Abaküs Yazılım
3. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/1534
Karar No: 2019/9445
Karar Tarihi: 02.05.2019

Yargıtay 3. Ceza Dairesi 2019/1534 Esas 2019/9445 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme sanığın bira şişesi ile müştekiyi yüzde sabit iz meydana gelecek şekilde yaralamasından dolayı silahla kasten yaralama suçundan mahkum etmiştir. Ancak mahkemece haksız tahrik hükümleri uygulanırken TCK'nin 29. maddesi gereğince (2/3) oranında indirim yapılmıştır, halbuki haksız eylem ile buna verilen ceza arasında orantı gözetilerek (1/4) ile (3/4) oranında indirim yapılması gerekmektedir. Ayrıca sanık hakkında sabıka kaydında iki adet \"hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlar\" olduğu için hükmün ertelenmesi gerektiği düşünülmüştür, ancak TCK'nin 51. maddesi gereği \"suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması\" gerekmektedir. Bu nedenlerle yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine karar verilmiştir, ancak hükmün bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA karar verilmiştir. Kanun maddesi olarak TCK'nin 29. ve 51. maddeleri belirtilmiştir.
3. Ceza Dairesi         2019/1534 E.  ,  2019/9445 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunarak;
    Gereği görüşülüp düşünüldü:
    Yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine, ancak;
    1) Mahkemece sanık hakkında silahla kasten yaralama suçundan kurulan mahkumiyet hükmünde sanık hakkında haksız tahrik hükümleri uygulanırken TCK’nin 29.maddesi gereğince (2/3) oranında indirim yapıldığı, ancak mahkemece de kabul edildiği üzere müştekinin mağdura sadece bir tokat attığı, sanığın bira şişesiyle müştekinin baş bölgesini hedef alıp saldırdığı ve yüzde sabit iz meydana gelecek şekilde yaraladığı, TCK 29. maddesinde "haksız bir fiilin meydana getirdiği hiddet veya şiddetli elemin etkisi altında suç işleyen kimseye, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine on sekiz yıldan yirmi dört yıla ve müebbet hapis cezası yerine on iki yıldan on sekiz yıla kadar hapis cezası verilir. Diğer hâllerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir” şeklindeki düzenleme gözetildiğinde, yerleşik Yargıtay kararlarında da açıklandığı üzere "haksız eylem ile buna verilen karşılık arasında orantı gözetilerek ve haksız tahrikin ağırlığı dikkate alınarak (1/4) ile (3/4) oranında indirim yapılması gerektiği halde mahkemece bu husus gözetilmeden sanık hakkında TCK’nin 29. maddesi gereğince en üst oran olan (¾) oranında indirim yapılarak eksik ceza tayini,
    2) 5271 sayılı CMK’nin 231. maddesi uyarınca hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlar doğrudan TCK’nin 51. maddesine göre ertelemeye engel teşkil etmese de, mahkemece sanık hakkında sabıka kaydında iki adet "hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin kararlar" getirtilip incelenmeksizin, TCK’nin 51. maddesinde belirtildiği şekliyle "suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması," gerektiği düşünüldüğünde, takdir ve değerlendirmede hata yapılarak sanık hakkında kurulan hükmün ertelenmesi,Bozmayı gerektirmiş, o yer Cumhuriyet savcısının temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden 6723 sayılı Kanun’un 33. maddesiyle değişik 5320 sayılı Kanun’un 8/1. maddesi ile yürürlükte bulunan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi uyarınca isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 02.05.2019 gününde oy birliğiyle karar verildi.

































    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi