Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/53446
Karar No: 2012/8687

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/53446 Esas 2012/8687 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesi'nde açılan davada davacı-karşı davalı, kıdem tazminatı, fazla çalışma, genel tatil, izin ücreti, geçici görev, görev yolluğu ücreti, izin ücreti alacaklarının ödetilmesi ve davalı-karşı davacı ihbar tazminatının ödetilmesini talep etmiştir. Yerel mahkeme asıl davanın kısmen kabulüne, karşı davanın reddine karar vermiştir. Temyiz sonucu davacı-karşı davalı tarafından bozma talep edilmiştir. Bozma sonrası yapılan yargılama eksik ve yanlış olduğu gerekçesiyle bozulmuştur. Yargılamanın yenilenerek delillerin tartışılıp değerlendirilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Kanun Maddeleri: 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanunu.
9. Hukuk Dairesi         2011/53446 E.  ,  2012/8687 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA :Davacı ve karşı davalı, kıdem tazminatı, fazla çalışma, genel tatil, izin ücreti, geçici görev, görev yolluğu ücreti, izin ücreti alacaklarının ödetilmesine, davalı ve karşı davacı ihbar tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, asıl davayı kısmen hüküm altına almış, karşı davayı
    reddetmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalı ve karşı davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı-karşı davalı vekili dava dilekçesinde davacının davalı Oda"ya ait işyerinde mühendis olarak 18.9.2000 tarihinde çalışmaya başladığını, 01.03.2008 tarihinde davacının, tarafların karşılıklı olarak alacakların ödenmesi koşulu ile işten ayrılmasının kararlaştırıldığını ancak davalı Oda Başkanlığının hak edilen kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını ödemediğini, davacının hizmet süresi boyunca her gün 3 saat, cumartesi günleri ile 6 saat fazla mesai yaptığını, resmi tatil günlerinde çalıştığını, yıllık izinlerini tam olarak kullanmadığını, geçici görev yolluğunun ödenmediğini ileri sürerek kıdem tazminatı, fazla mesai ve diğer bir kısım işçilik alacaklarının tahsilini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı-karşı davacı vekili cevap dilekçesinde özetle, davacının kendi isteği ile istifa ederek işten ayrıldığını, bu nedenle kıdem tazminatı hakkının olmadığını, izinlerini kullandığını, kullanmadığı izinlerinin ise ücretinin ödendiğini, davalı Oda"nın yasal ve anayasal temeli bulunan kamu tüzel kişisi niteliğinde meslek kuruluşu olduğunu, resmi kurum olan davalı odadaki mesai saatlerinin 09-12.00, 13.30-17.30 arası olduğunu, fazla mesai yapılmasının bildirim ve bildirimin kabulü şartına bağlı olduğunu, davacının fazla mesai yapma konusunda bildirimde bulunmadığı gibi fazla mesai de yapmadığını, resmi tatillerde çalışma olmadığını savunarak davanın reddine, davacının istifa dilekçesinden sonra bildirim öneline uymaması nedeni ile ihbar tazminatı ödemesi gerektiğini iddia ederek 4.926,94-TL ihbar tazminatının davacı-karşı davalıdın tahsilini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karşı davanın ise reddine karar verilmesi üzerine hüküm davalı-karşı davacı tarafından temyiz edilmiş, Dairemizin 14.06.2001 gün ve 2009/9932-2011/18045 sayılı ilamı ile " Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı hususu taraflar arasında uyuşmazlık konusudur. Somut olayda hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacı-karşı davalı işçi lehine tanık beyanlarına istinaden günde 3 saat fazla mesai yaptığı kabul edilerek fazla mesai ücreti hesap edilmiştir. Ancak davalı kurum yasal ve
    anayasal temeli olan 6235 sayılı yasa kapsamında kalan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Bu haliyle resmi bir kurum olan davalı Odaya ait mesai saatlerinin ve fazla mesai yapılmasına ilişkin prosedür var ise araştırılıp gerekli kayıtların celbi suretiyle bir değerlendirmeye tabi tutulup gerekirse bilirkişiden ek rapor alınarak sonucan göre karar verilmesi gerekirken sadece tanık beyanlarına dayanılarak hüküm tesisi" ve "Davacının milli bayram ve genel tatillerde çalışıp çalışmadığı taraflar arasında ihtilaflıdır. Ulusal bayram ve genel tatillerde çalışıldığının ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları, yazılı delil niteliğindedir. Ancak, sözü edilen çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda, tarafların dinlettikleri tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir. Bunun dışında herkesçe bilinen genel bazı vakıalar da bu noktada göz önüne alınabilir.
    Hükme esas raporda davacı-karşı davalı lehine tanık beyanlarına istinaden resmi tatillerde çalıştığı kabul edilerek tatil ücreti hesap edilmiştir.
    Ancak davalı kurum yasal ve anayasal temeli olan 6235 sayılı yasa kapsamında kalan kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşudur. Bu hali ile resmi bir kurum olan davalı odaya ait mesai saatlerinin ve tatillerde çalışmaya ilişkin prosedür ve nöbet listelerinin var ise araştırılıp gerekli kayıtların celbi sureti ile bir değerlendirmeye tabi tutulup gerekirse bilirkişiden ek rapor alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirken sadece tanık beyanlarına dayanılarak yazılı şekilde hüküm tesisi" hatalı olduğu gerekçesiyle bozulmuştur.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, bozma üzerine yapılan yargılama sonucu davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı-karşı davacı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Somut olayda, yerel mahkemece hükmüne uyulan bozma ilamı doğrultusunda deliller toplanıp bu delillerin tartışılması ve değerlendirilmesi ile sonuca gidilmesi gerekirken, bozma kararından sonra mahkemece, davalıdan kayıtlar istenilerek sadece gelen "davacının dış göreve gönderildiği yerlerin listesi" dikkate alınarak ilk kararın aynen verildiği ve bozma gereklerinin yerine getirilmediği anlaşılmaktadır.
    Saptanan bu durum karşısında gerekirse işyerinde keşif yapılarak, toplantı tutanakları, incelenen veya gidilen proje tutanakları v.s. belgeler incelenerek, geniş kapsamlı araştırma yapılıp sonucuna göre fazla çalışma ve milli bayram ve genel tatil ücret alacakları belirlenmelidir. Eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi