Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2006/13641
Karar No: 2007/1553

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2006/13641 Esas 2007/1553 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalıya yapılan tebligatın yeterli olmadığı ve ilanen tebligat yapılması için gerekli araştırmanın yapılmadığı, bu nedenle savunma hakkının kısıtlandığı belirtilmiştir. Ayrıca, dava dosyasının yetkili mahkemeye devredilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4/1 maddesi; 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ikinci kitabından üçüncü kısım hariç olmak üzere ( MK. md. 118-395, 5133 S.K.md.2-3) kaynaklanan bütün davaların Aile Mahkemesinde bakılacağını, geçici l. maddesi de; sonuçlanmamış davaların yetkili ve görevli aile mahkemesine devredileceğini hükme bağlamıştır.
2. Hukuk Dairesi         2006/13641 E.  ,  2007/1553 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ       :Gaziantep l. A.H.
    TARİHİ        :26.05.2003
    NUMARASI                             :1090 - 490
    DAVA TÜRÜ       :Boşanma
    TEMYİZ EDEN       :Davalı   

    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    1-Davalıya duruşma günü ve dava dilekçesi ile gerekçeli karar ilanen tebliğ edilmiş ise de ; ilanen tebligat yapılması için gerekli araştırmanın yapılmadığı  ve temyiz isteminin süresinde olduğu anlaşıldığından temyiz talebinin reddine dair 6.6.2006 günlü ek kararın bozularak kaldırılmasına,
    2-Temyiz sebeplerine hasren yapılan incelemede;
    Tebligat, tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresine yapılır. ( Tebligat Kanunu md. 10 ) Muhatap gösterilen adresten ayrılmış veya o adreste bulunamamış ise tebliğ memurunca adresi araştırılır, adres temin edilmiş ise o adrese tebligat  yapılır, temin edilmemişse durum tebliğ memuru tarafından mahalle veya köy muhtarına şerh verilmek suretiyle tesbit edilir. ( Tebligat Kanunu md. 28, Tebligat Tüzüğü md. 28 ) Bu halde tebligat çıkaran mercii tarafından memurların ve diğer meslek ve sanat erbabının adresleri mensup oldukları teşkilattan, avukatlarınki Barodan veya Adalet Bakanlığından , askeri şahıslarınki Askerlik Şubesi veya Savunma Bakanlığı  gibi selahiyetli mercilerden sorulur. (Tebligat Kanunu md. 13 ) Belirtilen soruşturma biçimi sınırlayıcı değildir. Tebliğe çıkaran mercii lüzum görmesi halinde adresi resmi veya özel kuruluşlardan, dairelerden de takrir ve tesbit ettirebilir. ( Tebligat Kanunu md. 28 /2 ) Belirtilen özel ve resmi kuruluşlar içinde adres tesbitinin yapılabileceği Nüfus, Vergi, Tapu Müdürlükleri , Belediye, Sivil Savunma gibi kuruluşlarda vardır. O halde adres araştırmasının geniş bir çerçeve içinde ele alınması soruşturmanın titizlikle çok yanlı yapılması gerekir.
    Ancak Tebligat Kanunu ve Yönetmeliği hükümlerine göre tebligat yapılamayan ikametgahı, meskeni veya işyeri de bulunmayan kimsenin adresi meçhul sayılır ve ilanen tebligat söz konusu olur. İlanen tebligat başvurulacak son çaredir. ( Tebligat Yönetmeliği md. 46 )
                                         
    Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 73. maddesi hükmü uyarınca taraflar usulüne uygun olarak iddia ve savunma için mahkemeye çağrılmadıkça haklarında hüküm kurulamaz. Yukarıda belirtilen inceleme ve soruşturmayı kapsamayan adres araştırması ile yetinilerek davalının adresinin meçhul olduğunun kabul edilmesi ve bunun sonucu olarak dava dilekçesi ve duruşma gününün tebligatının ilanen yapılması savunma hakkını kısıtlayan önemli bir usul hatası olup yasaya aykırıdır.
            3- 4787 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş ve Yargılama Usullerine Dair Kanunun 4/1 maddesi; 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun ikinci kitabından üçüncü kısım hariç olmak üzere ( MK. md. 118-395, 5133 S.K.md.2-3) kaynaklanan bütün davaların Aile Mahkemesinde bakılacağını, geçici l. maddesi de; sonuçlanmamış davaların yetkili ve görevli aile mahkemesine devredileceğini hükme bağlamıştır. Karar bozulmakla sonuçlanmamış hale gelmiştir. Bu açıklama karşısında işin görev yönünün de düşünülmesi zorunludur.    

    SONUÇ. Temyiz edilen hükmün 2. bentte gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine ,işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere  oybirliğiyle karar verildi. 08.02.2007 per.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi