Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/7555
Karar No: 2007/753

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/7555 Esas 2007/753 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Boşanma davasında, davacı sadece ziynet bedeli için faiz istemiştir fakat manevi tazminata faize hükmedilmiştir. Delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmediği için sair temyiz itirazları yersizdir. Bilirkişi raporu referans alınarak hüküm kurulmuş ama Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 388/5. maddesi gereği hüküm sonucunda yüklenen borç ve tanınan hakların açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi zorunludur. Bu nedenle, yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır. Hükmün 2 ve 3. bentte gösterilen nedenlerle bozulmasına, bozma kapsamı dışında kalan bölümlerin ise onanmasına karar verildi.
Kanun maddeleri:
- Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 388/5. maddesi: Hükmün sonucu kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer, birer, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesini emredici kural olarak getirir.
- Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 381/2. maddesi: Gerekçeli kararın kısa karara uygun düzenlenmesi zorunludur.
2. Hukuk Dairesi         2006/7555 E.  ,  2007/753 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ        :Dalaman Asliye Hukuk ( Aile ) Mahkemesi
    TARİHİ        :29.11.2005
    NUMARASI         :130 - 334
    DAVA TÜRÜ       :Boşanma
    TEMYİZ EDEN   :Davalı

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün  kusur, manevi tazminat, yoksulluk nafakası, ziynetler ve ücreti vekalet yönünün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün *   temyiz eden ... vekili ... ve karşı taraf vekili .... geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre sair temyiz itirazları yersizdir.
    2-Davacı dava dilekçesinde , sadece ziynet bedeli için faiz istemiştir. İstek olmadığı halde manevi tazminata faize hükmedilmesi doğru değildir.
    3-Ziynetler hususunda bilirkişi raporuna atıf yapılarak hüküm kurulmuştur.
         #Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 388/5. maddesi, hükmün sonucu kısmında gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle taraflara yükletilen borç ve tanınan hakların mümkünse sıra numarası altında birer, birer, açık , şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesini emredici kural olarak getirmiştir. Gerekçeli kararın da kısa karara uygun düzenlenmesi zorunludur. (HUMK. m. 381/2).
     Dava dilekçesi, bilirkişi raporu gibi herhangi bir belgeye atıf yapılarak hüküm kurulamaz. Gerek tefhim edilen ve zabıtla belirlenen kararda, gerekse buna uygun düzenlenmesi zorunlu gerekçeli kararda hüküm altına alınan eşyanın cins, nitelik, miktar ve değerlerinin ayrı ayrı gösterilmesi ve taraflara yüklenen borç ile tanınan hakkın infazda güçlük çıkarmayacak biçimde belirtilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde * hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Hükmün 2 ve 3. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, 3. bentteki bozma nedeniyle şimdilik ücreti vekalet konusundaki temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına,  bozma kapsamı dışında kalan bölümlerin l. bentte  gösterilen sebeple ONANMASINA, duruşma için takdir edilen 500 YTL. vekalet ücretinin  .... Alınıp ....  verilmesine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,  işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere   oybirliğiyle karar verildi.   30.01.2007 sa.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi