Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/10156
Karar No: 2019/12815
Karar Tarihi: 13.06.2019

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/10156 Esas 2019/12815 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2017/10156 E.  ,  2019/12815 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, iş akdine haklı bir neden olmadan işveren tarafndan son verildiğini öne sürerek kıdem tazminatı ile bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, hükme esas alınan bilirkişi raporu doğrultusunda ve yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
    2-Davacı, dava dilekçesinde kıdem tazminatı, yıllık izin, fazla mesai, hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil ücreti taleplerini ayrıştırmadan her beş alacak kalemi için fazlaya ilişkin hakkını saklı tutarak toplam 4000 TL harca esas değer bildirmiş, mahkemece davacının taleplerini açıklaması için süre verilmiş ancak davacı verdiği dilekçeyle alacak taleplerini somutlaştırmamıştır.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda her alacak kalemi için ayrı hesaplama yapılmıştır. Davacı da davasının rapor doğrultusunda ıslah etmiş ancak yine alacak taleplerini ayrı ayrı belirtmemiştir. Buna rağmen mahkemece her bir alacak için ayrı hüküm kurmuştur.
    Davacının talep ettiği alacakları farklı türden olup, tabi oldukları hükümler de farklıdır. Mahkemece davacının taleplerini açıklaması için süre verilmiş ancak davacı verdiği açıklama dilekçesinde de, ıslah dilekçesinde de alacak taleplerini belirtmemiştir. Bu sebeple Mahkemece öncelikle davacıya hangi alacak kalemi için hangi miktarda talepte bulunduğu açıklattırılıp talepler ayrıştırılmalı ve her bir kalem kendi içinde hesaplanarak sonuca gidilmelidir. Hatalı değerlendirmeyle davacının taleplerini belirtip netleştirdiği gerekçesiyle hüküm kurulması bozma nedendir.
    3-Mahkemece, kıdem tazminatı tutarına fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizine hükmedilmiş, hüküm altına alınan diğer alacaklara ise, ıslah dilekçesinde faiz talep edilmediği gerekçesiyle faiz yürütülmemiştir.
    Öncelikle, 2017/8 Esas sayılı içtihatların birleştirilmesi talebi üzerine Yargıtay İçtihatları Birleştirme Büyük Genel Kurulunca 24.05.2019 günü yapılan toplantıda:
    “Bir miktar para alacağının faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesinin talep edildiği kısmî davada, dava konusu miktarın kısmî ıslahla faiz talebi belirtilmeksizin arttırılması halinde, arttırılan miktar bakımından dava dilekçesindeki faiz talebine bağlı olarak faize hükmedileceği" yönünde karar verilmiştir.
    Nitekim, Dairemizin de görüşü aynı doğrultudadır.
    Açıklanan nedenler ile dava dilekçesinde faiz talep edilmiş olmasına rağmen mahkemece kıdem tazminatı dışındaki hüküm altına alınan alacaklara faiz yürütülmemesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Sonuç: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 13.06.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi