Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/2349
Karar No: 2022/2855
Karar Tarihi: 07.03.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/2349 Esas 2022/2855 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalının sağlık merkezinde çalışırken kadroya geçirildiğinde ücretlerinin asgari ücretin yüzde fazlası olarak belirlendiğini ancak işveren tarafından bu sözleşme hükmünün uygulanmadığını ve ücretlerin eksik ödendiğini iddia ederek fark ücret alacağı istemiştir. Mahkeme, davacının iddialarını kabul ederek davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak temyiz ve istinaf sırasında yapılan incelemede, davanın açılmadan önce arabulucuya başvurulması gereken bir dava olduğu ve talep dönemi içinde arabuluculuk faaliyetinin gerçekleştirilmediği tespit edilmiştir. Bu sebeple davanın bu süre içindeki talepleri dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilmiştir. Ayrıca, faiz hesaplama ve ödeme tarihi konusunda da hukuka uygun olmayan karar verildiği belirlenmiştir. İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesi işçi veya işveren alacakları ile işe iade talebiyle açılan davalarda arabulucuya başvurmanın zorunlu olduğunu ve arabuluculuk son tutanak tarihinden sonra ihtilaf konusu olan taleplerin dava şartı yokluğu sebebiyle reddedilmesi gerektiğini belirtmektedir. Ayrıca, davacının ücretinin düzenlendiği iş sözleşmesinde ödeme tarihi belirtilmediği için temerrüde düşürülmesi ispat edilemediği için faiz hesabının hatal
9. Hukuk Dairesi         2022/2349 E.  ,  2022/2855 K.

    "İçtihat Metni"

    BÖLGE ADLİYE
    MAHKEMESİ : ... 8. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : ... 23. İş Mahkemesi

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalıya ait sağlık merkezinde dava dışı alt işverenler nezdinde işçi olarak çalışırken 02.04.2018 tarihinde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya geçirildiğini, kadroya geçerken davalı ile yapılan iş sözleşmesinde aylık ücretin asgari ücretin yüzdelik fazlası( belli bir oranda ) olarak belirlendiğini, bu oranın sözleşme süresince korunması gerektiğini ancak işverence sözleşme hükmünün uygulanmadığını ve ücretlerin eksik ödendiğini ileri sürerek fark ücret alacağının tahsilini, istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, zamanaşımı def'ini öne sürerek davacının ücret ve diğer alacaklarının ilgili Kanun ve düzenlemelere uygun olarak belirlenerek ödendiğini, fark alacağı olmadığını, savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak özetle davacı ile imzalanan iş sözleşmesinde ücretin asgari ücretin %17,6 fazlası olarak belirlendiği ve bu ücrete göre eksik ödeme yapıldığından davacının fark ücret alacağı olduğu, gerekçesiyle davanın kabulüne, karar verilmiştir.

    İstinaf:
    Karara karşı davalı tarafça istinaf yoluna başvurulmuştur.
    Bölge Adliye Mahkemesi Kararının Özeti:
    Bölge Adliye Mahkemesince özetle ilk derece mahkemesinin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden Kanuna aykırılık bulunmadığı, gerekçesi ile davalı başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Bölge Adliye Mahkemesi kararını davalı taraf temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, taraflar arasındaki sözleşmeye, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere göre davalı vekilinin aşağıdaki bentlerin dışındaki temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2- 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu'nun 3. maddesiyle kanuna, bireysel veya toplu iş sözleşmesine dayanan işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda, arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı olarak düzenlenmiş olup maddenin 2. fıkrasında ise "Arabulucuya başvurulmadan dava açıldığının anlaşılması hâlinde herhangi bir işlem yapılmaksızın davanın, dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilir." denilmiştir.
    Somut uyuşmazlıkta davacı tarafından davaya konu alacakların tahsili için arabulucuya başvurulmuş, anlaşamama nedeniyle son tutanak dava dilekçesine eklenerek dava açılmıştır.
    Mahkemece hükme esas alınan ve davacının ıslahına dayanak oluşturan bilirkişi raporunda hesaplamalar dava tarihi esas alınarak yapılmıştır. Arabuluculuk faaliyeti ise, tarafların anlaşamadığına ilişkin düzenlenen son tutanak tarihinden önce muaccel olan alacaklar için gerçekleştirilmiştir.
    Arabuluculuk son tutanak tarihinden sonra ihtilaf konusu olan, son tutanak tarihi ile dava tarihi arasında kalan talep dönemi için arabuluculuk dava şartının yerine getirilmediği dikkate alındığında, Mahkemece, bu döneme ilişkin talebin dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddine karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması hatalıdır.
    3- İlk Derece Mahkemesi tarafından hüküm altına alınan ücret farkı alacağı için takip eden ayın 15’inci günü itibariyle temerrüdün meydana geldiği kabulüyle faize hükmedilmiştir.
    Davacı işçinin ücretinin düzenlendiği 02.04.2018 başlangıç tarihli belirsiz süreli iş sözleşmesinin 7. maddesinde açıkça bir ödeme günü belirlenmiş değildir. Daha önce temerrüde düşürüldüğü de ispat edilememiştir. Bu durumda davalının dava konusu fark ücrete ilişkin alacak talebinden, arabuluculuk görüşmeleri esnasında haberdar olduğu, davacı ve davalı vekillerinin toplantıya katılarak 11/08/2020 tarihli arabuluculuk son tutanağını imza altına aldıkları anlaşılmakla, alacağa arabuluculuk son tutanağının düzenlendiği tarihten itibaren faize hükmedilmesi gerekmekte iken, faizin yazılı şekilde belirlenmesi isabetsiz olup ayrı bir bozma nedenidir.



    SONUÇ:
    Temyiz olunan, İlk Derece Mahkemesi kararına karşı istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin Bölge Adliye Mahkemesi kararının ORTADAN KALDIRILMASINA, İlk Derece Mahkemesi kararının yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, dosyanın kararı veren İlk Derece Mahkemesine, bozma kararının bir örneğinin kararı veren Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 07.03.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi