Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/20347
Karar No: 2011/20294

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2010/20347 Esas 2011/20294 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, boşanma davasında davalının da birlik görevlerini yerine getirmediğine dair delillerin olduğunu belirterek, boşanmaya neden olan olaylarda tarafların eşit derecede kusurlu olduğunu kabul etmiştir. Bu nedenle, davalının ağır kusurlu olarak kabul edilmesi doğru olmadığı ancak davalının davacıyla aynı oranda kusurlu olduğu sonucuna varılmıştır. Mahkeme, bu nedenle, boşanma kararının gerekçesi değiştirilerek onanmasına karar vermiştir. Ancak, davalının boşanmaya neden olan olaylarda ağır kusurlu olmadığı ve boşanma sonucu yoksulluğa düşeceği sabit olduğu için davalı kadın yararına uygun miktarda yoksulluk nafakasına hükmedilmesi gerektiğine karar vermiştir.
Kanun Maddeleri:
-Türk Medeni Kanunu'nun 166. maddesi (boşanma nedenleri)
-Türk Medeni Kanunu'nun 175/1. maddesi (yoksulluk nafakası)
2. Hukuk Dairesi         2010/20347 E.  ,  2011/20294 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ezine Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :28.4.2010
    NUMARASI :Esas no:2008/38 Karar no:2010/98

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Mahkemece davalı kadın ağır kusurlu kabul edilerek boşanma kararı verilmiş ise de, yapılan soruşturma ve toplanan delillerden davacı kocanın da birlik görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu durum karşısında boşanmaya neden olan olaylarda taraflar eşit derece kusurludur. Hal böyle iken davalının ağır kusurlu kabul edilmesi doğru değil ise de davalının davacı ile aynı oranda kusurlu olduğu gerçekleştiğine göre verilen boşanma kararı bu sebeple sonucu itibarıyla doğru olup, davalının bu yöne ilişkin temyiz itirazlarının reddi ile boşanmaya ilişkin hükmün gerekçesi değiştirilmek suretiyle onanmasına karar verilmesi gerekmiş ve aşağıdaki bendin dışında kalan sair temyiz itirazları da yerinde görülmemiştir.
    2-Davalının boşanmaya neden olan olaylarda ağır kusurlu olduğu gerçekleşmediğine ve boşanma yüzünden yoksulluğa düşeceği de sabit olduğuna göre davalı kadın yararına uygun miktarda yoksulluk nafakasına hükmedilmesi gerekirken isteğin reddi doğru olmamıştır.
    SONUÇ: Temyiz edilen kararın 2"nci bentte gösterilen sebeplerle yoksulluk nafakası yönünden BOZULMASINA, hükmün diğer bölümlerinin ise yukarıda 1"nci bentte açıklanan nedenlerle boşanma hükmünün gerekçesi değiştirilmek suretiyle ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 30.11.2011 (Çrş.)

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi