Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/13292
Karar No: 2019/11958
Karar Tarihi: 28.05.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/13292 Esas 2019/11958 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesinde görülen ve davacının kıdem tazminatı, ödenmeyen maaş alacakları, ikramiye, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti ve diğer haklarının kıdem tazminatı ve ücret alacağına mevduata uygulanan en yüksek faiz, diğer alacaklara yasal faiz uygulanarak tahsilini talep ettiği dava sonrasında verilen karara davalı temyiz etmiş, ancak itirazları reddedilmiştir. Davacı temyizinde, ücret alacağına yasal faiz uygulanması yerine bankalarca bir yıllık Türk Lirası mevduatına uygulanan en yüksek faiz ile birlikte tahsil edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme, bu isteği kabul ederek hükmü düzeltmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 34. maddesine göre, ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanmaktadır.
22. Hukuk Dairesi         2016/13292 E.  ,  2019/11958 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davalı Temyizi Yönünden,
    Dosyadaki bilgi ve belgelere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine ve özellikle bilirkişi raporundaki hesaplamalar dosya kapsamına uygun görüldüğünden davalının yerinde bulunmayan tüm temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    Davacı Temyizi Yönünden,
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-4857 sayılı İş Kanununun 34. maddesine göre, ücreti ödeme gününden itibaren yirmi gün içinde mücbir bir neden dışında ödenmeyen işçi, iş görme borcunu yerine getirmekten kaçınabilir. Bu nedenle kişisel kararlarına dayanarak iş görme borcunu yerine getirmemeleri sayısal olarak toplu bir nitelik kazansa dahi grev olarak nitelendirilemez. Gününde ödenmeyen ücretler için mevduata uygulanan en yüksek faiz oranı uygulanır.
    Dosya kapsamına göre, davacı dava dilekçesinde “kıdem tazminatı, ödenmeyen maaş alacakları, ikramiye, fazla çalışma ücreti, yıllık izin ücreti ve diğer haklarının kıdem tazminatı ve ücret alacağına mevduata uygulanan en yüksek faiz, diğer alacaklara yasal faiz uygulanarak tahsilini” talep ettiği halde, mahkemece ücret alacağına yasal faiz uygulanmasına karar verilmesi hatalıdır. Bu husus bozma sebebi ise de, yanlışlığın düzeltilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca kararın düzelterek onanmasına karar verilmiştir.
    SONUÇ:
    Temyiz edilen kararın, hüküm fıkrasında yer alan “6.744,06 TL net ücret alacağının 30,00 TL "nin dava tarihinden kalan kısmın ıslah tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine” şeklindeki bent hükümden tamamen çıkartılarak yerine,
    6.744,06 TL net ücret alacağının 30,00 TL"nin dava tarihinden kalan kısmın ıslah tarihinden itibaren bankalarca bir yıllık Türk Lirası mevduatına uygulanan en yüksek faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine”, şeklindeki yeni bendin eklenmesine,
    hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenlerden davalıya yükletilmesine, 28.05.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi