Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/6639
Karar No: 2019/1915
Karar Tarihi: 19.03.2019

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2016/6639 Esas 2019/1915 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Dava, kadastro tespitine itiraz üzerine görülmüştür. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiş ve çekişmeli taşınmazların davacı adına tesciline hükmetmiştir. Ancak yapılan inceleme yeterli olmadığı için Yargıtay bozma ilamı vermiştir. Bozma ilamında eksik araştırma yapılması ve karar verilememesi nedeniyle karar bozulmuştur. 3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 46/1 ve 14. maddelerinde belirtilen koşulların oluşup oluşmadığı ve mahkeme ilamına konu taşınmazın çekişmeli taşınmazla aynı olup olmadığı yönünden araştırma yapılması ve sonucuna göre değerlendirilmesi gerekmektedir.
16. Hukuk Dairesi         2016/6639 E.  ,  2019/1915 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :KADASTRO MAHKEMESİ
    DAVA TÜRÜ : KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
    KANUN YOLU : TEMYİZ


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Yargıtay bozma ilamında özetle; "davalı Hazinenin dayandığı 4753 ve 5618 sayılı Yasalar uyarınca oluşan tapu kaydının dava konusu taşınmazlara ait olduğunun yanlar arasında uyuşmazlık konusu olmadığı, uyuşmazlığın çözümü için; çekişmeli 283 ada 65 parsel yönünden davacının tutunduğu, kesinleşen ve Asliye Mahkemesince oluşturulan hükmün kapsamının belirlenmesi gerektiği; çekişmeli 284 ada 61 parsel yönünden ise 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 46/1 ve 14. maddesi hükmünün şartlarının davacı lehine oluşup oluşmadığının araştırılması gerektiği belirtilerek; bu nedenle mahallinde yeniden keşif yapılarak, 283 ada 65 parsel için davacı tarafın tutunduğu 06.01.1969 tarih ve 1968/49-1969/7 Esas, Karar sayılı kesinleşen mahkeme ilamının öncelikle yerel bilirkişi yardımı ve uzman bilirkişi eliyle, 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 20. maddesi hükmü uyarınca yerine uygulanması, anılan mahkeme ilamının haritası bulunduğu takdirde anılan haritanın ölçeği ile kadastro paftasının ölçeği eşitlenerek ve haritalar çakıştırılarak yerel bilirkişi yardımı ve uzman bilirkişi eliyle yerine uygulanması, uygulamada haritalarda tarif edilen belli poligon ve röper noktaları ile arz üzerindeki doğal ya da yapay sınır yerlerinden yararlanılması, sözü edilen ilamın dayanağı harita yoksa, ilamda tarif edilen sınır yerleri esas alınarak yerine uygulanması, bu yollarla dava konusu 283 ada 65 parsel sayılı taşınmazın tutunulan ve kesinleşen mahkeme ilamının ve varsa dayanağı haritasının kapsamında kalıp kalmadığının duraksamasız belirlenmesi, 284 ada 61 parsel yönünden ise 3402 sayılı Kadastro Kanunu"nun 14, 46/1,14/son 17 ve 18. maddelerinin davacı lehine oluşup oluşmadığının usulünce araştırılması ve sonucuna göre karar verilmesi" gereğine değinilmiştir. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda, davanın kabulüne, çekişmeli 283 ada 65 ve 284 ada 61 parsel sayılı taşınmazların davacı adına tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı Hazine vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, kadastro tespitine itiraza ilişkindir. Mahkemece, davacı yararına zilyetlikle taşınmaz edinme koşullarının gerçekleştiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiş ise de, yapılan araştırma ve inceleme hüküm vermeye yeterli bulunmamaktadır. Mahkemece Yargıtay bozma ilamına uyulmakla, bozma ilamı lehine olan taraf yararına usuli müktesep hak oluşur. Bu hakkın zedelenmemesi için bozma gereklerinin tamamının yerine getirilmesi zaruridir. Hükmüne uyulan bozma ilamında; "çekişmeli 284 ada 61 parsel sayılı taşınmaz yönünden 3402 sayılı Kanun"un 46/1 ve 14. madde koşullarının oluşup oluşmadığı yönünden usulünce araştırma ve inceleme yapılması, çekişmeli 283 ada 65 parsel sayılı taşınmaz yönünden ise davacı tarafın tutunduğu mahkeme ilamına konu taşınmazın çekişmeli taşınmazla aynı olup olmadığı yönünden araştırma yapılması ve araştırmanın sonucuna göre, taraflar arasında kesin hüküm oluşturup oluşturmadığı yönünden değerlendirmesi yapılması" hususlarına işaret edilmesine rağmen, Mahkemece bozma ilamına uyulduktan sonra, bozma ilamında işaret edilen hususlarda hiçbir araştırma yapılmaksızın, dosyanın bozma ilamı öncesindeki mevcut durumuna göre karar verilmiştir. Bozma ilamına aykırı olarak eksik araştırma ve inceleme ile karar verilemez. O halde, mahkemece önceki bozma ilamı doğrultusunda araştırma ve inceleme yapılmalı, bundan sonra toplanmış ve toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir. Mahkemece bozma ilamının gerekleri yerine getirilmeden eksik incelemeyle yazılı şekilde karar verilmesi isabetsiz olup, davalı Hazine vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 19.03.2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi