Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8753
Karar No: 2017/2923
Karar Tarihi: 10.04.2017

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/8753 Esas 2017/2923 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı borçlu şirketin, davacı şirketten olan alacağından dolayı dürlüğünün 2014/21271 esas sayılı dosyası ile başlatılan icra takibine itiraz etmesi sonucu açılan itirazın iptali davasında mahkeme, yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ticaret Mahkemesine göndermiştir. Davalı tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda ise yetkisizlik kararı onanmıştır.
Kanun hükümlerine göre, yetkisizlik kararının ardından davanın başka bir mahkemede görülmesi halinde yargılama giderinin o mahkemece kararlaştırılması gerekmektedir. Ancak, aynı kanunun başka bir mahkemede devam edilmemesi haline dair istisnai hükmü de bulunmaktadır. Bu nedenle, davalı vekilinin kanun hükmüne aykırı bozma istemine yönelik kötü niyetli işlem olarak değerlendirilerek cezai müeyyideye tabi tutulması gerektiği vurgulanmıştır.
Kanun maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 331/2, 368 ve 329 (HUMK 434, 422) maddeleri.
19. Hukuk Dairesi         2016/8753 E.  ,  2017/2923 K.

    "İçtihat Metni"



    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı verilen yetkisizlik kararının süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    Davacı vekili, müvekkili şirketin davalı şirketten cari hesap şeklinde yürüyen ticari ilişkisinden kaynaklanan 17.045,00.-TL alacağının tahsili için davalı borçlu şirket aleyhine dürlüğünün 2014/21271 esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını, davalı borçlu şirketin takibe itiraz ederek durdurduğunu, haksız itirazın iptali ile lehlerine % 20 icra inkar tazminatı ödenmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili, yetki itirazında bulunmuş yetkili olduğunu savunmuştur.
    Mahkemece, davalının yetki itirazının davacı vekilince kabul edildiği gözetildiğinde mahkemenin yetkisizliğine, dosyanın Ticaret Mahkemesine gönderilmesine karar verilmiş, hüküm süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edenden alınmasına, 10/04/2017 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    MUHALEFET ŞERHİ




    Davalı, aleyhine açılan davaya karşı yetkisizlik itirazında bulunmuş, mahkemece yerinde bulunan talep doğrultusunda karar verilmiştir.
    Davalının temyizi, yetkisizlik kararıyla beraber lehine vekalet ücreti ve yargılama gideri takdir etmeyen mahkeme kararının bozulması talebine yöneliktir.
    Karar tarihinde yürürlükte bulunan HMK’nın 331/2 Maddesine göre, yetkisizlik kararından sonra dava bir başka mahkemede görülmeye devam edilecekse, yargılama giderine o mahkemece karar vermesi gerekir. Bu durumun istisnası ise, yine aynı maddenin devamında gösterilerek, yargılamaya bir başka mahkemede devam edilmemesi hali olarak sınırlandırılmıştır.
    Hukuki yardım almak suretiyle; kendini davada avukat marifetiyle temsil ettiren davalının, kanunun bu açık hükmünden habersiz olduğu düşünülemez.
    Öte yandan kanunun sarih hükmünün bu şekilde anlaşılması gerektiğine dair uygulamada en ufak bir tereddüt dahi bulunmamaktadır.
    Bu durumda, davalı vekilinin açık kanun metnine aykırı bozma istemesi, zaman kazanmaya yönelik bariz kötüniyetli temyiz işlemi olarak değerlendirilerek, (HMK. 368 maddesinin atıfta bulunduğu aynı kanunun HMK 329. (HUMK 434, 422) maddesi gereğince ayrıca cezai müyyideye de tabi tutulması gerektiği kanaatiyle sayın çoğunluğun bu yöne münhasır düşüncesine iştirak etmiyoruz. 10/04/2017










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi