Esas No: 2022/273
Karar No: 2022/900
Karar Tarihi: 07.02.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/273 Esas 2022/900 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi'nde görülen bir dava sonucu verilen hükümde, korunma kararının kaldırıldığı belirtiliyor. Ancak tebliğ evrakının eksik olduğu tespit ediliyor ve temyiz dilekçesinin Cumhuriyet Savcısına usulsüz bir şekilde tebliğ edildiği belirtiliyor. Tebligat kanunu maddelerine göre, temyiz dilekçesi Cumhuriyet Savcısına tebliğ edildikten sonra cevap süresinin beklenilmesi gerektiği belirtiliyor. Sonuç olarak, dosya mahkemeye iade ediliyor ve kanun maddeleri açıklanıyor.
Kanun maddeleri:
- Tebligat Kanunu'nun 43. maddesi: Tebligatın nasıl yapılacağına dair düzenlemeleri içerir.
- Korunma Kararı: Şiddet gören kişilerin korunması için alınan geçici bir karardır. Bu karar, şiddetin devam ettiği durumlarda hızlıca alınabilmesi için geçerlidir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Korunma Kararının Kaldırılması
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm hakkındaki korunma kararı kaldırılan... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Temyiz edilen 23.07.2009 tarihli kararın, korunma kararı verilmesini talep eden Cumhuriyet Başsavcılığına ve hakkında verilmiş olan korunma kararı kaldırılan...`a tebliğine ilişkin dosyada bir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Tebliğ edilmiş ise tebliğ evrakının eklenmesi, aksi takdirde gerekçeli kararın taraflara usulüne uygun olarak tebliğinin sağlanması ve temyiz süresi de beklenildikten sonra,
2- Hakkındaki korunma kararı kaldırılan...`ın temyiz dilekçesinin tebliği, korunma kararı verilmesini talep eden Cumhuriyet Başsavcılığına, zabıt katibine tebliğ edilmek suretiyle yapılmıştır. Cumhuriyet Savcılığına tebligat, tebliğ olunacak evrakın aslının Cumhuriyet Savcısına gösterilmesi suretiyle olur. Tebligatın yapıldığının belgelendirilmesi (tevsiki) için, Cumhuriyet Savcısı, tebliğ evrakının aslına "Görüldü" yazarak altını imza eder (Teb. K. m.43). Ancak yapılan tebligat eğer bir sürenin başlangıcı olacaksa, tebliğ tarihi tebliğ evrakının aslının altına yazılır ve imza edilir (Teb. K. m.43). O halde, Cumhuriyet Savcısına temyiz dilekçesinin tebliği usulsüzdür. Anılan yasa hükümlerine göre, temyiz dilekçesinin Cumhuriyet Savcısına Tebligat Kanunu'nun 43. maddesine göre tebliği sağlanıp, cevap süresinin beklenilmesinden sonra gönderilmek üzere dosyanın mahalli mahkemesine İADESİNE oybirliğiyle karar verildi. 07.02.2022 (Pzt.)
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.