Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/6742
Karar No: 2019/3003
Karar Tarihi: 04.04.2019

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2017/6742 Esas 2019/3003 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Karar, asıl ve karşı alacak davası arasındaki yargılamada mahkemenin görevsizliğine karar verildiğini belirtiyor. Asıl davada davacı, kendisine ait taşınmazın davalı tarafından şifahi sözleşmeyle kiralandığını ancak kira bedellerinin ödenmediğini iddia ederek tahliye ve kira bedelinin tahsilini talep ediyordu. Davalı ise kira ilişkisi olmadığını, taşınmazın bedelsiz olarak kendisine tahsis edildiğini savunarak asıl davanın reddini talep etmiş, karşı dava ise yapılan faydalı masrafların tahsili isteğine ilişkindi. Mahkeme, asıl davanın kira ilişkisine dayandığı için öncelikle tefrik edilip, sonra görevsizlik kararı verilmesi gerektiğini belirtiyor ve karşı dava yönünden de yanılgılı bir değerlendirme sonucu karar verildiğinden usul ve yasaya aykırı olduğunu ifade ediyor. Kararda, sebepsiz zenginleşme kapsamında bir tarafın malvarlığına diğer tarafın malvarlığı aleyhine çoğalması gerektiği ve sebepsiz iktisap hükümleri uyarınca davalıdan isteyebilmesi için yaptığı giderlerin malvarlığından çıkmış ve davacı-karşı davalı tarafın malvarlığına geçmiş olması gerektiği belirtiliyor. Kararda, TBK m. 77/1'e göre zenginleşenin, başkasının malvarlığından veya emeğinden haklı bir sebep olmaksızın elde ettiği zenginleşmeyi geri vermek zorunda olduğuna dikkat çekiliyor. Kararda, HUMK.n
3. Hukuk Dairesi         2017/6742 E.  ,  2019/3003 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki asıl ve karşı alacak davalarının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, asıl dava yönünden mahkemenin görevsizliğine, karşı davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davacı-k. davalı mirasçıları vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı-karşı davalı asıl davada; kendisine ait taşınmazın davalı tarafından oğlu olması nedeniyle şifahi sözleşmeyle kiralandığını, 2003 yılı Haziran ayından itibaren kullandığını, söz konusu taşınmazı 300 TL karşılığında kiraladığını, ancak kira bedellerini ödemediğini belirterek, 2003 Haziran ayından itibaren bu zamana kadar ödenmemiş olan 37.800,00 TL kira bedelinin tahsilini ve tahliye kararı verilmesini talep etmiştir.
    Davalı-karşı davacı; davacı ile aralarında kira ilişkisi olmadığını, taşınmazın davacı tarafından kendisine kullanması için bedelsiz olarak tahsis edildiğini, beş yıldan önceki alacak iddiasına karşı zamanaşımı definde bulunduklarını bildirerek asıl davanın reddini istemiş, karşı davasında ise, taşınmazın metruk yapısının oturulabilir hale gelmesi ve ana taşınmazın ıslahı için faydalı ve zorunlu masraflar yaptığını belirterek fazlaya ilişkin haklarının saklı kalmak koşulu ile 150.000,00 TL."nin davacı/karşı davalıdan dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsilini talep etmiştir.
    Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından yapılan yargılama neticesince, taraflar arasında kira ilişki bulunmadığı, asıl davanın fuzuli işgale dayalı tahliye ve kullanım bedelinin tahsili, karşı davanın ise yapılan faydalı masrafların tahsili istemine ilişkin olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilerek dosyanın Asliye Hukuk Mahkemesine gönderildiği görülmektedir.
    .... Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından temyiz edilmeksizin kesinleşen görevsizlik kararı üzerine, asıl dava yönünden davacının alacağını kira ilişkisine dayandırdığı, ecrimisil talebiyle açılmadığı, dava sebebinin resen değiştirilmeyeceği gerekçesiyle Sulh Hukuk Mahkemesinin görevli olduğu belirtilerek görevsizlik kararı verildiği, karşı dava yönünden ise ağaç bedelleri dışında kalan zorunlu ve faydalı masrafların davalı- karşı davacı tarafından karşılandığı ispatlandığı gerekçesiyle 143.278,00 TL nin davacı -karşı davalı ..."den karşı dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte tahsiline, bakiye talebin reddine karar verilmiş, hüküm süresi içerisinde davacı-karşı davalı mirasçıları tarafından temyiz edilmiştir.

    1-)Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-) Asıl Dava yönünden temyiz incelemesinde;
    Davacı; talebini kira sözleşmesine dayandırdığı için görevsizlik kararı verilmesi gerekli ise de bu kısma yönelik davanın öncelikle tefrik edilip, sonra görevsizlik kararı verilmesi gerekirken mahkemece yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmamıştır.
    3-) Karşı Dava; taşınmaza yapılan masrafların tahsili istemine ilişkidir.
    Sebepsiz zenginleşmeye dayalı olarak iade isteminde bulunulabilmesi için bir tarafın malvarlığının diğer tarafın malvarlığı aleyhine çoğalması gerekir. Buna göre sebepsiz zenginleşme kapsamında bir taraf zenginleşirken diğerinin fakirleşmesi, zenginleşme ve fakirleşme arasında uygun nedensellik bağının bulunması ve zenginleşmenin hukuken geçerli bir nedene dayalı olmaması gerekir. Zenginleşen, başkasının malvarlığından veya emeğinden haklı bir sebep olmaksızın elde ettiği zenginleşmeyi geri vermek zorundadır. (TBK m.77/1)
    Açıklanan nedenlerle, öncelikle iade borcunun kapsamı belirlenmeli, fakirleşme ve zenginleşme zamanı tespit edilmelidir.
    Davalı-karşı davacının, taşınmaza yaptığını iddia ettiği giderleri sebepsiz iktisap hükümleri uyarınca davalılardan isteyebilmesi için yaptığı giderlerin mal varlığından çıkmış ve davacı-karşı davalı tarafın mal varlığına geçmiş olması gerekir.
    Dosyanın incelenmesinde; dinlenen tanık beyanlarına göre davalı-karşı davacı tanıkları ... ve ...’ın beyanına göre taşınmazın davalı tarafından kullanıldığı, henüz kullanımından çıkmadığı anlaşılmaktadır.
    O halde,mahkemece; taşınmazın halen davalı-karşı davacının kullanımında bulunduğu ve bu şartlar altında davacı-karşı davalı aleyhine davalı-karşı davacınnın sebepsiz zenginleşmediği nazara alınarak, davacının dava açmakta hukuki yararının bulunmadığından davanın usulden reddine karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı görülmüş, bu husus hükmün bozulmasını gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle sair temyiz itirazlarının reddine, ikinci ve üçüncü bentte açıklanan nedenlere hükmün HUMK.nun 428. maddesi gereğince temyiz edenler yararına BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 6100 sayılı HMK"nun geçici madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK.nun 440.maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere olmak üzere, 04/04/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi