Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/5442
Karar No: 2012/5776
Karar Tarihi: 27.02.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2011/5442 Esas 2012/5776 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, işçilikten kaynaklanan alacaklarının ödenmesi için ortak girişimde bulunan davalılara karşı dava açmıştır. Mahkeme, davacının kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık izin, fazla mesai ve tatil çalışmaları karşılığı ücret alacaklarının kısmen kabul edilmesine hükmetmiştir. Davalılar temyiz etmiş, ancak Yargıtay, davalıların temyiz itirazlarını reddetmiştir. Yargıtay, işçi ücretleri ve benzeri hakların işyerinde veya özel bir banka hesabında ödenmesi gerektiğine dair İş Kanunu'nun 32/2. Maddesine vurgu yaparak, davalı işverenlerin davacının banka hesabına ödediği fazla mesai ücretinin hangi aylara ait olduğu, hesap dışı bırakılıp bırakılmayacağı ve mahsubunun gerekip gerekmediğinin incelenmeden kabul edilmesinin hatalı olduğunu belirtmiştir. Kanun maddesi gereği, ücret ve benzeri hakların ödemesi ayrıntılı şekilde düzenlenmiştir ve işverenlerin bu kurallara uymaları gerekmektedir.
9. Hukuk Dairesi         2011/5442 E.  ,  2012/5776 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    DAVA :Davacı vekili, davacı işçinin ödenmeyen kıdem ve ihbar tazminatı ile yıllık ücretli izin, fazla mesai ve tatil çalışmaları karşılığı ücret alacaklarının ortak girişimi oluşturan davalı işverenlerden tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hüküm süresi içinde davalılar avukatınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalıların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 32/2. Maddesi uyarınca “ücret ve bu nitelikteki işçi istihkakları kural olarak işyerinde veya özel olarak açılan bir banka hesabına yatırılır. Ücret ve bu nitelikteki istihkaklar işyerinde imzalı bordro karşılığı ödenmelidir. Banka hesabına yatırılması halinde ise bordronun imzalanması gerekmez. Fazla mesai ücreti de işyerinde imzalı bordro veya açılmış ise banka hesabına ödenebilir. Bu tür bir ödemede fazla mesai kayda dayanmadığı takdirde bordro veya banka yolu ile ödenen ayların hesap dışı bırakılması gerekir.
    Dosya içeriğine göre davalı işverenler davacının banka hesabına Eylül 2009 ayı bordrosu ile fazla mesai ücreti ödediğini savunmuş ve banka hesap ekstrelerine dayanmıştır. Bu ödemenin fazla mesai ücreti olup olmadığı, fazla mesai ücreti ise hangi aylara ait olduğu, sözkonusu ayların hesap dışı bırakılıp bırakılmayacağı veya mahsubunun gerekip gerekmeyeceği incelenmeden eksik inceleme ile fazla mesai ücret alacağının kabulü hatalıdır
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.02.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi