Esas No: 2021/9444
Karar No: 2022/2019
Karar Tarihi: 03.03.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/9444 Esas 2022/2019 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi davasında, davacının ölen bir kişinin kaydını iptal etmesi ve kişinin sağ olduğunun tespit edilmesi talebi kabul edildi. Ancak, davalı tarafından temyiz edildi ve Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, kararın bozulmasına karar verdi. Bozma sonrası yapılan yargılamada DNA incelemesi yapıldı ve biyolojik anne olduğu iddia edilen kişinin mezar yerine fethi kabir işlemi yapılmadan ret edildi. Davanın reddine karar verildi ve bu karar, kanuna aykırılık nedeniyle bozuldu. Türk Medeni Kanunu'nun 284. maddesi uyarınca, hâkim maddi olguları resen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder. Mahkeme eksik inceleme ve hatalı gerekçeyle hüküm tesisi yaptığı için karar bozuldu.
Detaylı Kanun Maddeleri:
-Türk Medeni Kanunu'nun 284. maddesi
-Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun uygulanması, ancak maddi olguların resen araştırılması ve kanıtların serbestçe takdir edilmesi gerektiği koşuluyla.
-6100 Sayılı HMK'nın 70 ve 5490 Sayılı Yasa'nın 36. Maddesi kapsamında resen dava açılmasına ilişkin Cumhuriyet Savcısına verilmiş bir görev ve yetki olmadığı.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Nüfus Kayıtlarının Düzeltilmesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı ... Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Iğdır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 26.03.2001 gün 2001/1 sayılı davanamesi ile, ...'nın ölmediği halde sahte beyan ile nüfusa 15.02.1993 tarihinde ölüm kaydının işlendiği, bundan sonra ...'ın ... adı ile ... ve ... oğlu olarak nüfusa kaydedildiği bildirilerek, ...'nın kaydının iptali, ...'nın sağ olduğunun tespiti ile ölüm kaydının iptali istenilmiş, mahkemece ilk kararla davanın kabulüne karar verilmiştir. Karar davalı tarafından temyiz edilmiş; temyiz üzerine Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 03.05.2012 tarih ve 2012/2950-4971 Esas-Karar sayılı ilamı ile “...'nın kaydının iptali durumunda annesi ...'nin, ölü olduğu takdirde mirasçılarının davaya katılmasının sağlanması ve iddia ile ilgili olarak ...'nın ... ve ... oğlu olup olmadığı ve yine ölü ... ve ... oğlu olup olmadığı konusunda DNA testi yaptırılıp, alınacak rapor da gözetilerek karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi,” gerekçesi ile kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Mahkemece, bozma sonrası yapılan yargılama sonucunda taraflar ..., ... ve ... arasında DNA incelemesi yapılmış, Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığının 02.03.2016 tarihli raporu ile ...'nin çocuk ...'nın biyolojik anneliği reddedilmiş, ...’in biyolojik babalığı reddedilmemiş ancak biyolojik anne olduğu iddia edilen kişiye ait DNA örneği olmadığından ret çıkabileceği belirtilmiştir. Mahkemece 17.05.2017 tarihinde biyolojik anne olduğu iddia edilen ...’in mezar yerine fethi kabir işlemi için gidilmiş “ancak dahili davalı ..., ..., eski köy muhtarı ..., köy muhtarı ..., eski köy muhtarı ...’ın alınan beyanları ve dosyada mevcut ATK raporları birlikte değerlendirildiğinde ve daha önce dinlenen tanık beyanlarının çelişkili olduğu ve keşifteki beyanları ile ...'nın ...'nın oğlu olduğu, ... ve ... çocuğu olmadığı, ... ile evlilik dışı ilişkisi olduğu belirtilen Adalet isimli şahsa ulaşılamadığı fethi kabir işleminin yapılmasına bu aşamada gerek olmadığı” gerekçesiyle fethi kabir işlemi yapılmamış ve “6100 Sayılı HMK'nın 70 ve 5490 Sayılı Yasa'nın 36. Maddesi kapsamında resen dava açılmasına ilişkin Cumhuriyet Savcısına verilmiş bir görev ve yetki bulunmadığı, Cumhuriyet Savcısının verilmemiş yetkiyi kullanarak bu davayı açmasında usul ve yasaya uygunluk bulunmadığı” gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir. Nüfus kayıtlarındaki düzeltme davaları kamu düzeni ile yakından ilgili olup, mahkemeler hiçbir kuşku ve duraksamaya neden olmaksızın doğru sicil oluşturmak zorundadır. Nüfus kaydının düzeltilmesi davalarında, Türk Medeni Kanunu'nun 284. maddesinde belirtilen koşullar saklı kalmak kaydıyla, Hukuk Muhakemeleri Kanunu uygulanır. Anılan madde uyarınca, hâkim maddi olguları resen araştırır ve kanıtları serbestçe takdir eder. Mahkemece, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi’nin 03.05.2012 tarihli ilamına uyulduğu halde bozma ilamının gereğinin kısmen yerine getirilmediği anlaşılmaktadır. Bu sebeple somut olayda salt taraf beyanları, tanık anlatımları, ceza mahkemesi dosyası ile yetinilmeyip, bozma gereği yerine getirilmek suretiyle iddia ile ilgili olarak ...'nın ... oğlu olup olmadığı ve yine ölü ... ve ... oğlu olup olmadığı konusunda DNA testi yaptırılıp, alınacak rapor da gözetilerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve hatalı gerekçe ile yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oy birliğiyle karar verildi. 03.03.2022 (Per.)
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.