Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1330
Karar No: 2013/2237

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/1330 Esas 2013/2237 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/1330 E.  ,  2013/2237 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :... Mahkemesi
    ... ...

    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili davacının ... sözleşmesinin haklı sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, boşta geçen süre ücret ve diğer haklar ile işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesini istemiştir.
    Davalı vekili davacının ... sözleşmesinin davalı banka hakkında ... çalışana şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlar içeren e-posta göndermesi sebebiyle, 4857 sayılı ... Kanunu"nun 25/II maddesi uyarınca haklı sebeple feshedildiğini, belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının gönderdiği e-postanın, 4857 sayılı Kanun"un 25/II. maddesinde ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri tanımına uyan bir söz bulunmadığı, e-posta çalışma şartlarının eleştirilmesinden ibaret olup eleştiri sınırlarının aşılmadığı, e-posta gönderiminin çalışanlar arası yazışmada kullanılan bir sayfadan gerçekleştiği ve banka dışı kimsenin göremediği, bu haliyle anılan davranışın haklı fesih sebebi olamayacağı gibi, yazılanların geçerli fesih sebebi de oluşturmayacağı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Taraflar arasında ... sözleşmesinin işverence haklı sebebe dayalı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı Kanun"un 25/II. maddesinde, "Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri: a) ... sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması. b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması, yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması. c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması. d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması veya 84. maddeye aykırı hareket etmesi. e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması. f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki ... günü, yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi. h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi. ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması." hallerinde ... sözleşmesinin işverence haklı sebebe dayalı olarak feshedilebileceği düzenlenmiştir.
    Dosya içeriğinden, davacının ........2007-09.07.2012 tarihleri arasında davalıya ait işyerinde çalıştığı, ... sözleşmesinin, “29.06.2012 tarih ve saat ....48"de, 03.07.2012 tarih ve saat 09.48"de Coşkun Sağlam"ın istifa konulu e-postasına cevaben, "ben de Coşkun size katılıyorum ve yazdıklarınızın bayağı eksik kaldığını düşünüyorum, özellikle kinder sürpriz yumurtasına benzeyen insan kaynakları politikası dolayısı ile kendisini amatör bir organizasyonu bile yapmayacağı tavırlar içinde görmekteyim yolunuz açık olsun" şeklinde yazarak .... Bölge Yöneticiliğine bağlı tüm kullanıcılara ve ayrıca ... çalışana e-posta attığı, belirtilerek 4857 sayılı Kanun"un 25/... maddesi gereğince feshedildiği anlaşılmaktadır.
    Somut olayda, davacının davalı bankanın .... Bölge Yöneticiliğine ve ... çalışana gönderdiği sabit olan e-posta içeriğinin 4857 sayılı Kanun"un 25/II. maddesinde öngörülen sebepler niteliğinde ve ağırlığında olmamakla birlikte, eleştiri sınırlarını aştığı ve işyerinde işin görülmesini önemli ölçüde olumsuz etkileyen davranışlar niteliğinde olduğu, bu durumda ... ilişkisinin sürdürülmesinin işveren tarafından makul ölçüler içinde beklenemeyeceği anlaşılmaktadır. Davalı işverence yapılan feshin geçerli sebebe dayanması sebebi ile davanın reddi gerekirken kabulüne karar verilmesi isabetsizdir.
    Belirtilen sebeplerle, 4857 sayılı Kanun"un .... maddesinin .... fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM: Yukarıda belirtilen sebeplerle;
    ...-Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    ...-Davanın REDDİNE,
    ...-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    ...-Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 100,00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine, ...-Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre ....320,00 TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    ...-Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak 07.02.2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi