Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/20095
Karar No: 2018/2091
Karar Tarihi: 12.03.2018

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/20095 Esas 2018/2091 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş kazası sonucu malulyet olan sigortalının maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemiyle açılan davada, mahkeme talebin kısmen kabulünü hüküm altına almıştır. Maddi tazminatın 84.739 TL olarak tahsil edilmesine karar verilmiş ancak manevi tazminat talebi açısından ikinci kez talep edilemeyeceği gerekçesiyle bir karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmiştir. Davacı tarafın, dava sırasında yatırdığı peşin harcın eksik kalması nedeniyle mahkemece verilen kararın hatalı olduğuna karar verilmiştir. Bu nedenle, davalının temyiz itirazları kabul edilerek karar bozulmuştur. 492 sayılı Harçlar Yasası'nın 27, 28 ve 30. maddeleri bu duruma ilişkin usul ve yasal düzenlemeler içermektedir. Bu kapsamda, harc peşin veya süresinde ödenmemişse mütaakip muamelere ancak harç ödendikten sonra devam edilebileceği, karar ilam harcının 1/4'ünün peşin alınacağı ve dava dilekçesinde bildirilen değerden fazla bir değerin tespit edilmesi durumunda noksan değer üzerinden peşin karar ve ilam harcı tamamlanmadıkça davaya devam edilemeyeceği belirtilmiştir.
21. Hukuk Dairesi         2016/20095 E.  ,  2018/2091 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    Davacı, iş kazası sonucu maluliyetinden maddi ve manevi tazminatın ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.
    K A R A R

    Dava, zararlandırıcı sigorta olayı sonucu sürekli iş göremezliğe uğrayan sigortalının maddi ve manevi zararlarının giderilmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, 84.739,00 TL maddi tazminatın davalıdan tahsiline, manevi tazminat talebi açısından ise ikinci kez manevi tazminat talep edilemeyeceğinden bahisle bir karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
    Dosya kapsamından, davacının dava açarken 94.739,00 TL maddi tazminat ile 22.000,00 TL manevi tazminatın davalıdan tahsilini talep ettiği, ancak dava dilekçesinin "Konu" bölümünde şimdilik harca esas 5.000,00 TL yazıldığı ve dava açılırken yatırılması gereken peşin harcın bu 5.000,00 TL üzerinden yatırıldığı, mahkemece eksik harç tamamlattırılmadan yazılı şekilde karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Harca tabi bir davanın harçsız açılması ya da talebin harç yatırılmadan artırılması hallerinde uygulanacak olan usul 492 sayılı Harçlar Yasası’nın 27, 28 ve 30. maddelerinde belirtilmiştir.
    492 sayılı Harçlar Yasası’nın 27/1. maddesi, maktu harcın işlem yapılmadan önce ödeneceği hükmünü,
    27/2. maddesi “Harç peşin veya süresinde ödenmemiş ise, mütaakip muamelelere ancak harç ödendikten sonra devam olunur. “ hükmünü,
    28/1. maddesi “ karar ilam harcının ¼’ ünün peşin alınacağı hükmünü,
    30. maddesi ise “Muhakeme sırasında tesbit olunan değerin, dava dilekçesinde bildirilen değerden fazla olduğu anlaşılırsa, yalnız o celse için muhakemeye devam olunur, takip eden celseye kadar noksan değer üzerinden peşin karar ve ilam harcı tamamlanmadıkça davaya devam olunmaz. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 409. maddesinde gösterilen süre içinde dosyanın muameleye konulması, noksan olan harcın ödenmesine bağlıdır.” hükmünü içermektedir.
    Somut olayda davacı tarafın dava açarken 5.000,00 TL üzerinden peşin harç yatırdığı anlaşılmasına karşın harç eksikliği giderilmeden davacı yararına 84.739,00 TL tazminata hükmedilmesi hatalı olmuştur.
    Yapılacak iş, davacı tarafa taleplerini açıklattırmak, buna göre harç eksikliğini gidermek ve oluşacak sonuca göre bir karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ:Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davalının sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 12/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi