Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/39530
Karar No: 2012/4156
Karar Tarihi: 15.02.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/39530 Esas 2012/4156 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, ücret ve ikramiye alacaklarının ödenmemesi nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle feshettiği için kıdem tazminatı ve ikramiye alacaklarının tahsilini istedi. Davalı ise ücret ve ikramiye alacaklarının ödendiğini, feshin 4857 İş Kanununun 26. maddesinde düzenlenen 6 günlük hak düşürücü süre içerisinde gerçekleştirilmediğini savundu. Yerel mahkeme, davacının iş sözleşmesini haklı sebeple feshettiği gerekçesiyle davanın kabulüne karar verdi. Karar temyiz edildi. Dosyaya toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının ise kıdem tazminatına uygulanması gereken faiz konusundaki temyiz itirazları yerinde değildir. 4857 sayılı İş Kanununun 120. maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasaya göre kıdem tazminatı gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmelidir. Faiz başlangıcı fesih tarihi olmalıdır. Kabul edilen kıdem tazminatı için davacının ıslah dilekçesinde talep ettiği miktarı dikkate almadan,
9. Hukuk Dairesi         2009/39530 E.  ,  2012/4156 K.

    "İçtihat Metni"




    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    DAVA : Davacı, kıdem tazminatı ile ikramiye alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, ücret ve ikramiye alacaklarının ödenmemesi nedene ile iş sözleşmesini haklı sebebe dayalı feshettiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ile ikramiye alacakların tahsilini istemiştir
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davacının ücret ve ikramiye alacaklarının ödendiğini, feshin 4857 İş Kanununun 26 ncı maddesinde düzenlenen 6 günlük hak düşürücü süre içerisinde gerçekleştirilmediğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının iş sözleşmesini fesihte haklı olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm, davacının ise aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Kıdem tazminatına uygulanması gereken faiz konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin on birinci fıkrası hükmüne göre, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmelidir. Faiz başlangıcı fesih tarihi olmalıdır.
    Bu durumda, kabulüne karar verilen kıdem tazminatı yönünden , davacının ıslah dilekçesinde talep ettiği miktar için fesih tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizi uygulanmasını talep ettiği dikkate alınmadan, ıslah tarihinden itibaren en yüksek mevduat faizine hükmedilmesi hatalı olup, bozma sebebi ise de bu husus yeniden yargılamayı gerektirmediğinden HMK’nun 370/2. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararda hüküm fıkrasının 1 bendinde yazılı olan “....1000 YTL Kıdem Tazminatı alacağının akdin feshi tarihinden itibaren mevduata uygulanacak en yüksek faiz oranı ile birlikte davalı taraftan alınarak davacı tarafa verilmesine, …” cümlesi çıkarılarak yerine “…9.461.39 YTL Kıdem Tazminatı alacağının akdin feshi tarihinden itibaren mevduata uygulanacak en yüksek faiz oranı ile birlikte davalı taraftan alınarak davacı tarafa verilmesine, …” cümlesinin yazılmasına, hüküm fıkrasının 3. bendinde yazılı olan “...8.461.39YTL kıdem tazminatı alacağının ıslah tarihinden itibaren mevduata uygulanacak en yüksek faiz oranı ile birlikte davalı taraftan alınarak davacı tarafa verilmesine...” cümlesinin tamamen çıkarılmasına hükmün bu şekilde DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin 7.15 TL"nin davacıya arta kalanın davalıya yükletilmesine, 15.02.2012 gününde oy birliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi