Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/1725
Karar No: 2020/8009
Karar Tarihi: 02.12.2020

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2020/1725 Esas 2020/8009 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalılara ait iki taşınmaz üzerinden müvekkiline geçit hakkı kurulması talebinde bulunmuştur. Davalıların avukatı ise dava konusu taşınmazların orman sınırları dışına çıkartılan yerlerden olduğunu ve bu nedenle geçit hakkı istenemeyeceğini savunmuştur. Kararın ilk verildiği dönemde, davacının taşınmazı yola cephesi bulunmadığından mutlak geçit ihtiyacının olduğu anlaşılmıştır. Ancak alternatif güzergahlar belirlenmediği, kapsamlı bir keşif yapılmadığı için karar bozulmuştur. Mahkeme sonucunda dava konusunun konusuz kalması nedeniyle davanın reddine karar verilmiştir. Kanun maddeleri olarak Türk Medeni Kanunu'nun 747. maddesi ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 331. maddesi kullanılmıştır.
14. Hukuk Dairesi         2020/1725 E.  ,  2020/8009 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 23.05.2008 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı kurulması talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın konusuz kalması nedeniyle reddine dair verilen 12.12.2019 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, Türk Medeni Kanununun 747. maddesi gereğince geçit hakkı kurulması istemine ilişkindir.
    Davacı vekili, müvekkiline ait 995 parsel sayılı taşınmaz lehine davalılara ait 324 ve 325 parsel sayılı taşınmazlar üzerinden bedeli karşılığında geçit hakkı kurulmasını talep etmiştir.
    Davalı ... vekili, dava konusu taşınmazın 6831 Sayılı Kanunun 2/B maddesi gereğince orman sınırları dışına çıkartılan yerlerden olduğu ve bu yerlerden geçit hakkı istenemeyeceğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kabulüne dair verilen ilk kararı davacı vekili ve davalı vekilinin temyiz etmesi üzerine, Dairemizin 15.04.2014 tarih, 2014/1453 Esas, 5061 Karar sayılı ilamı ile, "Davacının 995 parsel sayılı taşınmazının yola cephesi olmadığından mutlak geçit ihtiyacının bulunduğu anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda taşınmazın kuzeyindeki genel yola ulaşım için belirlenen seçenekler dışında alternatif güzergahlar belirlenmemiştir. Bu durumda mahkemece, dava konusu taşınmazları kapsayan geniş pafta sureti getirtilerek ve bilirkişiden ek rapor alınarak, yeterli görülmediği takdirde mahallinde teknik bilirkişi ve uygun ihtisas grubu ve meslek erbabı bilirkişilerin katılımı ile yeniden keşif yapılarak, davacıya ait 995 parsel sayılı taşınmazdan genel yollara ulaşacak şekilde alternatif geçit güzergahları belirlenmelidir. Özellikle 995 parselin güneyinde bulunan yola ulaşım için belirlenen alternatif geçit güzergahının DSİ kanalı üzerinden kurulması gerektiğinden, durumun DSİ"den sorularak mevcut haliyle veya üzerinden köprü kurularak bu taşınmaza geçitin bağlanmasına muvafakat edilip edilmediği ve kanala köprü kurma imkanı bulunup bulunmadığı araştırılmalıdır. Davalı taşınmazı dışında başkaca geçit güzergahının belirlenmesi halinde bu güzergah üzerindeki taşınmazların malikleri davaya dahil edilerek taraf teşkili sağlandıktan sonra tüm alternatifler birlikte değerlendirilerek, sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiş, bu sebeple kararın bozulması gerekmiştir." gerekçesiyle hükmün bozulmasına karar verilmiştir.Mahkemece, davanın konusuz kalması nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    Hükmü, davalı ... vekili temyiz etmiştir.
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 331. maddesi gereğince; “Davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hallerde hakim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder.
    Somut olayda; davacıya ait taşınmazın imar uygulaması sonucunda yeşil alan olarak belirlenmesi ile yola ihtiyacı kalmadığından davanın konusuz kalması nedeniyle dava konusu talep hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekirken davanın konusuz kalması nedeniyle reddine karar verilmesi ve ayrıca mahkemece davanın reddine karar verildiği halde kendisini vekil ile temsil ettiren davalı ... yararına maktu vekalet ücreti takdiri gerekirken bu hususta karar verilmemesi doğru görülmemiş ise de bu hususlar kararın bozulmasını ve yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK’nın 438/7 maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hüküm sonucunun 1. bendinde "nedeniyle" sözcüğünden sonra gelen "reddine" sözcüğünün hüküm sonucundan çıkartılarak yerine "dava konusu talep hakkında karar verilmesine yer olmadığına" sözcüklerinin yazılmasına, hüküm sonucuna yeni bir bent eklenerek ""Davalı ... kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT"ye göre 2.725,00 TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı ..."ye verilmesine" cümlesinin yazılmasına, hükmün DÜZELTİLMİŞ ve DEĞİŞTİRİLMİŞ bu şekli ile ONANMASINA, 02.12.2020 tarihinde oy birliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi