Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/21522
Karar No: 2014/7266

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/21522 Esas 2014/7266 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/21522 E.  ,  2014/7266 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 3. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 26/02/2013
    NUMARASI : 2011/558-2013/133

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı işçi, dört aylık boşta geçen süre ücreti ve diğer haklar, işe başlatmama tazminatı, fark ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti alacakları ödetilmesini istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının 19.09.1988 tarihinden iş sözleşmesinin geçerli sebeple feshedildiği 14.10.2008 tarihine kadar davalı şirkette en son CFO unvanı (mali işler müdürü) ile çalıştığını, davacı tarafın yargılamayı gerektiren işe iade davasının mali sonuçlarına ilişkin ilamsız icra takibi yapmış olması sebebiyle işe iade davasının mali sonuçlarına ilişkin tüm hesap kalemlerinin eksiksiz hesaplanarak ödendiğini ve fazlaya dair talep edilen alacağa itiraz edildiğini, davacı tarafın davasının hiçbir hukuki ve maddi dayanağı bulunmadığını belirterek, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    Taraflar arasında, işe iade sonrasında, işverenin işçiyi işe başlatmama yoluyla gerçekleşen fesih tarihinde davacının alması gereken ücret miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    İşçinin işe iade sonrasında başvurusuna rağmen işe başlatılmaması halinde, işe başlatılmayacağının sözlü ya da eylemli olarak açıklandığı tarihte veya bir aylık başlatma süresinin sonunda iş sözleşmesi işverence feshedilmiş sayılır. Bu fesih tarihine göre işverence ihbar ve kıdem tazminatı ödenmelidir. Hesaplamada dikkate alınacak ücret, işe başlatılmadığı tarihteki son ücret olup, kıdem tazminatı tavanı da aynı tarihe göre belirlenmelidir.
    Somut olayda, davalı vekili, davacının fesih tarihi olan 14.10.2008 tarihinde CFO unvanıyla genel müdüre bağlı değil, arada Maurice Karem’a bağlı olarak çalıştığını ve 2008/Ekim brüt ücretinin 21.317,00 TL olup, daha sonra doğrudan genel müdüre bağlı olarak çalışmaya başlayan yeni CFO"nun ise daha düşük ücretle 2008/Kasım"da brüt 20.525,00 TL ücretle işe başladığını, ayrıca yeni CFO"nun 2011/Kasım ayı ücretinin brüt 20.525,00 TL olduğunu ve arada geçen sürede ücretinde bir artış olmadığını savunmuştur. Davacının yerine aynı unvanla işe başlayan işçinin davacının işten ayrıldığı tarihteki ücretinden daha düşük ücret aldığı ve aynı işyerinde emsal alınabilecek başka da işçi bulunmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmamaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, aynı işyerinde çalışan unvanları farklı yöneticilere yapılan zam oranlarının ortalaması alınarak ve davacı talebi ile de bağlı kalınarak davacının ücretinde yüzde yirmidokuz oranında zam yapılması gerektiği kanaatiyle davacının işe başlatılmama tarihindeki ücreti hesaplanmıştır. Ancak, sözkonusu işçilere yapılan zam oranlarına bakıldığında, kimi işçinin hiç zam almadığı, kimi işçinin ise yüzde yüzoniki oranında zam aldığı görülmektedir. Davacının ise aynı işyerinde çalışmaya devam etmesi halinde zam alıp almayacağı, alacak ise oranı bilinmemektedir. Bu halde, tamamen varsayıma dayalı olarak zam oranı belirlenmesi hatalıdır. Bu durumda, işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek, sonucuna göre, emsal ücretin davacının ilk fesih tarihi olan 14.10.2008 tarihinde aldığı ücretin üzerinde bulunması halinde, buna göre bir hesaplama yapılmalı, aksi takdirde davanın reddine karar verilmelidir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular dikkate alınmaksızın yazılı şekilde eksik inceleme ile karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ : Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.04.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi