Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/13665
Karar No: 2007/1491

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/13665 Esas 2007/1491 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Taraflar arasındaki boşanma davasında, mahkeme kararı ile kadın ve müşterek çocuk için nafaka takdir edilmiştir. Maddi tazminat miktarı kadın yararına az bulunmuştur ve yeterli tutar takdir edilmemiştir. Bu sebeple, yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararı bozmuş ve daha adil bir maddi tazminat miktarının takdir edilmesi gerektiğini belirtmiştir. Kararın dayandığı kanun maddeleri, Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesi ve Borçlar Kanunu'nun 42. ve devamı maddeleridir.
2. Hukuk Dairesi         2006/13665 E.  ,  2007/1491 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ                            :Alaşehir l. Asliye Hukuk ( Aile ) Mahkemesi       
    TARİHİ                                       :24.03.2006                 
    NUMARASI                                :287 - 141                
    DAVA TÜRÜ                              :Nafaka- Karşılıklı Boşanma                 
    TEMYİZ EDEN                          : Taraflar   
     

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
      1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle *kadın ve müşterek çocuk için hükmedilen nafakaların boşanma kararının kesinleşme tarihinden itibaren kadın için yoksulluk, çocuk için iştirak nafakası olarak devam edeceğinin anlaşılmasına göre davalı-davacı kocanın tüm,davacı-davalı kadının ise aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
     2-Tarafların tesbit edilen ekonomik ve sosyal durumlarına, boşanmaya yol açan olaylardaki kusur derecelerine  paranın alım gücüne , ihlal edilen mevcut ve beklenen menfaatlerin kapsamına   nazaran * davacı-davalı kadın yararına hükmolunan maddi tazminat azdır. Türk Medeni Kanununun  4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi ile Borçlar Kanununun 42. ve devamı maddeleri hükmü  nazara alınarak daha uygun miktarda maddi tazminat (TMK.md.174/1) takdiri gerekirken yazılı şeklide hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.
               SONUÇ:  Temyiz edilen kararın 2. bentte açıklanan sebeple maddi tazminat yönünden kadın yararına BOZULMASINA, hükmün diğer bölümlerinin ise l. bentteki nedenlerle ONANMASINA, aşağıda yazılı harcın ... yükletilmesine, peşin harcın mahsubuna, temyiz peşin harcını yatıran ... geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere  oybirliğiyle karar verildi. 08.02.2007 per.


    13.10  YTL. İlam H.
    12.20  YTL. Peşin H.
       0.90 YTL. Kalan H.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi