Esas No: 2022/2626
Karar No: 2022/3381
Karar Tarihi: 14.03.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/2626 Esas 2022/3381 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davalı işyerinde bekçi ve bahçıvan olarak çalışan davacının iş sözleşmesi haksız şekilde feshedildiği gerekçesiyle kıdem tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsili için açtığı davada, mahkeme toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın kısmen kabulüne karar vermiş, davalı taraf temyiz etmiş ve Yargıtay karar bozma kararı vermiştir. Mahkemece bozma ilamına uyulmuş ve Bilirkişiden ek rapor alındıktan sonra davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Ancak, davacının haftada 39 saat fazla çalışma yaptığı kabul edilirken, bozma sonrası haftada 14 saat için fazla çalışma hesabı yapılmış ve bu durum davacı lehine oluşan usuli kazanılmış hakkın ihlaline sebep olduğundan, temyiz olunan kararın bozulmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak ise, iş sözleşmesinin haksız feshi durumunda kıdem tazminatı talebi için 4857 sayılı İş Kanunu'nun 17. maddesi, ulusal bayram ve genel tatillerde çalışmanın ücretlendirilmesi için 4857 sayılı İş Kanunu'nun 44. maddesi ve fazla çalışma konusunda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 41. maddesi uygulanmıştır.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, davacının davalıya ait işyerinde bekçi ve bahçıvan olarak çalışırken iş sözleşmesinin işverence haksız şekilde fesh edildiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile fazla çalışma, hafta tatili, yıllık izin, ulusal bayram ve genel tatil alacaklarının tahsilini, istemiştir.
Davalı Cevabının Özeti:
Davalı, davacının Haziran 2003 tarihinden 2007 tarihine kadar tasfiye olan sürede ... 57 Konut ve Yapı Koopetarifi'nde çalıştığını, bu dönem için kendi sorumlulukları olmadığını, kendi dönemleri için kıdem tazminatı ile yıllık izin ücretinin ödendiğini, fazla çalışması olmadığı gibi genel tatil ücreti ve hafta sonu tatil alacağı olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının davalı işyerinde 01/06/2003 - 02/10/2014 tarihleri arasında kesintisiz şekilde çalıştığı, fesih sonrası işverence kıdem tazminatının ödendiği ancak bakiye yıllık izin ücreti ile fazla çalışma, hafta tatili ve genel tatil ücreti alacakları da olduğu gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, karar verilmiştir.
Kararı davalı taraf temyiz etmiştir. Dairemizin 2016/30522 E. 2019/14699 K. ve 02/07/2019 tarihli ilamı ile diğer temyiz itirazları yerinde görülmeyerek; fazla çalışma ve yılık izin ücreti alacaklarında gerekçe ile hüküm fıkrası arasında çelişki oluşturulması, davalının kısmi davadaki ıslah işlemine karşı ileri sürdüğü zamanaşımı def'inin değerlendirilmemesi, davacının kullandığı izin günlerinin fazla çalışma ile ulusal bayram ve genel tatil hesabında dışlanmaması ve kısmi red nedeniyle kendini vekille temsil ettiren davalı yararına vekalet ücretine hükmedilmemesi, nedenleriyle karar bozulmuştur.
Mahkemece bozma ilamına uyulmuş, bilirkişiden ek rapor da alındıktan sonra davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Temyiz:
Kararı taraf vekilleri temyiz etmiştir.
Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- Vermiş olduğu bir hüküm Yargıtay tarafından bozulan ve Yargıtay'ın bu bozma kararına gerek iradi ve gerekse kanuni şekilde uymuş olan yerel mahkeme, bozma kararı doğrultusunda inceleme yapmak ve hüküm kurmak zorundadır. Mahkeme uyma kararını kaldırarak, direnme kararı veremeyeceği gibi, hükmünün bozma kararının kapsamı dışında kalan bölümleri hakkında da yeni bir karar veremez. Bozmaya uyulmakla bozma lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak doğmuş olur. Hükmün bir kısmının bozma kapsamı dışında bırakılmasının amacı bu kısımların doğru olduğunu belirlemek, bozmanın sınırlarını çizmek ve bu şekilde usulü kazanılmış hakları oluşturup, korumaktır. Yargıtay tarafından bozulan bir hükmün bozma kararının kapsamı dışında kalmış olan kısımlar, lehine olan taraf yararına usulü kazanılmış hak oluşturur.
Somut uyuşmazlıkta, bozma öncesi davacının davalı işyerinde haftada 39 saat ( yaz döneminde) fazla çalışma yaptığı kabul edilmiş ve bu husus bozma konusu yapılmamıştır. Bozma sonrası bu durum gözden kaçırılarak haftada 14 saat için fazla çalışma hesabı yapan rapora itibar edilmesi, davacı lehine oluşan usuli kazanılmış hakkı ihlal etmekle hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 14.03.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.