Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/656
Karar No: 2019/2173
Karar Tarihi: 18.03.2019

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2019/656 Esas 2019/2173 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, tedbir nafakası ve velayet konularında açılmıştır. Davacı, evliliklerinden olan çocukları ve kendisi için tedbir nafakası talebinde bulunmuştur. Ayrıca, çocukların velayetinin kendisine verilmesini talep etmiştir. Davalı ise davanın reddedilmesini talep etmiştir. Mahkeme, davacının haklı olduğu gerekçesiyle tedbir nafakası talebini kısmen kabul etmiş ve çocukların velayeti yönünde bir karar verilmemiştir. Hükmün sadece davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Yargıtay ilk kararı hukuki dinlenilme hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle bozmuştur. Bunun üzerine yapılan ikinci yargılamada, davacı yararına daha yüksek bir tedbir nafakası takdir edildiği ve çocukların velayeti konusunda bir değerlendirme yapılmadığı karar verilmiştir. Ancak, ilk kararı sadece davalı temyiz etmiş olduğundan, davalının aleyhine hüküm kurulması kazanılmış hakka aykırıdır ve hüküm bozulmuştur. HUMK'nun 428. maddesi gereğince kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- HMK'nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK'nun 440. maddesi
- HMK'nun 140. ve devamı maddeleri
3. Hukuk Dairesi         2019/656 E.  ,  2019/2173 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :AİLE MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki tedbir nafakası ve velayet davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı; 2010 yılında evlendiklerini, bu evliliklerinden 2011 doğumlu ... isminde çocuklarının olduğunu, ayrıca dört aylık hamile olduğunu, davalı kocanın alkol alışkanlığının olduğunu, hakaret edip evden kovduğunu, müşterek çocukla birlikte baba evine sığındığını, davalının infak ve iaşesi ile masraflarını karşılamadığını, ev hanımı olduğunu ve herhangi bir gelirinin bulunmadığını ileri sürerek, kendisi için 400,00 TL, müşterek çocuk ... için 300,00 TL olmak üzere toplam 700.00 TL tedbir nafakasının davalıdan tahsilini , çocuğun kendisine bırakılmasını talep etmiştir.
    Davalı; evlilik birliğinin çekilmez hale gelmesinde davacının kusurlu olduğunu, müşterek haneyi kendi isteği ile terk ettiğini belirterek davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece; davacının ayrı yaşamakta haklı olduğu, davacı kadın ve müşterek çocuğun maddi açıdan katkıya muhtaç oldukları gerekçesiyle davanın kısmen kabulü ile davacı için dava tarihinden itibaren aylık 200,00 TL, müşterek çocuk ... için dava tarihinden itibaren aylık 200,00 TL olmak üzere toplam 400,00 TL tedbir nafakasının davalıdan alınarak davacıya verilmesine ve müşterek çocuk..."ün tarafların ayrı yaşadıkları süre boyunca davacı annesine teslimine, velayet talebi yönünden bu aşamada bir değerlendirme yapılmasına yer olmadığına karar verilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Anılan karar Dairemizin 2015 / 19403 Esas – 2016 / 1232 Karar sayılı ve 08/02/2016 tarihli kararı ile; " ... O halde, mahkemece yapılacak iş; yukarıda belirtilen esaslar ışığında ön inceleme duruşması için bir gün belirleyerek tarafları davet etmek, ardından duruşmada HMK 140. ve devamı maddelerini uygulayarak yargılamayı bitirmek olmalı iken, tüm bu hususlar gözardı edilerek davalı tarafın yokluğunda dosya üzerinden yazılı şekilde karar verilmiş olması bozmayı gerektirmiştir... " gerekçesi ile bozulmuştur. Mahkemece, bozma kararına uyularak yargılamaya devam edilmiştir .
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş , hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir .
    "Taraflardan yalnız birinin temyizi halinde, Yargıtay, hükmü temyiz edenin aleyhine bozamaz. (Aleyhe bozma yasağı). Bundan başka,taraflardan yalnız birinin hükmü temyiz etmesi halinde, Yargıtay"ın (temyiz eden tarafın lehine olarak) verdiği bozma kararına uyan yerel mahkeme de artık,temyiz eden tarafın,önceki (bozulan) karara oranla daha aleyhine olan bir hüküm veremez. Buna da "aleyhe hüküm verme yasağı" denir. Taraflardan yalnız birinin temyizi üzerine verilen bozma kararına uyan mahkemenin temyiz eden tarafın, önceki (bozulan) karara oranla daha aleyhine olan bir hüküm vermemesi ilkesi, usule ilişkin kazanılmış hak müessesesi ile de yakından ilgilidir." (Prof.Dr. Baki Kuru, Hukuk Muhakemeleri Usulü, 6. Baskı, Cilt ;5, 2001, s; 4732 -4737)
    Mahkemece oluşturulan ilk hükümde davacı ve ortak çocuk yararına aylık 200.00.- er TL tedbir nafakası takdir edilmiş , hükmü sadece davalı yan temyiz etmiş, hüküm hukuki dinlenilme hakkının ihlal edildiği gerekçesi ile davalı yararına bozulmuş, bozmaya uyulduktan sonra verilen kararda ise davacı yararına aylık 400.00.-TL, ortak çocuk yararına aylık 300.00.- TL tedbir nafakasına hükmedilmiştir. Mahkeme, verilen ilk hükmü sadece davalı temyiz ettiği halde , davalının aleyhine hüküm kurmuştur. Davalı yararına oluşan kazanılmış hakkı ihlal ederek yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince davalı yararına BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince kararın tebliğinden itibaren 15 günlük süre içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18/03/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi