Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2009/45424
Karar No: 2012/6979
Karar Tarihi: 05.03.2012

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2009/45424 Esas 2012/6979 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı iş sözleşmesinin haksız bir nedenle feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını istemiştir. Yerel mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davalının iş sözleşmesini haksız olarak feshettiğini belirterek davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak davalılar temyiz etmiştir. Temyiz sırasında gizli olan birden fazla davalı olduğu ortaya çıkmıştır ve mahkemenin bu durumu netleştirmesi gerektiği belirtilmiştir. Sonuç olarak, temyiz olunan kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- İş Kanunu’nun 17. maddesi (İş Sözleşmesiyle Sağlanan Haklar)
- İş Kanunu’nun 18. maddesi (İş Sözleşmesinin Feshi)
- Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 125. maddesi (Dava Dilekçesinde Açık ve Net Olarak Tarafların Belirtilmesi)
9. Hukuk Dairesi         2009/45424 E.  ,  2012/6979 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (İş) Mahkemesi

    DAVA :Davacı, kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    Y A R G I T A Y K A R A R I
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, iş sözleşmesinin haklı bir neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, fazla çalışma, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarını istemiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalılar vekili, davalı ... yönünden davanın husumet yönünden reddedilmesi gerektiğini, davacının alacaklarının zamanaşımına uğradığını, iş akdinin davacının devamsızlığı nedeniyle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalılar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı dava dilekçesinde davayı “ ... kendi adına asaleten ...Uluslararası Taş. San. Şti. adına münferiden ” diyerek açmış, iş bu dava dilekçesinin tebliği üzerine davalılar adına denilerek cevap verilip vekalet sunulmuştur.
    Yapılan yargılama sonunda davalı olarak aynı dava dilekçesindeki ibareler belirtilerek kabul edilen alacakların “ davalıdan ” denilerek hüküm kurulmuştur.
    Hükmü yine davalılar vekili denilerek Av. ... temyiz etmiştir.
    Öncelikle dava dilekçesinde davalının/davalıların kim olduğunun açık ve net olarak belirtilmesi gerekir. Dava dilekçesinde böyle bir açıklık yok ise mahkemece bu hususun açıklattırılması, davada birden fazla davalı olup olmadığını netleştirilmesi gerekir. Mahkemece bu eksiklik giderilmemiş, davada tek davalı varmış gibi yargılama yapılıp hüküm kurulmuştur.
    Mahkemece yapılacak iş davacıya davalıları açıklatmak, birden fazla davalı olup olmadığını saptayıp her bir davalının hukuki durumunu tartışıp karar vermektir.
    Yukarıda açıklanan nedenlerle hem şahsın hem şirketin davalı olarak gösterildiği bu davada kimden tahsilat yapılacağı belli olmayacak şekilde karar verilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, sair temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 05.03.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi