Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/6876
Karar No: 2014/7267

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/6876 Esas 2014/7267 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/6876 E.  ,  2014/7267 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 3. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 12/03/2013
    NUMARASI : 2010/528-2013/186


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, davacının işe başladığı 17.03.2004 tarihinden iş sözleşmesinin feshine kadar davalı işveren yanında baş mühendis olarak çalıştığını, davalının iş sözleşmesini 07.05.2008 tarihinde haksız olarak feshettiğini, fazla çalışma ücretinin, ulusal bayram ve genel tatil ücreti ile yemek ücreti alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, fazla çalışma ücreti, yemek ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacakları istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, fazla çalışma ücreti alacağının kısmen kabulüne, diğer taleplerin ise reddine karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.
    2-Taraflar arasında fazla çalışma yapılıp yapılmadığı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı, baş mühendis olduğunu belirterek, gerek arabalı vapurlarda ve gerekse deniz otobüslerinde çalışma sistemini tablo ile birlikte açıklamak suretiyle yıllık bazda yapılan fazla çalışma sürelerini de bildirerek talepte bulunmuştur.
    Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları delil niteliğindedir. Ancak, fazla çalışmanın yazılı belgelerle ispatlanamaması durumunda tanık beyanları ile sonuca gidilmesi gerekir.
    Hükme esas alınan bilirkişi raporunda, son ay hariç bordro sunulmadığı için emsal dosyalara ibraz edilen bordrolar esas alınarak hesaplama yapıldığı belirtilmiştir. Taraflar işyeri kayıtlarına dayandığından, davacıya ait işyeri kayıtları ile ordino ve gemi jurnallerinin celpedilerek, dosyadaki tüm bilgi ve belgeler ile birlikte değerlendirilerek, sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Bu durumda, emsal dosyalardaki bordrolara göre düzenlendiği belirtilen ve denetime elverişli olmayan bilirkişi raporuna dayanılarak karar verilmesi usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Öte yandan, 854 sayılı Deniz İş Kanunu"nun 26. maddesinde açıkça günlük ve haftalık kanuni çalışma süresi belirlendiğinden, günlük sekiz saati geçen çalışmalar fazla saatlerle çalışma olarak değerlendirilmeli ve işyerindeki uygulama dikkate alınarak %50 zamlı saat ücreti üzerinden karşılığı hesap edilmedir. Bu itibarla, 854 sayılı Kanun"un 28. maddesi anlamında fazla saatlerle çalışma süresi hesaplanması gerekirken, fazla çalışma süresinin haftalık olarak hesaplanması da hatalıdır.
    3-Davacının ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağına hak kazanıp kazanmadığı konusunda da taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Davacı vekili, 854 sayılı Kanun"un 43. maddesine göre gemi adamı olan davacıya maktu ücretinin içinde ulusal bayram ve genel tatil günleri için çalışılmadan ödenen bir yevmiye haricinde bir yevmiye daha ödenmesi gerektiğini iddia etmiştir.
    Mahkeme, çalışılmadan ödenmesi gereken ulusal bayram ve genel tatil ücretinin ödendiği gerekçesi ile talebi reddetmiştir.
    Davacının aylık ücretli olarak çalıştığı, ücretinin aylık otuz gün üzerinden ödenmesi sebebi ile o ayda bulunan ulusal bayram ve genel tatil gününe ait çalışılmadan ödenmesi gereken yevmiyeyi maktu ücretinin içinde aldığı konusunda taraflar arasında ihtilaf yoktur. İhtilaf, davacının çalışmadığı ulusal bayram ve genel tatil günleri için 1+1 yevmiye alıp alamayacağı konusunda toplanmaktadır.
    854 sayılı Kanun"n 43. maddesine göre, bu kanun kapsamına giren gemilerde çalışan gemi adamlarına, 2739 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Kanunu ile anılan kanuna ek 3466 ve 221 sayılı Kanunlarda yazılı bulunan ulusal bayram ve genel tatil günlerinde, bir iş karşılığı olmaksızın bir günlük ücreti tutarında tatil ücreti, ücret ödeme şekline bakılmaksızın ayrıca ödenir. Bu kanuni düzenlemeden çıkan sonuç, ücret ödeme şeklinde bakılmadan gemi adamının çalışmadığı ulusal bayram ve genel tatil günü için ayrıca bir ücret daha alacağıdır. Davacı, gemi adamı olarak maktu aylık ücretinin içinde o ay içinde bulunan ulusal bayram ve genel tatil ücretinin çalışılmadan ödenmesi gereken bir yevmiyesini aldığından, davacı için hesaplama dönemi içindeki ulusal bayram ve genel tatil günleri için çalışılmadan ödenmesi gereken bir yevmiye alacağının daha hesap edilerek hüküm altına alınması gerekirken, yazılı gerekçe ile talebin reddi de isabetsizdir.
    Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 08.04.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi