Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2341
Karar No: 2019/3866
Karar Tarihi: 29.04.2019

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2019/2341 Esas 2019/3866 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, davalının kooperatifin hizmetlerine katılım borcu olduğunu ileri sürerek itirazın iptali, takibin devamı ve icra inkar tazminatı talep etti. Mahkeme, davanın kabulü ile itirazın iptaline karar verdi ve takibin devamına hükmetti. Ancak, işlemiş faiz talebinin reddedilmesi gerekirken hükmedilmesi doğru görülmedi. Bu yanlışlığın giderilmesi için hükmün düzeltilerek onanmasına karar verildi. Kararda, Türk Borçlar Kanunu'nun 77. maddesi ve devamındaki maddelerinden bahsedilerek sebepsiz zenginleşme kavramı ve faiz yürütülmesi için temerrüt şartlarının açıklanması yapıldı.
3. Hukuk Dairesi         2019/2341 E.  ,  2019/3866 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I
    Davacı, davalının kooperatifin yaptığı su, arıtma, temizlik, bina, site içinde yapılan bakım, onarım, güvenlik hizmetlerine katılım borcu olduğunu, kendine düşen payı ödemediğini, sitede oturan davalının hizmetlerden yararlandığını, başlatılan icra takibine itiraz ettiğini ileri sürerek itirazın iptaline, takibin devamına, % 40 icra inkar tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı, davacıya borcunun bulunmadığını belirterek davanın reddini istemiştir .
    Mahkemece, davanın kabulü ile itirazın iptaline, takibin 4216,54TL asıl alacak 4296,19TL takibe kadar işlemiş faiz olmak üzere toplam 8,152,72TL üzerinden takibin devamına, takip tarihinden itibaren yasal faiz işletilmesine, davacı vekilinin icra inkar tazminatı talebinin alacak likit olmadığından reddine karar verilmiş ,hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir .
    1) Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, sair temyiz itirazları yerinde değildir.
    2)Türk Borçlar Kanununun 77 vd. maddelerindeki düzenlemelere göre, sebepsiz zenginleşme; geçerli olmayan ve gerçekleşmemiş yahut sona ermiş bir nedene ya da borçlu olunmayan şeyin hataen verilmesine dayalı olarak gerçekleşebilir.
    Sebepsiz zenginleşme, bunlardan hangisi yoluyla gerçekleşmiş olursa olsun, sebepsiz zenginleşen, aleyhine zenginleştiği tarafa karşı, geri verme borcu altındadır.
    Diğer taraftan, sebepsiz zenginleşmeden doğan bir alacağa faiz yürütülebilmesi için alacağın muaccel olması yeterli olmayıp, borçlunun, yani sebepsiz zenginleşenin bir ihtar ile ya da aleyhine bir dava açılmak suretiyle temerrüde düşürülmesi gerekir.

    Somut olayda, dosya kapsamından; davalının başlatılan icra takibinden önce temerrüde düşürüldüğüne dair bir bilgi ve belge bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda takip tarihinde temerrüde düştüğünün kabulü zorunludur.
    O halde mahkemece; davacının işlemiş faize yönelik talebinin reddedilmesi gerekirken, işlemiş faize hükmedilmesi doğru görülmemiştir.
    Ne var ki, bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden hükmün düzeltilerek onanması HUMK"nun 438/7 maddesi hükmü gereğidir.
    SONUÇ: Yukarıda birinci bentte açıklanan nedenlerle sair temyiz itirazlarının REDDİNE, ikinci bentte açıklanan nedenlerle hüküm fıkrasının 1. maddesinin çıkarılarak yerine “ Davanın kısmen kabulü ile itirazın iptaline, takibin 4216,54TL asıl alacak üzerinden devamına, takip tarihinden itibaren yasal faiz işletilmesine " ifadesinin yazılmasına, hükmün düzeltilmiş bu şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz eden tarafa iadesine, 6100 sayılı HMK"nun Geçici Madde 3 atfıyla 1086 sayılı HUMK"nun 440. maddesi gereğince karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 29/04/2019 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.










    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi