Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15403
Karar No: 2019/12670
Karar Tarihi: 11.06.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/15403 Esas 2019/12670 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı işyerinde çalışan davacı, ücretini alamadığı ve fazla mesai ücretinin ödenmediği gerekçesiyle alacak davası açmıştır. Mahkeme, davacının taleplerinden kısmen kabul etmiş ve davalı işvereni kısmen borçlu bulmuştur. Ancak temyiz davası sonucunda Yargıtay, davacının ücretinde indirim yapılmadığı ve işçinin lehine bir avantaj sağlanmadığı gerekçesiyle davacının ücret alacağından mahsubunun isabetli olmadığına karar vermiştir. Ayrıca 2013 yılı Temmuz ayına ait 15 günlük ücretin ödenmediği belirlenmiştir ve mahkemenin bu konuda karar vermemesi hatalı bulunmuştur. Sonuç olarak, temyiz talebi kabul edilmiş ve karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- İş Kanunu (4857)
- Borçlar Kanunu (6098)
22. Hukuk Dairesi         2016/15403 E.  ,  2019/12670 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı işyerinde 13/10/2008-15/07/2013 tarihleri arasında en son 3.640,00 TL net ücretle bakım mühendisi olarak çalıştığı, fazla mesai yaptığı halde ücretinin ödemediği, Temmuz ayı 15 günlük ücretinin ödenmediği iddiası ile bu alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalının Cevabının Özeti:
    Davalı davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Davacının aylık ücret alacağının bulunup bulunmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda; işverenin ekonomik kriz nedeniyle ücretlerde ilk ay %40 sonrasında %20 oranında indirim yapılacağına ilişkin teklifinin davacı işçi tarafından kabul edildiğine dair 15/05/2009 tarihli protokol yapıldığı anlaşılmaktadır. Aynı protokol ile talep edenlere indirim miktarı kadar tutarın faizi ile birlikte iade edilmek üzere kredi olarak verileceği belirtilmiştir.
    Ekonomik kriz gerekçesi ile indirime gidilmesine rağmen tüm çalışan işçilere indirim miktarı tutarında faizli kredi adı altında ödemeye devam edilmesi önemli bir çelişkidir.
    Anılan protokol gereğince yaklaşık 1 yıl boyunca uygulama bu şartlarda devam ettikten sonra sona erdirilmiş, kısa bir süre sonra ise satışların fazlalığından bahisle işçilere prim ödemesi yapılmasına karar verilerek ödenen kredilerin primden mahsubu yapılmış olup, sonuçta reel anlamda işçi ücretinde indirim yapılmadığı gibi primi ödemesi ile işçi lehine bir avantajda sağlanmamıştır.
    Yapılan işlem dikkate alındığında davacının ücretinde bir indirim yapılmadığı, kredi adı altında yapılan ödemenin de ücret ödemesi olduğu anlaşıldığından bu ödemelerin borç olduğu kabul edilerek ücret alacağından mahsubu isabetli olmamıştır.
    Ödenmediği anlaşılan 2013 yılı Temmuz ayına ait 15 günlük ücret alacağının hüküm altına alınması gerekir iken aksi düşünce ile yazılı şekilde kurulan hüküm hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine 11.06.2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi