Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/20362
Karar No: 2011/20366

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2010/20362 Esas 2011/20366 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Emirdağ Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi'nde görülen bir boşanma davasında, taraflar eşit kusurlu kabul edilerek boşanma kararı verildi. Ancak, davacının başka bir kadınla birlikte yaşadığı ve davalının eşine fiziki şiddet uyguladığı tespit edildi. Bu nedenle, davalının az kusurlu olduğu ve davaya itiraz etmenin kötüye kullanım olduğu belirtildi. Türk Medeni Kanunu'nun 166/2. maddesi uyarınca, evlilik birliğinin devamında davalının korunmaya değer bir yararı kalmadığından, boşanma kararı doğru bulundu. Ancak, davalının manevi tazminat talebinin reddedilmesi hatalı bulundu ve karar bu kısım için bozuldu. Kararda geçen kanun maddeleri: Türk Medeni Kanunu'nun 166/2. maddesi.
2. Hukuk Dairesi         2010/20362 E.  ,  2011/20366 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Emirdağ Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
    TARİHİ :26.5.2010
    NUMARASI :Esas no:2008/263 Karar no:2010/343

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Mahkemece, taraflar eşit kusurlu kabul edilerek boşanma kararı verilmiştir. Yapılan soruşturma ve toplanan delillerden, davacının başka bir kadınla birlikte yaşadığı, davalının ise eşine basit tıbbi müdahale ile giderilebilir şekilde fiziki şiddet uyguladığı anlaşılmaktadır. Gerçekleşen bu duruma göre davacının davalıya oranla "daha fazla" kusurlu kabul edilmesi gerekirken tarafların eşit kusurlu kabul edilmesi doğru değil ise de, az kusurlu olan davalının, davaya itirazı hakkın kötüye kullanılması niteliğinde olup, evlilik birliğinin devamında davalı bakımından korunmaya değer bir yarar kalmadığından Türk Medeni Kanununun 166/2. maddesi koşulları gerçekleşmiş olmakla, verilen boşanma kararı, bu sebeple sonucu itibarıyla doğru olduğundan, davalının hükmün boşanmaya ilişkin kısmına yönelik temyiz itirazları bu sebeple yerinde görülmemiş, boşanma kararının gerekçesinin değiştirilmesi suretiyle onanması gerekmiş, davalının aşağıdaki bendin dışında kalan temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Başka bir kadınla birlikte yaşayıp ondan çocuk sahibi olan davacı koca, eşine basit nitelikte fiziksel şiddet uygulayan davalı kadına nazaran boşanmaya neden olan olaylarda daha ziyade kusurludur. Bu yön nazara alınmadan tarafların eşit kusurlu kabul edilmesi ve buna bağlı olarak, davalı kadının manevi tazminat talebinin reddedilmesi isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2.bentte açıklanan sebeplerle BOZULMASINA, bozma dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen nedenlerle boşanmaya ilişkin hükmün gerekçesi değiştirilmek suretiyle ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oyçokluğuyla karar verildi. 30.11.2011 (Çrş.)
    KARŞI OY YAZISI
    Usul ve yasaya uygun hükmün onanması düşüncesindeyim.

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi