Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15048
Karar No: 2019/12811
Karar Tarihi: 13.06.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2016/15048 Esas 2019/12811 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


İş Mahkemesi'nde görülen bir alacak davası sonucunda verilen karar temyiz edilmiştir. Davacı, işyerinin taşınması sonucu iş koşullarının değiştiğini ve bu nedenle iş akdini haklı nedenle feshettiğini belirterek kıdem tazminatı ile birtakım işçilik alacaklarını talep etmiştir. Mahkeme, davacının iddialarını yetersiz bulmuş ve kıdem tazminatı talebini reddetmiştir. Ancak, davacının maaşının düşürülmesi iddiasının değerlendirilmediği görülmektedir. Dosya kapsamındaki bordrolardan, davacının ücretinin düşük olduğu görüldüğünden, davacının çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik olduğu kabul edilerek, feshin haklı nedene dayandığı ve kıdem tazminatının kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kanuna göre, çalışma koşullarındaki değişiklikler işçiye yazılı olarak bildirilmelidir. İşçi değişikliği kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir sebebe dayandığını açıklayarak iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda kıdem tazminatı talep hakkı doğmazsa da, işten ayrılma haklı nedene dayanıyorsa kıdem tazminatı ödenmelidir. Davanın kabulüne karar verilerek temyiz olunan karar bozulmuştur.
22. Hukuk Dairesi         2016/15048 E.  ,  2019/12811 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davacı ve davalılardan Başbakanlık vekilleri tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının davalının ... ilçesindeki binasında değişik firmalar bünyesinde temizlik elemanı olarak çalışmakta iken 2014 yılı itibariyle işyerinin .... ilçesine taşındığını, yeni işyerinde daha çok çalıştırıldığını, gittiği mesafenin uzadığını, maaşın düşürüldüğünü bu nedenlerle iş akdini haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile birtakım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davalı ... hakkındaki davanın husumet yokluğundan reddine, davalı ... bakımından da davanın kısmen kabulüne verilmiştir.

    Temyiz:
    Kararı davacı ve davalı ... kurumu vekilleri temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Taraflar arasında, iş sözleşmesinin feshinin haklı veya geçerli nedene dayanıp dayanmadığı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı Kanun"un 22. maddesinde, “işveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir. Bu şekle uygun olarak yapılmayan ve işçi tarafından altı işgünü içinde yazılı olarak kabul edilmeyen değişiklikler işçiyi bağlamaz. İşçi değişiklik önerisini bu süre içinde kabul etmezse, işveren değişikliğin geçerli bir sebebe dayandığını veya fesih için başka bir geçerli sebebin bulunduğunu yazılı olarak açıklamak ve bildirim süresine uymak suretiyle iş sözleşmesini feshedebilir. İşçi bu durumda 17 ila 21. madde hükümlerine göre dava açabilir” şeklindeki düzenleme, çalışma koşullarındaki değişikliğin normatif dayanağını oluşturur.
    4857 sayılı Kanun"un 22. maddesinde çalışma koşullarındaki esaslı değişiklik sebebiyle işçinin iş sözleşmesini haklı olarak feshedebileceği öngörülmemiştir. Bununla birlikte çalışma koşullarının değiştirilmesi aynı zamanda koşulların uygulanmaması anlamına geldiğinden, aynı kanunun 24/II- f bendinde belirtilen hal, işçinin haklı fesih sebepleri arasında sayılmıştır. Bu durumda işçinin ihbar tazminatı talep hakkı doğmazsa da, kıdem tazminatı ödenmelidir.
    Somut olayda, davacı işyerinin.... taşınması nedeniyle gittiği yolun uzadığını, daha fazla çalıştırıldığını ancak fazla çalışmaya ilişkin ücretlerin ödenmediğini, maaşında düşüş olduğunu, yemek verilmemeye başlandığını, ayrıca çalışanlardan servis ücreti talep edildiğini bu nedenlerle iş şartlarının katlanılmayacak derecede ağırlaştırıldığını belirterek iş akdini haklı nedenle feshettiğini iddia etmektedir. Mahkemece davacının iş şartlarında esaslı bir değişiklik bulunmadığı ve davacının iş akdini haklı bir neden olmadan feshettiği belirtilerek kıdem tazminatının reddine karar verilmiştir. Ne var ki, mahkemece fesih sebeplerinden davacının maaşının düşürüldüğüne ilişkin iddiasının değerlendirilmediği görülmektedir.
    Dosya kapsamındaki bordrolardan, davacının ücretinin 2013 yılına göre 2014 yılında daha düşük olduğu görülmektedir. Bu durumda, davacının çalışma koşullarında esaslı tarzda bir değişiklik söz konusu olduğu ve davacı tarafından yapılan feshin haklı nedene dayandığı kabul edilerek kıdem tazminatının kabulüne karar verilmesi gerekirken reddi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 13.06.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi