
Esas No: 1988/90
Karar No: 1989/308
Karar Tarihi: 20.02.1989
Danıştay 6. Daire 1988/90 Esas 1989/308 Karar Sayılı İlamı
Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)
Davacı dernek tapu tahsis belgesi verilmesi istemiyle dava açmış, ancak Asliye Hukuk Mahkemesi görevsizlik nedeniyle reddetmiştir. Bu kararın ardından 30 gün içinde İdare Mahkemesi'nde dava açılması gerektiği belirtilmiş, ancak süre aşıldığı gerekçesiyle davaya reddedilmiştir. Temyiz üzerine yapılan incelemede, görevsizlik kararının tefhim tarihinden itibaren 30 gün içinde dava açılması gerektiği ancak tarih yanlış hesaplanarak davanın süre aşımı yönünden reddedilmesinin hukuksuz olduğu sonucuna varılmıştır. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 9. maddesi, görevli olmayan adli yargı mercilerine açılan davaların görev noktasından reddi halinde görevli idari yargı merciine dava açılabilmesi için öngörülen 30 günlük sürenin başlangıcının adli yargı kararının tebliğ tarihi olduğunu belirtmektedir. Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 392. ve 393. maddeleri ise kararın tahrir ve imza olunarak verildiği tarihin ve müddetlerin bu tarihten başlayacağına dair hükümler içermektedir.
Daire : ALTINCI DAİRE
Karar Yılı : 1989
Karar No : 308
Esas Yılı : 1988
Esas No : 90
Karar Tarihi : 20/02/989
ADLİYE MAHKEMESİNCE VERİLEN GÖREVSİZLİK KARARININ TEBLİĞİ TARİHİNDEN İTİBAREN 30 GÜN İÇERİSİNDE DAVA AÇILMASI GEREKTİĞİ, GÖREVSİZLİK KARARI NIN TEFHİMİ TARİHİNİN SÜRE BAŞLANGICI OLARAK KABUL EDİLEMEYECEĞİ HK.
Dava, taşınmazda yapısı bulunan davacı derneğe tapu tahsis belgesi verilmesi isteminin reddi yolundaki davalı idare işleminin iptali istemiyle açılmış, İdare Mahkemesince davacı derneğin aynı istemle Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı davanın görev yönünden reddedildiği, bu kararın 6.2.1986 gününde davacı vekiline tebliğ edildiği, bu tarihten itibaren 30 gün içinde idari dava açılması gerekirken bu süre geçirildikten sonra 17.6.1987 gününden açılan davada süre aşımı bulunduğu gerekçesiyle süreden reddedilmiş, bu karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 9.maddesinde çözümlenmesi İdare Mahkemelerinin görevine girdiği halde adli veya askeri yargı yerlerine açılmış bulunan davaların görev noktasından reddi halinde bu husustaki kararların ve bunlara karşı kanun yolları varsa süresi içinde olmak koşuluyla bu yollara başvurulması üzerine verilen kararların tebliğ tarihini izleyen günden itibaren otuz gün içinde görevli mahkemede dava açılabileceği kurala bağlanmıştır.
Değinilen yasa maddesinde, görevli olmayan adli yargı merciilerine açılan davaların görev noktasından reddi halinde görevli idari yargı merciine dava açılabilmesi için öngörülen 30 günlük sürenin başlangıcı adli yargı kararının tebliğ tarihi olarak belirtilmiş, bunun dışında ilgilinin görevsizlik kararını başka suretle öğrenmesi hususu maddede yer almamıştır.
Öte yandan Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 392.maddesinde "Karar tahrir ve imza olunduktan sonra suretleri bir hafta içinde başkatip tarafından iki taraftan herbirine makbuz mukabilinde verilir" 393.maddesinde de "Müddetler ilamın iki taraftan herbirine verildiği tarihten başlar" hükmü yer almaktadır.
Olayda, davacı derneğin tapu tahsis belgesi verilmemesi işlemine karşı Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığı davanın anılan mahkemenin 6.2.1986 günlü, kararıyla görevsizlik nedeniyle reddedildiği, bu kararın 2.6.1987 tarihinde davacı vekiline tebliği üzerine yasada belirlenen 30 günlük süre içerisinde İdare Mahkemesinde 17.6.1987 gününde aynı istekle bu davayı açtığı anlaşılmış olup, görevsizlik kararının tefhim tarihi olan 6.2.1986 gününün 30 günlük sürenin başlangıcı olarak ele alınmak suretiyle davanın süre aşımı yönünden reddinde usul ve yasaya uyarlık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, işin esasının incelenerek karara bağlanmak üzere temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.