Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/21841
Karar No: 2011/21065

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2010/21841 Esas 2011/21065 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Osmaniye Aile Mahkemesi'nde görülen bir davada, davalı-davacı koca, eşine şiddet uyguladığı, birlikte yaşamaktan kaçındığı ve boşanmak istediğini söylediği için boşanma davası açmıştır. Mahkeme, taraflar arasındaki geçimsizliğin birliğin devamına imkan vermeyecek düzeyde olduğunu ve kocanın dava açmakta haklı olduğunu belirterek, kocanın talebini yerinde bulmuştur. Ancak, mahkeme gerekçesi yetersiz olduğu için karar temyiz edilmiştir. Kanun maddelerine uygun delillerle karar verilmediğinden, karar bozulmuş ve temyize konu olmayan diğer bölümler onaylanmıştır. Kararda TMK maddesi 166/1'e atıfta bulunulmuştur. Bu madde, eşler arasındaki ortak hayatı temelden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik olduğunda, eşlerden birinin boşanma davası açabileceğini belirtmektedir.
2. Hukuk Dairesi         2010/21841 E.  ,  2011/21065 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Osmaniye Aile Mahkemesi
    TARİHİ :20.09.2010
    NUMARASI :Esas no:2009/627 Karar no:2010/655

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm her iki dava yönünden emyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre davalı-davacı kocanın nafaka davasına yönelik temyiz itirazları yersizdir.
    2-Yapılan soruşturma, toplanan delillerle, davacı-davalı kadının kocasını küçümsediği "sen dümbüksün, işci parçasısın" sözü ile hakaret ettiği, davalı-davacı kocadan boşanacağı ve onun gözü önünde başkaları ile evleneceğini söylediği, davalı-davacı kocanın da eşine şiddet kullandığı, birlikte yaşamaktan kaçındığı ve eşinden boşanmak istediğini söylediği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkan vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davalı-davacı koca dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, kocanın davasının da kabulü gerekirken(TMK md. 166/1) yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.
    SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. bentte açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerin ise 1. bentte gösterilen sebeplerle ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.06.12.2011(Salı)

     



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi