Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/3279
Karar No: 2022/3659
Karar Tarihi: 18.04.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/3279 Esas 2022/3659 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan bir davada çocuk mallarının korunması talebi görülmüştür. Davanın kabulü ile birlikte velayet kendisine verilen tarafın 30 günlük süre içinde mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesine karar verilmiş, malların yönetiminde özen gösterilmemesi halinde tedbirler alınabileceği hatırlatılmıştır. Dosya daha sonra kanun yararına temyiz edilmiş ve Dairece incelendiğinde çocuklardan birinin durumunun aile mahkemesince değerlendirilmesi gerektiği, diğer çocukların ise vasi atanması gerektiği ve bu işlemlerin sulh hukuk mahkemesi tarafından yapılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu çerçevede çocuklardan biri yönünden temyiz talebi kabul edilmiş ve hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Türk Medeni Kanunu'nun 360. maddesi: Ana ve baba, çocuğun mallarını yeterince özen göstermezlerse hakim, malların korunması için uygun önlemleri alır.
- Türk Medeni Kanunu'nun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzüğün 4. maddesi: Ana veya babadan birinin ölümü halinde, çocuğun varsa mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesi istenir. Tüm tedbirler sulh hukuk mahkemesi tarafından alınır.
- Türk Medeni Kanunu'nun 336. maddesi: Velâyet, ana ve babadan birinin ölümü hâlinde sağ kalana aittir.
- Türk Medeni Kanunu'nun 404. maddesi: Velayet altında bulunmayan küçüğe vasi tayini zorunludur. Bu çocuğa vasi tayini konusunda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesidir.
2. Hukuk Dairesi         2022/3279 E.  ,  2022/3659 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile)Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Çocuk Mallarının Korunması

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün ... tarihli yazısı ile istenilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    ...İlçe Nüfus Müdürlüğü 08.04.2020 tarihli yazısı ile ... ve... adlı çocukların babaları olan ...`ın ... tarihinde vefat ettiğini bu nedenle TMK`nun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin tüzüğün 4. maddesi uyarınca işlem yapılmasını talep etmiş, mahkemece yapılan yargılama sonunda davanın kabulü ile velayeti kendisine verilen tarafın, küçüklerin işbu kararın kesinleşme tarihinden itibaren 30 günlük sürede varsa mal varlıklarının dökümünü gösteren bir defter vermesine ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşecek önemli değişiklikleri mahkemeye bildirilmesine, malların yönetiminde yeterince özen gösterilmemesi halinde çocuk mallarının korunmasına ilişkin gösterilen tedbirlerin resen alınabileceğinin hatırlatılmasına ve ...adlı çocukların velayetinin anne ...`a verilmesine karar verilmiş; hüküm her iki tarafın istinaf kanun yoluna başvurmaması üzerine 26.10.2020 tarihinde kesinleştirilmiştir. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 04.04.2022 tarihli yazısı ile, kanun yararına temyiz talebinde bulunulmuş, dosya Dairemize gönderilmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun 360. maddesine göre ana ve baba, çocuğun mallarını yönetmekte her ne sebeple olursa olsun yeterince özen göstermezlerse hakim, malların korunması için uygun önlemleri alır. Hakim, özellikle malların yönetimi konusunda talimat verebilir; belirli zamanlarda verilen bilgi ve hesabı yeterli görmezse, malların tevdi edilmesine veya güvence gösterilmesine karar verebilir. Türk Medeni Kanununun Velayet, Vesayet ve Miras Hükümlerinin Uygulanmasına İlişkin Tüzüğün 4. maddesine göre ise, ana veya babadan birinin ölümü halinde nüfus memuru veya evliliğin mahkeme kararı ile sona ermesi halinde kararı veren mahkeme, sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşin yerleşim yeri aile mahkemesine, yoksa Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun belirlediği mahkemeye durumu derhal bildirir. Mahkeme, belirleyeceği süre içinde sağ kalan veya velayet kendisine verilen eşten çocuğun varsa, mal varlığının dökümünü gösteren bir defter vermesini ve bu mal varlığında veya yapılan yatırımlarda gerçekleşecek önemli değişiklikleri de bildirmesini ister.

    4271 sayılı Türk Medeni Kanununun 336. maddesinin üçüncü fıkrasında; "Velâyet, ana ve babadan birinin ölümü hâlinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir;' 404`üncü maddesinde ise; " Velayet altında bulunmayan küçüğe vasi tayini zorunludur. Bu çocuğa vasi tayini konusunda görevli mahkeme vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesidir. Çocuk mallarının korunması ile ilgili tüm tedbirlerin de anılan mahkemece alınması gereklidir." hükümlerine yer verilmiştir.
    Somut olayda dosyanın incelemesinden; çocuklardan ...`ın ...`ın ikinci evliliği olan davalı ...`dan olduğu, annesinin sağ olduğu, Nüfus Müdürlüğü`nün talebinin aile mahkemesince değerlendirilmesi gerektiği, mahkemenin de 20.05.2020 tarihli ön inceleme tensip tutanağında belirttiği üzere davaya aile mahkemesi sıfatı ile baktığı anlaşılmış, bu nedenle Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün bu çocuk yönünden kanun yararına temyiz istemi yerinde görülmemiştir. Çocuklardan ...., ...`ın ise babaları ...`ın ilk evliliğinden olan çocukları olduğu, anneleri ...`ın babadan önce 05.06.2011 tarihinde öldüğü, babalarının ölümü ile de bu çocukların velayet altında kalmadıkları, velayet altında bulunmayan bu çocuklara vasi atanması gerektiği, vasi tayini konusunda görevli mahkemenin vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesi olduğu ve çocuk mallarının korunması ile ilgili tüm tedbirlerin de anılan mahkemece alınması gerektiği göz önünde bulundurularak bu çocuklara yönelik talebe ilişkin görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, görevsiz mahkemede karar verilmesi usul ve kanuna aykırı bulunmuş kanun yararına bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün, Hukuk Muhakemeleri Kanununun 363/1. maddesine dayalı kanun yararına temyiz isteğinin çocuklardan ... yönünden açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, çocuklardan ... yönünden ise kanun yararına temyiz isteğinin REDDİNE, oy birliğiyle karar verildi.18.04.2022(Pzt.)







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi