Esas No: 2022/2625
Karar No: 2022/4952
Karar Tarihi: 20.04.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/2625 Esas 2022/4952 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacı işçi, toplu iş sözleşmesinden kaynaklı alacaklarının ödenmediğini iddia ederek hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Davalı işveren ise alacağın bulunmadığını ve belirsiz alacak davası açılamayacağını savunmuştur. Mahkeme, davacının talebini reddetmiştir. Ancak Yargıtay, mahkemenin yeterli gerekçe oluşturmadığı ve tüm alacak kalemlerini denetlemediği için kararı bozmuştur. Toplu iş sözleşmesinde on yedi alacak kalemi olduğu belirtilmiştir. Ancak mahkeme, her bir alacak kalemi için denetleme yapmamıştır. Ayrıca sosyal yardım ödemelerinin hangi alacak kalemine yönelik olduğunun açıklığa kavuşturulması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, ilgili kanun maddeleri belirtilmemiştir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacılar vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, Toplu İş Sözleşmesi' nden kaynaklı alacaklarının davalı işverence davacıya ödenmediğini iddia ederek söz konusu alacakların hüküm altına alınmasını talep etmiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacının davalı işverenden herhangi bir alacağı bulunmadığını, ayrıca belirsiz alacak davası açılamayacağını davanın hukuki menfaat yokluğundan reddi gerekeceğini savunmuştur.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece bozma ilamına uyarak, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın reddine karar vermiştir.
Temyiz:
Kararı davacılar vekili temyiz etmiştir.
Gerekçe:
Taraflar arasındaki uyuşmazlık, davacı işçinin toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan alacaklarının ödenip ödenmediği noktasında toplanmaktadır.
Somut uyuşmazlıkta; davacı, dava dilekçesi ekinde sunduğu iki adet toplu iş sözleşmesinin 37 nci maddesinde sayılan alacak kalemleri ile 38 inci maddesinde sayılan ilave tediye ve alacakların tarafına ödenmediği iddiası ile talepte bulunmuştur.
Bu tespit bağlamında, dava dilekçesi ekinde sunulan toplu iş sözleşmelerinin tedkîkinden; 37 nci maddede, öğrenim yardımı, aile ve çocuk yardımı, yakacak yardımı, doğum yardımı, evlenme yardımı, ölüm yardımı, doğal afet yardımı, ek gıda yardımı, giyim yardımı ve koruyucu eşya, gıda yardımı, kıdemlilik zammı, sorumluluk zammı, harcırahlar, izin yardımı, gece zammı, itfaiye işçilerinde çalışma şeklinde sosyal yardım ödemeleri ve harcırahların düzenlendiği, 38 inci maddede ise ilave tediye ve ikramiye ödemesinin düzenlendiği görülmüştür.
Dolayısıyla, toplu iş sözleşmesinin 37 nci maddesinde on altı alacak kalemi ile 38 inci maddesinde bir alacak olmak üzere toplamda on yedi alacak kalemi uyuşmazlık konusudur.
Buna karşın, Mahkemece her bir alacak için denetime elverişli gerekçe oluşturulmadığı gibi hükme esas alınan bilirkişi raporunda da tüm alacak kalemlerine ilişkin bir değerlendirmenin olmadığı anlaşılmıştır.
Sosyal yardım ve harcırah adı altında toplam on yedi alacak kalemi düzenlendiğinden, sosyal yardım ödemelerinin hangi alacak kalemine yönelik olduğunun açıklığa kavuşturulması gereklidir. Dolayısıyla davacı hesabına 15.01.2011 tarihinde yapılan 1.955,38 TL sosyal yardım açıklamalı bedelin hangi alacak kalemin hasren yapıldığı netleştirilmeden ilave tediye ve sorumluluk yardımından düşülmesi de yerinde olmamıştır.
Öte yandan, hükme esas alınan bilirkişi raporunda Tonya Süt Kooperatifinin 05.03.2020 havale tarihli yazısının 2016-2019 yıllarına ait yoğurt fiyatlarına ilişkin olması 2008-2010 yıllarını kapsamaması nedeniyle ilgili alacak kaleminin hesaplanmadığı görülmüştür. Bu durumda gerekli belgenin getirttirilerek Mahkemece bu alacak kaleminin değerlendirilmesi gerekirken bu alacak kalemine hasren bir gerekçe oluşturulmaksızın davanın reddi de yerinde olmamıştır.
Açıklanan tüm bu nedenlerle; davacının gerekçeli karar elde hakkı gözetilmeksizin yetersiz ve denetime elverişli olmayan gerekçeyle yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 20/04/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.