Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/1647
Karar No: 2013/2394

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/1647 Esas 2013/2394 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/1647 E.  ,  2013/2394 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :... Mahkemesi


    DAVA : Davacı, feshin geçirsizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, davacı ile davalı işyerinde çalışan diğer çalışanların toplu ... hukukundan doğan haklardan yararlanmak amacı ile işyerinde sendikal çalışma yaptıklarını, sendikalaşma çabasından haber alan davalı işverenin önce üç çalışanın ... sözleşmesini fesih ettiğini, ardında da şirket genel müdürü tarafından sendikal örgütlenmede öncülük yapan davacı oniki işçiyi toplantıya çağrılarak sendikal haklardan vazgeçmeleri konusunda tehdit ile düşünmeleri için bir haftalık ücretli izine ayrıldığını ve izin bitiminde de işyerine alınmayarak ... sözleşmelerinin feshedildiğini, sendikal örgütlenme ile ... sözleşmeleri feshedilen kim ve kaç kişi oldukları bilinmeyen çalışan sendika üyelerinin de korkutarak istifalarını sağlamaya yönelik ondokuz işçinin ... sözleşmesinin feshinin geçersizliği ile işe iadeleri için dava açmak gereği doğduğunu belirterek feshin geçersizliğinin tespiti ile davacı işçinin işe iadesine, kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aylık ücreti tutarında ücret ve sair haklarının belirlenmesi ve işe iade kararı ile işveren tarafından süresinde işe başlatılmaması halinde sendikal sebebe dayalı olduğundan 2821 sayılı Kanun 31. madde uyarınca bir yıllık ücretinden az olmamak üzere belirlenmesine karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının dilekçesinde tamamen gerçek dışı ifadelerin yer aldığını sendikal olayların yoğun olarak yaşandığı günlerde 09.09.2011 günü kullanmakta olduğu forklift ile fabrika içerisinde bulunan lojistik ofisinin kapısına çarpıp zarara ... açtığını, bu olaya rağmen davacının sadece uyarıldığını, ancak davacının bu kez 07.....2011 günü yine forklift ile çarparak altı adet müşteriye teslim edilmek üzere hazırlanmış olan ürünlerle dolu kasalara çarpıp devirerek bu ürünlerin zarar görmesine sebep olduğunu, savunma yazısını rapor alacağını beyan ederek almaktan imtina ettiğini ve sonrasında işyerine istirahat raporu gönderdiğini, bu sebeple ... ilişkisinin devamını imkansız kılan bu olaylar neticesinde davacının ... sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, davacının işverene ne şekilde zarar verdiği ve zararın miktarının da belirlenmemesi, davacıya söz konusu davranışları sebebiyle sözlü olarak bir uyarı ve ihtar verilebilmesi de mümkünken en ağır disiplin cezası olan ... sözleşmesinin feshi yoluna gidildiği davalı işverenin haklı fesih olgusunu ispatlayamadığı, ortada haklı ve geçerli bir fesih bulunmadığı, davacının ... sözleşmesinin sendikal sebeple feshedildiği gerekçesiyle davacının davalı işyerindeki işine iadesine ve fesih sendikal sebeplerle yapıldığından davacının işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının bir yıllık brüt ücret tutarında belirlenmesine karar verilmiştir.
    Karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacının ... sözleşmesi kullandığı forklift makinesiyle fabrika içinde bulunan lojistik kapısına ve müşteriye teslim edilmek üzere kasalanmış ürünlere çarpmak suretiyle iki kez maddi hasar vermesi sebebiyle feshedilmiştir. Mahkemece gerekçesinde davacı işçinin verdiği zarar miktarının belli olmaması sebebiyle davalı işverenin feshin haklılığını ispatlayamadığı belirtilmiştir. 4857 sayılı Kanun"un 25/II-ı maddesi gereğince işçinni kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya vemaddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması durumunda işverene ... sözleşmesinin tazminatsız ve bildirimisiz feshetme hakkı tanınmıştır. Dosyada bulunan fotoğraflardan davalı işyerine bir zarar verildiği anlaşılmaktadır. Mahkemece feshin haklı sebebe dayanmadığı kabul edilmişse de davacının kusuru ve işyerine verilmiş zararın miktarı araştırılmamıştır. Mahkemece yapılacak ... zarar miktarı ve kusur oranının belirlenmesi için bilirkişi incelemesi yapılarak davacının otuz günlük ücreti ile karşılanmayacak bir zarar meydana gelip gelmediğinin tespiti ve bu zarar miktarına göre feshin haklı olup olmadığına karar vermektir. Öte yandan mahkemece feshin sendikal nedene dayandığı kabul edilmiş ise de dosyada mevcut delillere göre feshin sendikal nedene dayanmadığı anlaşılmaktadır. Eksik inceleme sonucu verilen karar hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.02.2013 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi