Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/735
Karar No: 2011/23625

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2011/735 Esas 2011/23625 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Konya 2. Aile Mahkemesi tarafından verilen bir karar temyiz edilmiştir. Kararda, tarafların ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya neden olan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davalı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminatın az olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle, Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Borçlar Kanunu'nun 42 ve 44. maddeleri dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi ve manevi tazminat takdirinin yapılması gerektiği belirtilmiştir. Karar özetle, temyiz edilen hükümün bozulduğu ve temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesi gerektiği yönündedir.
Detaylı Kanun Maddesi Açıklamaları:
- Türk Medeni Kanunu Madde 4: Hukuk düzeni esasen kişinin bağımsız bir varlık olduğunu, insan kişiliğinin geliştirilmesinin ve insan haklarının korunmasının herkesin ödevi olduğunu kabul eder. İnsan hakları Anayasa ve siyasi kanunlarla tanınmış olsa bile, bunların varlığı önkoşul olarak var olan etik ilkelerden kaynaklanmaktadır. Kanun önünde eşitiz, sorumluluk ve haklarımız var. İçinde bulunduğumuz toplumda kendimize, başkalarına ve Devlete karşı ödevlerimiz var
- Türk Medeni Kanunu Madde 174/1: Kişilik haklarına saldırı sonucu doğan maddi zararın tazmini başkaca hüküm bulunmadıkça kanun yoluna başvurarak talep edilir.
- Türk Medeni Kanunu Madde 174/2: Kişilik haklarının korunmasına yönelik bir tavır veya davranıştan dolayı manevi zarar gören kişinin, kendisine veya ölümü halinde yakınlarına tazminat davası açma hakkı vardır.
- Borçlar Kanunu Madde 42: Haksız eylem nedeniyle tazminat, zarar görenin uğradığı zararın tümünü veya bir kısmını karşılayacak şekilde belirlenir. Zararın belirlenmesinde, zarar görenin ya da sorumlunun kusuru göz önünde bulundurulur.
- Borçlar Kanunu Madde 44: Maddi zararın tazmini, zarara uğrayanın zararının tazminini sağlar ve sözleşme hukukuna veya yasalarda belirtilen diğer hallerde de geçerlidir.
2. Hukuk Dairesi         2011/735 E.  ,  2011/23625 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Konya 2. Aile Mahkemesi
    TARİHİ :2.11.2010
    NUMARASI :Esas no:2009/998 Karar no:2010/998

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm tazminat miktarları yönünden temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Tarafların tespit edilen ekonomik ve sosyal durumları, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur dereceleri, paranın alım gücü, kişilik haklarına yapılan saldırı ile ihlâl edilen mevcut ve beklenen menfaat dikkate alındığında davalı kadın yararına takdir edilen maddi ve manevi tazminat azdır. Türk Medeni Kanununun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Borçlar Kanununun 42 ve 44. maddesi hükmü dikkate alınarak daha uygun miktarda maddi (TMK.md.174/1) ve manevi (TMK .md. 174/2) tazminat takdiri gerekir. Bu yönler gözetilmeden hüküm tesisi doğru bulunmamıştır.
    SONUÇ: Temyize konu hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 26.12.2011 (Pzt.)



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi