Esas No: 2022/3449
Karar No: 2022/4160
Karar Tarihi: 09.05.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/3449 Esas 2022/4160 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davalı kişiye, ipoteğin kaldırılması davası ile ilgili gerekçeli kararın tebliği yapılmış, ancak tebliğ usulüne uygun olmadığı gerekçesiyle kararın davalıya yeniden tebliği için dosyanın mahkemeye iade edilmesine karar verilmiştir. Kararda, Tebligat Kanununun 21. maddesine uygun şekilde tebliğ yapılmadığı belirtilmiştir. Bu maddeye göre, tebligat adresinde muhatap kişi yoksa, muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu, zabıta amir ve memurlarından tahkik edilerek beyanları tebliğ tutanağına yazılıp imzalatılmalıdır. Ancak bu prosedür uygulanmamıştır.
Kanun maddeleri:
- Tebligat Kanunu madde 21: Muhatap veya muhatap adına tebligat yapılacak olanların adreslerinde bulunmaması durumunda tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini tahkik ederek beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması gerekmektedir. Bu prosedürün uygulanması, tebliğin geçerli sayılması için bir koşuldur.
- Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 29.12.1993 tarihli 1993/18-778-876 sayılı kararı: Tebligat Kanunu madde 21 uyarınca, tebligata ilişkin mazbatada komşu ismi de belirtilmeli ve tebliğ memurunun adreste bulunmama sebebini tahkik etmesi gerekmektedir. Bu şekilde uygulama yapılması, tebligatın geçerliliği açısından önemlidir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : İpoteğin Kaldırılması
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Gerekçeli kararın davalı ...'e tebliğine ilişkin mazbatada tebligatın Tebligat Kanununun 21. maddesi gereğince, mahalle muhtarına Teb.K. m. 21'e göre tebliğ edildiği yazmaktadır. Tebligat Kanununun 21. maddesi uyarınca muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz iseler tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini, muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar kurulu, zabıta amir ve memurlarından tahkik edilerek, beyanlarını tebliğ tutanağına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde de bu durumu yazarak imzalaması gerekir. Gösterilen şekil geçerlilik koşuludur (Y.H.G.K'nun 29.12.1993 tarihli 1993/18-778-876 sayılı kararı). Tebliğe ilişkin mazbatada komşu ismi bulunmamaktadır. Bu haliyle davalı ...'e gerekçeli kararın tebliği geçersizdir. Buna göre davalı ...'e gerekçeli kararın tebliği usulünce sağlandıktan ve yasal temyiz süresi de beklendikten sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalli mahkemesine İADESİNE, oy birliğiyle karar verildi.09.05.2022 (Pzt.)
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.