Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/40010
Karar No: 2012/4488
Karar Tarihi: 20.02.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/40010 Esas 2012/4488 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Mahkeme, gece bekçisi olarak çalışan davacı işçinin 2001 yılı ile emekli olduğu 14.8.2003 tarihleri arasında yılda 4 ayla 2 ay 10 gün arasında çalıştığını ve bu yıllarda 11 ay çalışması gerektiğinden çalışmadığı süreye ilişkin ücret, ilave tediye, ikramiye ve yemek yardımı isteklerini kabul etti. Ancak TİS'in belirtilen hizmet süresi ve ehliyetine riayet edilmeden işçi çıkarılması halinde bir ücret ya da tazminat ödeneceği öngörülmediği için davacının çalışmadığı süre için ücret ve ekleri olan diğer alacakları hak etmediği sonucuna varıldı. Kararda geçen kanun maddeleri ise İş Kanunu'nun 26. ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 32. maddeleridir.
9. Hukuk Dairesi         2009/40010 E.  ,  2012/4488 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    DAVA : Davacı, ücret alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı temsilcisi tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı davalı işyerinde gece bekçisi olarak çalışmakta olan davacı işçi, 2000 yılına kadar yılda 10-11 ay çalışmasına ve kıdem sıralamasında daha üst sıralarda olmasına rağmen, isimlerini verdiği işçilerin kendisinden daha fazla süreli çalıştırıldığını, kendisini ise 2001 yılı ile emekli olduğu 14.8.2003 tarihleri arasında yılda 4 ayla 2 ay 10 gün arasında çalıştığını belirterek, bu yıllarda 11 ay çalışması gerektiğinden çalışmadığı süreye ilişkin ücret, ilave tediye, ikramiye ve yemek yardımı isteklerinde bulunmuştur.
    Davalı davaya cevap vermemiş, davalı temsilcisi duruşmada davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece; davalı işyerinde geçici mevsimlik işçi olarak çalışan davacının aynı statü ve kıdemdeki işçilere göre eksik çalıştırıldığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar davalı temsilcisi tarafından temyiz edilmiştir.
    Davacı davasını işyerinde uygulanmakta olan TİS.in 39/a maddesine dayanarak açmıştır. Anılan madde de işyerinde projenin tamamlanması, işin azalması vs.gibi nedenlerle işçi çıkarılabileceği, bu şekil çıkarmalarda 6 ay geçmeden yeni işçi alınamayacağı düzenlendikten sonra,
    Kısmi işçi çıkarmalarda ehliyet ve hizmet süresinin nazara alınacağı, bunlar eşit olduğunda ilk giren son çıkar ilkesinin uygulanacağı yazılıdır.
    Dosyada belirtilen yıllarda kısmi çalışma yapılan işlerin neler olduğu, davacının kıdeminde ve ehliyetinde kaç kişi olduğu ve belirtilen yıllarda bu işçilerin ne kadar süre ile çalıştığına ilişkin hiçbir delil mevcut değildir.
    Diğer taraftan anılan TİS de belirtilen hizmet süresi ve ehliyete riayet edilmeden işçi çıkarılması halinde bir ücret ya da tazminat ödeneceği de öngörülmüş değildir.
    1475 sayılı İş Kanunun 26, 4857 sayılı İş Kanunun 32. Maddesine göre ücret; bir iş karşılığı ödenen bir bedeldir. Davacının çalışmadığı süre için ücret ve ekleri olan diğer alacakları hak etmesi söz konusu olmayacağından davanın reddi yerine yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi hatalıdır.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, bozma sebebine göre sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 20.02.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi