Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/5084
Karar No: 2006/1142

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/5084 Esas 2006/1142 Karar Sayılı İlamı

2. Hukuk Dairesi         2006/5084 E.  ,  2006/1142 K.

    "İçtihat Metni"

      
    MAHKEMESİ       :İzmir 5. Aile Mahkemesi
    TARİHİ        :9.9.2005
    NUMARASI                            :236 - 842
    DAVA TÜRÜ       :Boşanma

       
    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
               Taraflar Almanya’nın Amtsgericht  Recklıghausen  Aile Mahkemesi kararı ile boşanmışlar. Karar 6.6.2003 tarihinde kesinleşmiştir.Tarafların hem Türk hem de Alman vatandaşı oldukları anlaşılmıştır. Boşanma ve ayrılık sebepleri ve hükümlerin eşlerin müşterek milli hukukuna tabidir. ( MAÖHUH md. 13/1 )
    Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası  anlaşmalar  kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamayacağı gibi temel hak ve özgürlüklere ilişkin olanların ise kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi halinde ihtilafların milletlerarası anlaşma hükümleri esas alınarak çözümlenmesi gerekmektedir. ( Anayasa md. 90 )
    Evlilik bağına ilişkin kararların tanınması hakkındaki sözleşmeye hükmü veren mahkemenin mensubu olduğu Almanya ile Ülkemiz katılmışlardır. Akit devletler evlilik bağının zevaline, gevşetilmesine, varlığına veya yokluğuna, geçerliliğine veya bunlara ilişkin olarak verilmiş  kararların sözleşmenin 2, 3 ve 4. madde hükümlerine uymak kaydıyla tanınacağını kabul etmişlerdir. Yabancı mahkeme 2675 sayılı yasanın 4 ve 13. maddelerinde öngörülen Türk hukukunu uygulamamıştır. Ancak mahkemece tanımayı reddetmek için kesin bir hüküm olmadığı gibi Türk hukukunun uygulanması ile hasıl olacak neticeye de aykırı bir sonuca varılmamıştır. Verilen hüküm kamu düzenimize de açıkça aykırı bulunmamaktadır. Sözü edilen sözleşmenin  2, 3 ve 4. maddelerinde aranan şartlar gerçekleşmemiştir.
    Mahkemece davacının evi terk etmesi, başka bir kadınla yaşaması muhtemelen ondan bir çocuğunun olması ve davalıyı istememesi sebebiyle evliliğin başarısızlığa uğraması nedeniyle boşanmaya karar verilmesinin gerekçe yönünden Türk hukukuna aykırı olarak yorumlanmıştır.
    Diğer yönden ispat vasıtalarının nevi, ileri sürülmesi ve toplanması, değerlendirilmesi hakimin kanununa tabidir. Kendisinden boşanma hükmünün tanınması yada tenfizi istenilen hakimin yabancı mahkemede karar oluşturulurken hangi vakıaların kabul edileceğini veya edilmeyeceğini değerlendirme yetkisi yoktur. Yabancı kararda uygulanmış usul hükümleri ile maddi ve hukuki tespitler tanıma ve tenfizin   konusu dışındadır. Bu sebeple 2675 sayılı yasanın 37. maddesi; tanıma yada tenfizi istenilen yabancı kararla ilgili kesinleşmiş ilamın mahkemeye ibrazını yeterli görmüştür.Açıklanan nedenlerle davanın kabulü gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.

    SONUÇ:  Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere  oybirliğiyle karar verildi.   19.07.2006 çar.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi