
Esas No: 2022/1389
Karar No: 2022/2066
Karar Tarihi: 21.02.2022
Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/1389 Esas 2022/2066 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Mahkeme, bir dava sonucunda verilen kararın temyiz edilmesi durumunu ele almaktadır. Davacı, çalıştığı süre içerisinde fazla çalışma ücretleri konusunda davalı kuruma dava açmıştır. Burada tartışma Deniz İş Kanunu kapsamında gemi adamı olarak çalışan ve yapılması gereken fazla çalışmaların oranı ve zam oranı üzerinde yoğunlaşmaktadır. İddialar ve belgeler incelenerek, denetim memuru tarafından hazırlanan bir rapor sunulduktan sonra, dava hükümleri, yargılama ve ispat kuralları, ve özellikle taraflar arasındaki uyuşmazlığın 854 sayılı Deniz İş Kanunu'nun 48. maddesi kapsamında çözümlenmesi gerektiği konuları değerlendirilerek karar verilmiştir. Mahkeme, Türk Borçlar Kanunu'nun yürürlüğe girmesinden sonra, Deniz İş Kanunu'nun gemi adamlarına daha elverişli haklar sağlayan maddelerinin hala uygulanması gerektiği sonucuna varmıştır. Türk Borçlar Kanunu'nda gemi adamlarına yönelik herhangi bir elverişli hak veya menfaat hükümlerinin olmaması nedeniyle, davacı vekilinin temyiz itirazları reddedilmiştir ve Bölge Adliye Mahkemesi kararı onaylanmıştır.
Kanun Maddeleri:
- 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 369. maddesi
- 854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun 28/II maddesi
- 854 sayılı Deniz İş Kanunu'nun 48. maddesi
- 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu
"İçtihat Metni"
BÖLGE ADLİYE
MAHKEMESİ : ... 26. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : ALACAK
İLK DERECE
MAHKEMESİ : ... Anadolu 25. İş Mahkemesi
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen karar, süresi içinde duruşmalı olarak davacı vekili tarafından temyiz edilmiş ise de; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 369. maddesi gereğince duruşma isteğinin miktardan reddine ve incelemenin dosya üzerinden yapılmasına karar verildikten sonra Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor sunuldu, dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, taraflar arasındaki sözleşmeye, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile temyiz olunan kararda belirtilen gerekçelere ve özellikle taraflar arasındaki uyuşmazlığın Deniz İş Kanunu kapsamında gemi adamı olarak çalışan ve davalı kurumda çalıştığı süre içerisinde fazla çalışma ücretleri 854 sayılı Deniz İş Kanunu’nun 28/II maddesi gereğince %25 oranında artırılarak ödenen davacının fazla çalışmalarının 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden sonra %50 olarak zam oranı üzerinden hesaplanması gerekip gerekmediği noktasında olduğu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu'nun 48. maddesinin gemi adamlarına mevcut kanunlar çerçevesinde daha elverişli haklar sağlayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunacağı şeklinde bir anlam ifade ettiği, yasa koyucunun amacının ileride başka bir kanun ile daha elverişli bir hak sağlanması durumunda lehe olan kuralların uygulanmasına başlanacağı şeklinde anlaşılmasının mümkün olmadığı, özel kanun hükmünün daha sonra yürürlüğe giren bir genel kanun hükmüne önceden çekince koyduğu şeklinde bir varsayımın ise Kanun’un amacını aşan bir yorum olacağı, Özel Kanun niteliğinde olan Deniz İş Kanunu’nun 48. maddesinin, sonradan yürürlüğe giren Türk Borçlar Kanunu bakımından saklı hak tesis ettiğini kabulü, her iki Kanun’un konuluş amaçlarına aykırı olduğu, sonraki genel kanunun özel kanun hükmünü değiştirmesi için, açık ve anlamlı kural içeren düzenlemeye ihtiyaç bulunduğu, Deniz İş Kanunu’nun 48. maddesinin başka kanunlarda ve açıkça gemi adamlarına dair yer alan düzenlemelerin lehe olan kısımlarının uygulanmasına imkan verdiği ve bu durumun madde metninde yer alan “gemi adamına daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan” ibaresinden anlaşılabildiği, genel kanun niteliğindeki Türk Borçlar Kanunu'nda ise açıkça gemi adamına yönelik herhangi bir elverişli hak veya menfaat sağlanmadığına göre davacı vekilinin yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 370/1. maddeleri uyarınca ONANMASINA, 21/02/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.