Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/6406
Karar No: 2019/2687
Karar Tarihi: 28.03.2019

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/6406 Esas 2019/2687 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, mülkiyeti kendilerine ait iki aracın kiralanması sözleşmesinin feshedildiğini ancak araçların kendilerine teslim edilmediğini ve kira bedellerinin ödenmediğini iddia ederek araçların kendilerine teslim edilmesi talebinde bulunmuştur. Mahkeme, sözleşmenin kurallarına uygun olarak feshedildiği gerekçesiyle araçların davacıya teslim edilmesine karar vermiştir. Birleşen dava yönünden ise hüküm kurulmamıştır. Ancak, mahkeme asıl ve birleşen davanın ayrı ayrı karara bağlanması gerektiği hususunu gözardı ettiği için karar hukuka aykırıdır. Bu nedenle, karar bozulmuştur. Kararda, HMK'nun 166. maddesi gereği ayrı ayrı açılan davaların birleştirilerek bakılabileceği ancak bu kararın sadece tahkikat safhalarının müşterek cereyan etmesini sağlayacağı, asıl ve birleşen davaların birbirinden bağımsız, müstakil davalardır ve ayrı ayrı karara bağlanması gerektiği hatırlatılmıştır. Ayrıca, HMK'nun 297/1. maddesi gereği birleşen dava hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmemesi durumunda asıl ve birleşen davaların ayrı ayrı karara bağlanması gerektiği belirtilmiştir. Kararda, HUMK'nun 428. maddesi uyarınca hükmün bozulması kararı verilmiştir ve temyiz harcının istek halinde iadesine karar verilmiştir.
3. Hukuk Dairesi         2017/6406 E.  ,  2019/2687 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki asıl davada kira sözleşmesinin feshi ve araç teslimi, birleşen dosyada itirazın iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, asıl davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde asıl ve birleşen dosya davacısı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, asıl davada; mülkiyeti taraflarına ait iki aracın 14/09/2012 tarihli araç kiralama sözleşmeleri ile davalıya kiralandığını, kira bedellerinin ödenmemesi üzerine 04/03/2014 tarihinde çekilen ihtarname ile kira sözleşmesinin 11 maddesinin 4 bendi gereğince feshedildiğini, şu ana kadar kira bedelleri ödenmediği gibi araçlar da taraflarına teslim edilmediğini, bu nedenlerle taraflar arasındaki araç kiralama sözleşmelerinin haklı olarak taraflarınca feshedilmesi sebebiyle araçların taraflarına teslimine karar verilmesini talep etmiştir.
    Davacı vekili; birleşen ... 12. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2014/469 esas 2015/45 karar sayılı dosyasında; ödenmeyen kira alacaklarına ilişkin başlatılan icra takibine davalının itiraz ettiğini belirterek; itirazın iptali ile icra inkar tazminatına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı; cevap vermemiştir.
    Mahkemece; taraflar arasında 14/09/2012 ve 21/09/2012 tarihlerinde iki ayrı 36 ay süreli araç kiralama sözleşmesi imzalandığı, davalının ödemeleri geciktirdiği, davacının ... 26.Noterliğinin 04/03/2014 tarih ve 05467 Yevmiye numaralı ihtarnamesini davalıya keşide ederek, araç kiralama sözleşmesini feshettiği ve araçların iadesi ile cari hesap borcunu talep ettiği, sözleşme gereği davacının sözleşmeyi feshetme hakkı bulunduğu, davalının ihtarnameden sonra araçları teslim etmediği ve takip tarihine kadar davacı şirketin faturaları cari hesaba borç kaydettiği, davalının ihtarnameden sonra 2.000,00-TL ödeme yaptığı, faturalar karşılığı davalının 11.051,38-TL borcu oluştuğu gerekçesiyle davanın kabulü ile taraflar arasında düzenlenen 14/09/2012 başlangıç tarihli kira sözleşmesinin feshi ile araçların davalıdan alınıp davacıya teslimine karar verilmiş, birleşen dava yönünden hüküm kurulmamış, hükmü asıl ve birleşen dosya davacısı temyiz etmiştir.
    HMK"nun 166. maddesine göre, ayrı ayrı açılmış davaların aralarında bağlantı bulunmaları koşulu ile birleştirilerek bakılabilmeleri mümkündür.
    Ancak, birleştirme kararı, taraflar arasındaki uyuşmazlığı esastan çözümleyen bir karar değildir. Bu karar, sadece birleştirilen davaların tahkikat safhalarının müşterek cereyan etmesi sonucunu doğurmaktadır. Diğer bir anlatımla, asıl ve birleşen davalar birbirinden bağımsız, müstakil davalardır. Bu nedenle, asıl ve birleşen davaların ayrı ayrı karara bağlanması gerekmektedir.
    Temyize konu dosyada ise; birleşen dava hakkında olumlu veya olumsuz bir karar verilmemiştir(HMK. md 297).
    Buna göre, mahkemece; asıl ve birleşen davanın ayrı ayrı karara bağlanması gerekirken, bu husus gözardı edilerek yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 28.03.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi