Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/15225
Karar No: 2018/3645
Karar Tarihi: 10.04.2018

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/15225 Esas 2018/3645 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, murisinin geçirdiği kazanın iş kazası olduğunu ve buna bağlı olarak gelir bağlanması talebinde bulundu. Ancak dava, zamanaşımı nedeniyle reddedildi. Temyiz sonucu, tespit davalarında zamanaşımı süresi olmadığı ve iş kazalarıyla ilgili hakların beş yıl içinde istenmemesi halinde zamanaşımına uğrayacağı belirtildi. Karar, davacının lehine bozuldu. 506 sayılı Yasa'nın 11. ve 5510 sayılı Yasa'nın 13. maddesi bu tür davaların kaynağıdır. Ayrıca, 506 sayılı Yasa'nın 99. maddesi ve 5510 sayılı Yasa'nın 97. maddesi iş kazalarıyla ilgili hakların zamanaşımı ve hak düşürücü süreleri hakkında düzenlemeler içerir.
21. Hukuk Dairesi         2016/15225 E.  ,  2018/3645 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : ... Mahkemesi

    Davacı, murisinin geçirdiği kazanın ...... olduğunun tespitine ...... aylığı bağlanmasına, ödenmeyen aylıkların faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde zamanaşımı nedeniyle reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okundu, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar verildi.

    K A R A R

    Dava, davacıların murisi ...... Genç"in 10/10/1984 tarihinde geçirdiği kazanın ...... olduğunun ve olay tarihinden itibaren ...... geliri bağlanması gerektiğinin tespiti ile ...... gelirlerinin yasal faizi ile birlikte tahsili istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın zamanaşımı nedeniyle reddine karar verilmiştir.
    ......nın tespiti istemine ilişkin bu tür davalar 506 sayılı Yasa"nın 11. ve 5510 sayılı Yasa"nın 13.maddesinden kaynaklanmaktadır. Anılan maddelere göre, ......;
    a) sigortalının işyerinde bulunduğu sırada,
    b) işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla,
    c) sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda,
    d) sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında sigortalıyı bedence veya ruhça arızaya uğratan olaylardır.
    506 sayılı Yasa"nın 99. maddesinde ise; iş kazalarıyla ... ... ve ...... sigortalarından hak kazanılan gelir ve aylıkların hakkı doğuran olay tarihinden itibaren 5 yıl içinde istenmemesi halinde zamanaşımına uğrayacağı, bu durumda olanların gelir ve aylıklarının ise, yazılı istek tarihini takip eden aybaşından itibaren başlayacağı öngörülmüştür.
    Benzer düzenlemenin bulunduğu 5510 sayılı Yasa"nın 97. maddesinin I.fıkrasında da ......, ... hastalığı, vazife malulluğü ve ...... halllerinde bağlanması gereken gelir ve aylıkların hakkın kazanıldığı tarihten itibaren beş yıl içinde istenmeyen kısmının zamanaşımına uğrayacağı düzenlenmiştir.
    Sözü geçen tüm yasal düzenlemelerden anlaşılacağı üzere, ......nın tespiti istemine ilişkin davalarda hak düşürücü süre ile ilgili bir düzenleme bulunmamaktadır. ...... sigortası kolundan bağlanacak gelir ve aylıklar ile kazanılan diğer haklarla ilgili zamanaşımı ve hak düşürücü süreden söz edilmiş ise de ......, ... hastalığı ve ...... sigortalarından hak kazanılan gelir ve aylıkların hakkı doğuran olay tarihinden itibaren beş yıl içinde istenmez ise zamanaşımına uğrayacağı, bu durumda olanların gelir ve aylıklarının yazılı istek tarihini takip eden aybaşından başlayacağı bildirilmekle olayın ...... olması halinde şartları var ise davacıya yazılı talebini takip eden aybaşından itibaren ...... sigorta kolundan gelir bağlanması mümkündür. Hal böyle olunca yazılı gerekçelerle istemin reddine karar verilmesi isabetsiz olmuştur.
    Yapılacak iş, ......na ilişkin tespit davalarında zamanaşımı süresi söz konusu olmayacağından işin esasına girilerek davacının murisinin uğradığı kazanın ...... olup olmadığını değerlendirmek, ...... gelirinin bağlanması talebi ile ilgili olarak 506 sayılı Yasa"nın 99; 5510 sayılı Yasa"nın 97.maddelerini de değerlendirerek sonucuna göre karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular gözetilmeksizin eksik araştırma sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 10/04/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi