Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/9507
Karar No: 2014/9759

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2013/9507 Esas 2014/9759 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2013/9507 E.  ,  2014/9759 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Orhaneli Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 07/02/2013
    NUMARASI : 2012/139-2013/29

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili davacının, davalı S.. B..na bağlı Orhaneli Devlet Hastanesinde altişverenlerin işçisi olarak 01.05.2000-30.03.2012 tarihleri arasında asgari ücretle çalıştığını, iş sözleşmesinin emeklilik sebebi ile sona erdiğini, alacak ve tazminatlarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, fazla mesai ile ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının faizleriyle birlikte davalardan tahsilini istemiştir.
    Davalılar, davanın reddini talep etmişlerdir.
    Mahkemece, davacının 01.05.2000 ile 30.03.2012 tarihleri arasında 11 yıl, 10 ay, 29 gün asıl işverene ait işyerinde alt işverenlerin işçisi olarak temizlik işinde asgari ücretle çalıştığı, davalılar arasında asıl altişveren ilişkisi bulunduğu, iş sözleşmesinin emeklilik sebebiyle sona erdiği gerekçesiyle bilirkişi raporu doğrultusunda davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı kanuni süresi içinde davalı S.. B.. temyiz etmiştir.
    1.Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2.Davacı işçinin fazla çalışma yapıp yapmadığı, ulusal bayram genel tatil ücretinden hakkaniyet indirimi yapılması gerekip gerekmediği, kıdem tazminatına uygulanan faizin başlangıç tarihi ve davalı Bakanlık hakkında hükmedilen harç giderinin doğru olup olmadığı konularında taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    Somut olayda mahkemece, davacının haftanın 6 günü 07:00-15:00 saatleri arasında 1/2 saatlik ara dinlenme süresinin düşülmesiyle günde 7,5 saat, hafta da ( 6 x 7,5 )= 45 saat çalıştığı, davacı şahitleri haftalık 48 saat çalışma süresini tamamlamak için 8 saat fazladan çalıştıklarını beyan ettiklerinden, 45 saati aşan 3 saatlik fazla çalışma yaptığı kabul edilmiş ise de, davacı şahitlerinin beyanlarına göre davacının, haftada 6 gün 07:00-15:00 saatleri arasında günlük 8 saat çalıştıkları, yarım saat ara dinlenmesinin düşülmesiyle haftalık 45 saat çalıştığı anlaşılmaktadır. Şahitler haftalık 48 saat çalışma saatini tamamlamak için fazladan çalıştıklarını beyan etmişler ise de haftalık çalışma süresinin 48 saat olduğuna dair belge bulunmadığı gibi, haftalık kanuni çalışma süresinin haftada üç saatlik süreyle, hangi günlerde, hangi şartlarda, hangi işçiler tarafından çalışılarak aşıldığı hususlarıda açıklanmamıştır. Halböyle olunca, fazla çalışma ücreti talebinin ıspatlanamadığmdan reddi yerine kabulüne karar verilmesi hatalı olmuştur. Kabule görede, fazla çalışma ücretinden hakkaniyet indirimi yapılmaması doğru değildir.
    4-Dairemizce ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının uzun bir süre için hesaplanması ve miktarın yüksek çıkması halinde, takdiri indirim yapılması gerektiği kabul edilmektedir. Ancak, ulusal bayram ve genel tatil çalışmalarının taktiri delil niteliğindeki şahit anlatımları yerine, yazılı belgelere ve işveren kayıtlarına dayanması durumunda böyle bir indirime gidilmemektedir.
    Yargılama aşamasında, davacının ulusal bayram ve genel tatillerde çalıştığı şahit beyanlarıyla tesbit edilerek, uzun bir süre için alacak miktarı yüksek olarak hesaplanmıştır. Bu durumda, dava konusu bu alacaktan takdiri indirim yapılması gerekirken hatalı yorum ile yazılı şekilde karar verilmesi yanlış olmuştur.
    5-4857 sayılı İş Kanunu"nun 120. maddesi uyarınca yürürlüğü devam eden mülga1475 sayılı İş Kanun"un 14. maddesinde, işçinin iş sözleşmesini bağlı bulunduğu sosyal güvenlik kurumundan yaşlılık aylığı almak amacıyla feshetmesi durumunda, kıdem tazminatına hak kazanacağı öngörülmüş ve yine aynı maddede, iş sözleşmesinin bu amaçla feshinden söz edilebilmesi için sözleşmeyi işçinin feshetmiş olması, feshin emekli (yaşlılık) aylığı almak amacıyla yapılmış olması ve işçinin sosyal güvenlik kurumuna başvurduğunu ve aylığı hak kazandığını belgelemesi gerektiği belirtilmiştir. Kanunda ön görülen belgeleme şartına uyulmaması hali kıdem tazminatının gecikme faizinin fesih tarihinden değil dava tarihinden başlatılması sonucunu meydana getirir. Başka bir anlatımla bu yön iş verenin kıdem tazminatı borcu bakımında hangi tarihte temerrüde düştüğünün tespitinde belirleyici olur.
    Mahkemece, davacının emeklilik sebebiyle iş sözleşmesini feshettiğini işerene bildirip bildirmediği araştırılarak, bildirmiş ise şimdiki gibi, bildirmemiş ise dava tarihinden itibaren kıdem tazminatına faiz yürütülmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi ve davalı Bakanlık harçtan muaf olduğu halde harç giderinden diğer davalı şirketle birlikte sorumlu tutulması usul ve kanuna aykırı olup bozmayı gerektirir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, 25.04.2014 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi