diğer kanunlarda yer alan tedbir kararlarını almakla görevli olduğu düzenlenir. Davada, dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi gerektiği, korunma kararının kaldırılmasına yönelik isteğin korunma altındaki çocuğun hak ve menfaatleriyle ilgili olduğu, yasal temsilcisine veya koruma altında olan kişiye yöneltilmesi gerektiği belirtilirken, eksik hasım ve incelemeyle hüküm kurulmaması gerektiği ifade edilmiştir. Sonuç olarak, temyiz edilen hüküm bozulmuştur ve dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi kararı verilmiştir.
2828 sayılı Kanun, korunmaya muhtaç çocukların, sosyal hizmet kuruluşlarında bakılıp gözetilmeleri tedbirinin görevli ve yetkili mahkemece alınacağını, korunma kararı alınmasını gerektiren şartların ortadan kalkması halinde, mahkemece korunma karar
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Korunma Kararının Kaldırılması
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm hakkındaki korunma kararı kaldırılan ... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dava, 2828 sayılı Kanuna göre alınmış olan korunma kararının kaldırılmasına ilişkindir. Sözü edilen Kanun, korunmaya muhtaç çocukların, ergin oluncaya kadar, bu kanun hükümlerine göre kurulan sosyal hizmet kuruluşlarında bakılıp gözetilmeleri hususundaki tedbirin görevli ve yetkili mahkemece alınacağını hükme bağlamıştır (2828 S.K. m. 22/1). Kanun'un 24. maddesi de, korunma kararı alınmasını gerektiren şartların ortadan kalkması halinde, kurum yetkililerinin önerisi üzerine mahkemece, çocuk ergin olmadan kaldırılabileceği gibi, ergin olduktan sonra da, çocuğun rızası alınmak şartıyla ve bu maddede gösterilen şartların varlığı halinde korunma kararının devamına karar verilebileceğini hükme bağlamıştır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu'nun 26/3. maddesinde mahkemeler ve çocuk hakiminin bu kanun ve diğer kanunlarda yer alan tedbir kararlarını almakla görevli olduğu düzenlendiğinden, 2828 sayılı Kanun maddesindeki tedbir kararlarında da çocuk mahkemeleri görevli bulunmaktadır (HGK'nın 16.01.2013 tarih, 2012/2- 563 esas, 2013/69 karar sayılı ilamı).
Yukarıda açıklandığı üzere 5395 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle 2828 sayılı Kanun uyarınca korunmaya muhtaç çocuklar hakkında korunma kararı alma ve koşullarının varlığı halinde bu kararı kaldırma görevi çocuk mahkemelerinin görevi kapsamına alınmıştır. Eskişehir`de çocuk mahkemesi bulunmaktadır. Görev kamu düzenine ilişkin olup, her aşamada mahkemece kendiliğinden dikkate alınmalıdır. Gerçekleşen bu durum karşısında, dosyanın görevli mahkemeye gönderilmesi yönünde bir karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
2-Kabule göre;
Korunma kararının kaldırılmasına yönelik istek korunma altında bulunan çocuğun hak ve menfaatleriyle ilgilidir. Bu sebeple davanın hakkında korunma kararı alınmış olan kişi küçük ise yasal temsilcisine, ergin ise koruma altına alınan kişiye yöneltilmesi gerekir. Bu husus nazara alınmadan eksik hasım ve incelemeyle hüküm kurulması da doğru görülmemiş.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer bölümlerinin incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi.10.05.2022(Salı)
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.